Hirdetés

Kim Dzsong Un lehet az orosz-ukrán háború legnagyobb nyertese

Nap Híre portré Nap Híre

Úgy tűnik, a kegyetlen orosz-ukrán háború farvizén Észak-Korea kitör a nemzetközi elszigeteltségből. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nemrég az orosz Távol-Keleten találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, most úgy tűnik, Putyin viszonozza a látogatást. Vlagyimir Putyin orosz elnök a közeljövőben Észak-Koreába látogat - közölte vasárnap a kelet-ázsiai ország sajtója.

A KCNA hírügynökség beszámolója szerint Putyin megköszönte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek a Phenjanba szóló meghívást, és kifejezte hajlandóságát, hogy "egy korai időpontban" ellátogasson az országba. A tájékoztatás szerint az észak-koreai kormány "kész a legnagyobb őszinteséggel üdvözölni a koreai nép legközelebbi barátját". 

A hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: Moszkva reméli, hogy a látogatás létrejön, és Putyin "belátható időn belül" Észak-Koreába utazik. 

A Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok elmélyülését külföldön gyanakvással és aggodalommal szemlélik az ukrajnai háború hátterében. Attól tartanak, hogy Oroszország, mint katonai nagyhatalom, technikai segítséget nyújthat Észak-Korea fegyverprogramjaihoz. 

A hét elején Oroszország megerősítette szoros együttműködését Észak-Koreával Cso Szon Hui külügyminiszter háromnapos moszkvai látogatása során. A szorosabb együttműködés jeleként Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tavaly szeptemberben az orosz Távol-Keletre látogatott, és ott találkozott Putyinnal. Ezt követte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látogatása Phenjanban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés