Hirdetés

Történelmi Putyin-Kim találkozó zajlik az orosz űrközpontban

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A nemzetközi politika színpadán ritkán látható két olyan figura együtt, mint Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, és Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un. A mostani találkozó egy igazán különleges helyszínen, Oroszország távol-keleti űrközpontjában zajlik. 

Oroszország és Észak-Korea a világ leginkább szankcionált államai – Oroszország az Ukrajna elleni agresszió 2022. februári kezdete óta, Észak-Korea pedig évtizedek óta szankciókkal sújtott állam – utóbbi azért, mert nem mondott le a ’90-es évek óta folytatott atomfegyver-programjáról. 

A kérdés az, hogy mi motiválja ezt a két országot az együttműködésre és találkozásokra? Mint arról a Naphire.hu is írt, Oroszország és Észak-Korea kiválóan kiegészítik egymást: Oroszország élelmiszerrel, energiával és a koreai fegyverprogramhoz szükséges fejlett technológiával képes ellátni Phenjant, Kim Dzsong Un országa pedig elképesztő mennyiséget halmozott fel tüzérségi eszközökből, lőszerből és az egyszerű, de az orosz-ukrán háborúban nélkülözhetetlen fegyverekhez szükséges alkatrészekből.

Oroszország számára Észak-Korea felértékelődött az orosz-ukrán háború kezdete óta, és ezt Kim láthatóan igyekszik kihasználni. Észak-Korea gazdasága erősen elszigetelt, és az ország szankciók alatt áll. Oroszország technológiai és gazdasági támogatást nyújthat, valamint segíthet az észak-koreai vezetésnek abban, hogy enyhítsenek a nemzetközi nyomáson. Az energiaszektor, a katonai technológia és a mezőgazdaság olyan területek, ahol Oroszország segíthetne Észak-Koreának.

A találkozó ténye is üzenet az Egyesült Államok és távol-keleti szövetségesei, Japán és Dél-Korea felé, amelyek az utóbbi időben – főként a Tajvan körüli kínai fenyegetések miatt – szorosabbra fonták kapcsolataikat. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés