Hirdetés

Gigantikus fegyverüzletet üthet nyélbe Putyin és Kim

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint arról beszámoltunk, megérkezett Oroszországba a Kim Dzsong Unt szállító páncélvonat, az első fotók meg is jelentek a különlegesen védett vlagyivosztoki pályaudvarról.

Az észak-koreai diktátor a hivatalos közlemények szerint a távol-keleti gazdasági fórum keretében, annak záróeseményeként találkozik Vlagyimir Putyinnal.

A BBC elemzése szerint a két vezető egy nagyszabású fegyverüzletet készül megkötni, amelynek keretében Phenjan 

rendelkezésre bocsátja fegyveripari kapacitásait élelmiszerért és energiáért cserébe.

A két vezető 2019-ben találkozott utoljára
A két vezető 2019-ben találkozott utoljára BBC

A két ország szükségletei és a rendelkezésükre álló kapacitások jól kiegészítik egymást – írja a CNN.

Washington úgy véli, Putyin arra kényszerült az ukrajnai háború nyomán, hogy új fegyverbeszállítókat keressen. Észak-Korea hadiipara pont abban tud segíteni Putyinnak, amiből a háború során a legtöbb fogy: tüzérségi lőszerekből és ágyúkból.

Miután Phenjan évtizedek óta a gazdaságának 20-30 százalékát a fegyvergyártásra állította rá, ezért feltételezhetően nagy raktárkészletekkel rendelkezik.

A BBC emlékeztet arra is, hogy néhány héttel ezelőtt Kim Dzsong Un látogatást tett hadiipari üzemekben, ahol a termelés fokozására szólított fel.

A két vezető 2019 áprilisában már találkozott egymással a távol-keleti Vlagyivosztokban. Kim a mostani látogatását megelőzően akkor utazott utoljára külföldre, miután 2020 tavaszán évekre hermetikusan lezárta országát a Covid-19 járvány miatt.

Észak-Korea csak nemrég kezdte enyhíteni az utazási korlátozásokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés