Hirdetés

Ez egyre kínosabb: Biden még mindig a tévévitás katasztrófa miatt magyarázkodik

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Joe Biden pénteken újra megerősítette, hogy versenyben marad a Fehér Házért. A Donald Trumppal szembeni tévévitán mutatott katasztrofális szereplését azzal magyarázta, hogy megfázás miatt "szörnyen érezte magát", amiért a vitában nyújtott lehangoló teljesítményét okolta, miközben egy mindent eldöntő tévéinterjúval próbálta megmenteni újraválasztási kampányát.

Miközben egyes ideges demokrata szavazók, törvényhozók és adományozók körében lázadás készülődik, az ABC csatornának adott interjút a 81 éves politikus hosszú karrierjének legjelentősebb eseményeként emlegették.

A Nap Híre is beszámolt arról, hogy Joe Biden annyira gyenge teljesítményt nyújtott a múlt heti tévévitán, hogy kitört a pánik a demokraták körében. Ráadásul a novemberi választások előtti jelöltcseréről szóló találgatásokat felerősítették a Trump növekvő előnyét jelző közvélemény-kutatások. A Biden család hallani sem akar arról, hogy az elnök visszavonulót fújjon, a stábja pedig szinte naponta áll elő valamiféle furcsa magyarázattal a vitán nyújtott teljesítményére. 

"Beteg voltam, szörnyen éreztem magam... Próbáltuk kitalálni, mi a baj" - mondta az elnök a Donald Trumppal folytatott vita óta adott első tévéinterjújának egy részletében.

"Elvégeztek egy tesztet, hogy kiderítsék, van-e valamilyen fertőzésem, tudja, egy vírus. Nem volt. Csak egy nagyon csúnya megfázásom volt".

Biden reszelős hangon követhetetlen válaszokat adott az interjúban, ami aligha nyugtatja meg támogatóit - írja az AFP. A Trump-kampánycsapat villámgyorsan reagált, gúnyos reakciót adva az interjúra az X-en posztolva, szerintük "Biden remekül hangzik!".

A beszélgetés azt követően került adásba, hogy Biden atlantai vitája pánikot váltott ki pártján belül, és felszólították, hogy szálljon ki a versenyből. A Biden-kampány keményen visszautasította a visszalépésre vonatkozó felszólításokat, és néhány órával az ABC-interjú előtt agresszív kampányprogramot tett közzé július hátralévő részére. A wisconsini Madisonban tartott kampánygyűlésen az elnök energikus beszédet tartott, és egyértelműen kijelentette: "Versenyben maradok. Meg fogom verni Donald Trumpot". Majd miközben a támogatói éljeneztek, támadásba lendült riválisa ellen.

"Koncentráljunk arra, ami igazán számít" - mondta Biden súgógépből olvasva szavait. "A legnagyobb hazug és a demokráciánkat fenyegető legnagyobb fenyegetés ellen indulunk... az amerikai történelemben - ez nem túlzás".

A vita utáni közvélemény-kutatások egyre nagyobb lemaradást mutattak Biden számára Trumppal szemben, és legalább három kongresszusi demokrata felszólította Bident, hogy lépjen vissza, ahogy több nagy újság és egy sor demokrata párti politikai kommentátor is.

A gazdag Disney-örökösnő és a demokraták támogatója, Abigail Disney a CNBC-nek azt mondta, hogy addig nem kíván adományokat adni a pártnak, amíg Biden nem lép vissza, és egyenesen azt mondta, hogy "ha Biden nem lép vissza, a demokraták veszíteni fognak" novemberben. "Ez realizmus, nem tiszteletlenség" - mondta.

Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának karizmatikus demokrata figurája megkereste demokrata képviselőtársait, hogy hétfőn tárgyalásokat szervezzenek Biden távozásáról - jelentette több amerikai médium. Hakeem Jeffries képviselőházi kisebbségi vezető az NBC News szerint vasárnapra videókonferenciát tart vezető demokratákkal. Nancy Pelosi volt amerikai házelnök, az egyik legbefolyásosabb demokrata hang, "elengedhetetlennek" tartotta, hogy az elnök több nagyinterjút adjon, hogy bizonyítsa alkalmasságát.

A Fehér Ház bejelentette, hogy a jövő csütörtöki washingtoni NATO-csúcstalálkozón sajtótájékoztatót tart, de annak formátumáról vagy hosszáról nem árult el részleteket. Biden utazási tervei között szerepel a hétvégén Pennsylvania, majd a NATO-találkozó, majd az Egyesült Államok délnyugati részén folytatódik kampánykörútja.

Az elnök "a hónap folyamán gyakran vesz részt kötetlen eseményeken, ahogyan azt a kampány során is folyamatosan tette" - közölte csapata.

Trump eközben újabb vitára, vagy egy "mindenre kiterjedő beszélgetésre" hívta ki Bident, mondván, hogy készen áll "bármikor, bárhol, bárhol".

A demokrata párti elnökjelölt esetleges cseréjéről szóló találgatások miatt Kamala Harris, az ország első női alelnöke hirtelen reflektorfénybe került. Az 59 éves volt ügyésznő a nyilvánosság előtt rendíthetetlen támogatást nyújtott Bidennek, de őt tekintik logikus alternatívának, ha Biden félreállna.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés