Hirdetés

Óriásit nyerhet Kim Dzsong Un az orosz-ukrán háborún

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden "baráti" látogatásra utazik Észak-Koreába - jelentette be a Kreml, miközben a Nyugat azzal gyanúsítja Phenjant, hogy fegyverekkel látja el Moszkvát az ukrajnai offenzívához.

Az orosz elnöknek a világ legzárkózottabb államába tett látogatására azért kerül sor, mert Putyin muníciót keres a 2022 februárjában indított katonai hadjáratának folytatásához, amely Moszkvát példátlan globális elszigeteltségbe taszította.

A látogatásra kilenc hónappal azután kerül sor, hogy Putyin vendégül látta az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Unt az orosz Távol-Keleten tett ritka külföldi látogatása során, ahol a két vezető egymást dicsérte.

A nevető harmadik

Hivatkozás másolása

Korábban már írtunk róla, hogy Észak-Korea lehet az orosz-ukrán háború egyik nagy nyertese. Többször is írtunk arról, hogy Kim Dzsong Un tavaly szeptemberbe Oroszországba látogatott, ahol egy távol-keleti űrközpontban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kim megtekintett néhány orosz atomfegyvert, és kapott egy golyóálló mellényt is vendéglátóitól.

Kim Dzsong Un az orosz elnöknek küldött minapi üzenetében úgy fogalmazott, hogy országaik "legyőzhetetlen harcostársak" - jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

"Vlagyimir Putyin elnök június 18-19-én baráti hivatalos látogatásra megy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba" - áll a Kreml közleményében. Moszkva azt is közölte, hogy Putyin ezt követően Vietnamba utazik.

Nyugati országok, Dél-Korea és Kijev azzal vádolják Phenjant, hogy az Észak-Koreával szembeni ENSZ-szankciókat megsértve fegyvereket küldött Moszkvának ukrajnai felhasználásra.

Washington és Szöul szerint Oroszország cserébe technikai segítséget nyújtott Phenjan számára műholdas programjához, és segélyeket küldött az élelmiszerhiánnyal küzdő államnak.

Putyin és Kim egyszeriben nagyon fontosak lettek egymásnak

Hivatkozás másolása

Az AFP felhívja a figyelmet, hogy Putyin az ukrajnai offenzíva megindítása óta csökkentette külföldi útjainak számát, de tett néhány nagy horderejű látogatást Moszkva néhány kulcsfontosságú szövetségesénél, például Kínában.

Phenjan ritkán fogad külföldi vendégeket, a diplomáciailag már korábban elszigetelődött ország a Covid-járvány óta még jobban elzárkózott a külvilágtól.

Oroszországot és Észak-Koreát, amelyeknek egy rövid közös szárazföldi határuk van, történelmi kapcsolatok fűzik össze, mivel a Szovjetuniónak komoly szerepe volt a koreai kommunista állam 1948-as megalapításában és az 1950-es években a koreai háború utáni újjáépítésben. A Szovjetunió bukása óta Oroszország azon kevés országok egyike, amelyek működő kapcsolatokat tartanak fenn Phenjannal.

Egyre több gesztus orosz oldalról

Hivatkozás másolása

Putyinnak ez lesz a második látogatása az országban, miután 24 évvel ezelőtt, nem sokkal elnökké választása után Kim Dzsong Un apjával, Kim Dzsong Il-lel találkozott Phenjanban.

Akkoriban Putyin gyakran utazott külföldre, rendszeresen bejárta az Egyesült Államokat és Európát. Most Oroszország súlyos nemzetközi szankciók alatt áll, és a Kreml vezetője a nyugati világ nagy részében persona non grata, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hivatalosan körözi.

Kim a múlt héten azt mondta, hogy az Oroszországgal való kapcsolatok "megszakíthatatlan harcostársi kapcsolattá fejlődtek".

Amikor a vezetők szeptemberben találkoztak, Putyin azt mondta, hogy "lehetőséget lát" az Észak-Koreával való katonai együttműködésre, Kim pedig "győzelmet" kívánt a Kreml vezetőjének Ukrajnában. A vezetők szimbolikusan puskákat ajándékoztak egymásnak, és a Kreml megígérte, hogy Putyin felkeresi Észak-Koreát. A látogatás előkészítéseként azóta számos orosz tisztviselő, köztük a moszkvai kémfőnök is ellátogatott Észak-Koreába.

Márciusban Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójogával élve elérte, hogy megszűnjön az észak-koreai szankciók megsértésének ENSZ általi ellenőrzése, ami Phenjan győzelmének tekinthető. Oroszország és Észak-Korea egyaránt tagadta, hogy Phenjan fegyvereket használna Ukrajnában.

Kim nagyhatalmú nővére, Kim Yo Jon a múlt hónapban azzal vádolta Szöult és Washingtont, hogy "félrevezetik a közvéleményt" a kérdésben. Ukrajna azonban arról számolt be, hogy észak-koreai lövedékeket találtak a harctéren.

Májusban Dél-Korea közölte, hogy északi riválisa több rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, egyes szakértők szerint ezek Ukrajna ellen szánt fegyverek tesztjei lehettek.

Egyre feszültebb Moszkva és Szöul kapcsolata

Hivatkozás másolása

Miközben a Kreml és Phenjan nyilvánosan elmélyítette kapcsolatait, Moszkva és az Ukrajnát támogató Dél-Korea kapcsolata rendkívül feszült. Szöul ma Kijev az egyik legnagyobb fegyverszállítója. A múlt hónapban Jun Szogjol elnök az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetés során ígéretet tett a támogatás fenntartására. Ezen felül Dél-Korea a múlt hónapban külön szankciókat jelentett be az orosz és észak-koreai magánszemélyek és vállalatok ellen, akik állítólag hadianyagokkal kereskednek.

Oroszország az év elején kémkedés vádjával őrizetbe vett egy dél-koreai férfit, Bek Vonszunt. A feltételezések szerint évtizedek óta ő az első dél-koreai, akit kémkedés vádjával őrizetbe vettek Oroszországban. A médiajelentések szerint a férfi misszionárius lehetett, aki az Oroszországban élő észak-koreai munkásokat segítette az országból való menekülésben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés