Hirdetés

Mielőtt Kim Dzsong Unhoz utazott volna, Putyin baráti hangú cikket írt az észak-koreai pártlapba

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Vlagyimir Putyin a koreai állami médiában közölt cikkében üdvözölte Észak-Koreát, amiért "határozottan támogatja" Moszkva ukrajnai háborúját. Mindezt a két atomfegyverekkel rendelkező ország védelmi kapcsolatainak fellendítését célzó phenjani látogatása előtt tette az orosz elnök.

Putyin a tervek szerint kedd este száll érkezik Észak-Koreába, ahova 24 éve először látogat el. , ahol a regionális biztonsági feszültségeket az észak- és dél-koreai csapatok közötti, a közös határon történt összecsapás emelte ki.

Az orosz állami média képei azt mutatják, hogy az Phenjan utcái tele vannak az orosz államfő mosolygós fényképét ábrázoló hatalmas transzparensekkel, amelyeken az orosz zászlók mellett "Szeretettel üdvözöljük Putyin elnököt!" felirat olvasható.

Korábban már írtunk róla, hogy Észak-Korea lehet az orosz-ukrán háború egyik nagy nyertese. Többször is írtunk arról, hogy Kim Dzsong Un tavaly szeptemberbe Oroszországba látogatott, ahol egy távol-keleti űrközpontban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kim megtekintett néhány orosz atomfegyvert, és kapott egy golyóálló mellényt is vendéglátóitól.

Kim Dzsong Un az orosz elnöknek küldött minapi üzenetében úgy fogalmazott, hogy országaik "legyőzhetetlen harcostársak" - jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

"Vlagyimir Putyin elnök június 18-19-én baráti hivatalos látogatásra megy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba" - áll a Kreml közleményében. Moszkva azt is közölte, hogy Putyin ezt követően Vietnamba utazik.

Arról is írtunk, hogy Kim pontosan mit nyerhet az orosz-ukrán háborúval.

Közel 80 éves szövetség

Hivatkozás másolása

Moszkva és Phenjan Észak-Korea második világháború utáni megalakulása óta szövetségesek, és még közelebb kerültek egymáshoz azóta, hogy Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója miatt a Nyugat nemzetközi szinten elszigetelte Putyint. Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják Észak-Koreát, hogy Oroszországnak rengeteg fegyvert szállít, köztük ballisztikus rakétákat, amelyeket az oroszok Ukrajnában használnak fel.

Észak-Korea tagadta, hogy haditechnikai eszközöket adott volna Oroszországnak, de Putyin az útja előtt megköszönte Kim Dzsong Un kormányának, hogy segítette az orosz háborús erőfeszítéseket.

"Nagyra értékeljük, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) határozottan támogatja Oroszország Ukrajnában zajló különleges katonai műveletét" - írta Putyin a phenjani állami média által kedden közzétett cikkében. Oroszország és Észak-Korea "most aktívan fejleszti a sokoldalú partnerséget" - írta Putyin az AFP szerint.

Mindkét országot ENSZ-szankciók egész sora sújtja - Phenjant 2006 óta a betiltott nukleáris és ballisztikusrakéta-programja, Moszkvát pedig az ukrajnai invázió miatt.

Putyin cikkében dicsérte Észak-Koreát, amiért "nagyon hatékonyan védi érdekeit az évtizedek óta tartó amerikai gazdasági nyomás, provokáció, zsarolás és katonai fenyegetések ellenére". Üdvözölte továbbá Moszkva és Phenjan erőfeszítéseit, amellyel "fenntartják a közös irányvonalat és álláspontot az ENSZ-ben".

Észak-Korea szerint a látogatás azt mutatja, hogy a kétoldalú kapcsolatok "napról napra erősödnek" - jelentette a hivatalos Koreai Központi Hírügynökség.

Az Egyesült Államok aggódik

Hivatkozás másolása

Észak-Korea "abszurdnak" nevezte az Oroszországnak történő fegyverszállítással kapcsolatos vádakat. Megköszönte azonban Oroszországnak, hogy márciusban ENSZ-vétóját felhasználva gyakorlatilag megszüntette a Koreával szembeni szankciók megsértésének ellenőrzését, amikor az ENSZ szakértői már elkezdték vizsgálni az állítólagos fegyverszállításokat.

Az Egyesült Államok hétfőn "aggodalmának" adott hangot Putyin útja miatt, mivel az Dél-Koreát és Ukrajnát is érinti. A két Korea az 1950-53-as konfliktus óta technikailag háborúban áll, és az őket elválasztó határ a világ egyik legjobban megerősített határa.

"Tudjuk, hogy észak-koreai ballisztikus rakétákat továbbra is használnak ukrajnai célpontok támadására (és) itt [a fegyverszállításokban] lehet némi kölcsönösség, ami hatással lehet a Koreai-félsziget biztonságára" - mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője újságíróknak.

A biztonsági aggályokat hangsúlyozva Dél-Korea közölte, hogy csapatai figyelmeztető lövéseket adtak le az északi katonákra, akik kedden rövid időre átlépték a határt, majd visszavonultak. A déli hadsereg közölte, hogy úgy véli, az észak-koreai katonák véletlenül lépték át a határt, amikor megerősítették a határt, de néhányuk megsebesült, miután aknákat robbantottak.

Kitaszítottak barátkozása

Hivatkozás másolása

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Putyin útja megmutatta, mennyire "függ"  Oroszország az autoriter vezetőktől. "Legközelebbi barátai és az orosz háborús erőfeszítések - az agresszív háború - legnagyobb támogatói (Észak-Korea, Irán és Kína)" - mondta Stoltenberg.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgette a nemzetközi közösséget, hogy a Kijevbe irányuló fegyverszállítások növelésével lépjen fel a Putyin és Kim, vagyis a "kitaszítottak barátkozása" ellen. "A legjobb válasz erre az, ha tovább erősítjük az igazságos és tartós békét szolgáló diplomáciai koalíciót Ukrajnában" - mondta Kuleba az AFP-nek.

Észak-Korea a szakértők szerint vágyik a csúcstechnológiára, hogy előbbre vigye nukleáris, rakéta-, műhold- és atommeghajtású tengeralattjáró-programját.

A Kreml kedden közzétett egy dokumentumot, amely megerősíti, hogy Oroszország "stratégiai partnerségi" szerződést tervez aláírni Észak-Koreával.

Tekintettel Észak-Korea krónikus erőforráshiányára, Phenjan várhatóan megvitatja az együttműködés erősítésének lehetőségeit olyan területeken, mint a turizmus, a mezőgazdaság és a bányászat, "cserébe katonai szállításokért" Oroszországnak - áll az Institute for National Security Strategy (INSS) jelentésében.

Más kérdésekről, köztük "az észak-koreai munkavállalók telepítésével kapcsolatos együttműködésről vagy Észak-Korea energiaellátásáról - mindkettő szankciókat sértene... - szintén valószínűleg tárgyalnak" a színfalak mögött, írta Kim Szung-be, az INSS kutatója.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés