Hirdetés

Biden egyre nagyobb bajban van, de a Fehér Ház szerint kizárt, hogy visszalépjen

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Joe Biden "egyáltalán nem" vonul ki a Fehér Házért folytatott versenyből - közölte szóvivője szerdán, miközben az elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik a Donald Trump elleni vitán nyújtott katasztrofális teljesítményét követően.

A Nap Híre is beszámolt arról, hogy Joe Biden annyira gyenge teljesítményt nyújtott a múlt heti tévévitán követően pánik tört ki a demokraták körében. A novemberi választások előtti jelöltcseréről szóló találgatásokat felerősítették a Trump növekvő előnyét jelző közvélemény-kutatások. Biden felesége tövig nyomta a gázt a vita után, az elnök egész családja Biden versenyben maradása mellett van. A Fehér Ház össze-vissza magyarázkodott az elnök vitán mutatott katasztrofális teljesítményének okairól.

A The New York Times és a CNN arról számolt be, hogy a 81 éves Biden elismerte egyik kulcsfontosságú szövetségesének, hogy indulása veszélyben van, ha nem sikerül gyorsan megnyugtatnia a közvéleményt, hogy még mindig képes ellátni az elnöki feladatot.

Nem megy sehova?

Hivatkozás másolása

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre azonban határozottan visszautasította ezeket a híreket, és hangsúlyozta, hogy Bidennek nem áll szándékában visszalépni. "Az elnök tisztán lát, és versenyben marad" - mondta az újságíróknak a szóvivő az AFP szerint.

A kampánycsapat és a demokrata párt munkatársaival folytatott telefonbeszélgetésen Biden megerősítette, hogy esze ágában sincs kiszállni a versenyből.

"A végsőkig benne leszek ebben a versenyben, és győzni fogunk, mert amikor a demokraták összefognak, mindig győzünk. Ahogy 2020-ban legyőztük Donald Trumpot, úgy 2024-ben is meg fogjuk verni" - mondta egy, a kampányhoz közel álló forrás szerint. Ezt az üzenetet megismételte a Fehér Házban a demokrata kormányzókkal tartott rendkívüli találkozóján, akik további támogatásukról biztosították az elnököt - mondták utána a résztvevők.

"Az elnök továbbra is azt mondta és mutatta nekünk, hogy mindenben benne van... [mi pedig] azt mondtuk, hogy mellette fogunk állni" - mondta Wes Moore marylandi kormányzó, akit potenciális jövőbeli elnökjelöltnek tartanak, a minnesotai Tim Walz-cal és a New York-i Kathy Hochul-lal együtt nyilatkozva újságíróknak. Walz szerint Biden "alkalmas a szolgálatra".

Gretchen Whitmer michigani kormányzó, aki szintén részt vett a találkozón, és akit az egyik legesélyesebb jelöltnek tartanak Biden helyére, ha az visszalépne, az X-en azt mondta, hogy "ő a mi jelöltünk". "Azért csinálja, hogy nyerjen, és én támogatom őt" - tette hozzá.

Biden többször is elismerte, hogy rosszul teljesített a vitában. A wisconsini Civic Mediának adott szerdán felvett rádióinterjúban nyersen fogalmazott. "Elcsesztem. Hibáztam. Ez 90 perc volt a színpadon. Nézzék meg, mit csináltam 3,5 év alatt" - mondta.

Katasztrofális utókezelés

Hivatkozás másolása

A vita után Biden kampánycsapata kétségbeesetten igyekezett megnyugtatni a demokrata adományozókat és szavazókat, hogy az elnök Trump elleni fellépése egyszeri alkalom volt, és nem végzetes csapás a második ciklusra vonatkozó reményeire.

A demokraták belső közvéleménye azonban egyre döbbentebben figyeli az elnök és csapata hárításnak és mentegetőzésnek tűnő védekezését. Az aggodalmakat fokozta a New York Timesnak a vita után végzett felmérése, amely szerint Trump minden idők legnagyobb előnyét szerezte Bidennel szemben - a valószínű szavazók 49 százalékát 43 százalékkal szemben.

Biden csak szerdán, hat nappal a vita után folytatta le a demokrata kongresszusi vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetéseit, és még az elnök munkatársai is megdöbbenésüknek adtak hangot az elnök és a demokrata vezetők közötti kapcsolatfelvétel lassúsága miatt. "Kezdünk eljutni arra a pontra, ahol talán nem is a vita tette őt tönkre, hanem az utóhatás, ahogyan azt kezelték" - mondta egy vezető demokrata ügynök az Axios nevű washingtoni politikai csatornának.

Biden mindenesetre pénteken, a vita óta először ad tévéinterjú a ABC-nek, majd a következő napokban két csatatérállamba, Wisconsinba és Pennsylvaniába is ellátogat.

Zavar és aggodalom

Hivatkozás másolása

Az elnök a fáradtságot hozta fel újabb magyarázatként a gyenge szereplésére a vitán, mondván, hogy nem volt bölcs dolog a vita előtt "néhányszor körbeutazni a világot". Pedig már közel két hete visszatért az Egyesült Államokba, és két napot pihenéssel, hat napot pedig a vita előtti felkészüléssel töltött.

A demokrata törvényhozók elkezdtek nyilvánosságra hozni kételyeiket. Raul Grijalva arizonai kongresszusi képviselő lett a második hivatalban lévő demokrata, aki felszólította Bident, hogy lépjen vissza. "Ha ő lesz a jelölt, támogatni fogom, de úgy gondolom, hogy ez egy lehetőség arra, hogy mást keressük" - mondta Grijalva a Times szerint.

A pennsylvaniai Scrantonban, az utcában, ahol az elnök felnőtt, a választók szimpatizálnak Bidennel, de rajongásnak sem iránta, sem Trump iránt nincs nyoma. "Zavarba jöttem miatta. Úgy éreztem, hogy nem érzi jól magát, és valószínűleg nem kellett volna felmennie a színpadra" - mondta a 73 éves Jamie Hayes a vitában látottakról.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés