Hirdetés

Joe Biden annyira gyenge volt az első Biden-Trump vitán, hogy a demokratáknál kitört a pánik

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A kifejezetten tétova Joe Biden csütörtökön nehezen tudott mit kezdeni Donald Trump erőteljes támadásával, miközben a két jelölt személyes sértéseket váltott egymással az elnökválasztási verseny első vitájában.

Joe Biden mentális képességei az idei elnökjelölti kampány legfontosabb kérdéseivé váltak annak ellenére, hogy ellenfelét a börtönbüntetés veszélye fenyegeti. Jon Stewart szerint Biden „kib**zott öreg” az elnöki teendők ellátásához, az elnök vergődése miatt a Wall Street nagykutyáinak egy része Trump mögé áll, utóbbi botrányai ellenére is. Biden a G7-csúcson is nagyon furcsán viselkedett, és ha a demokraták abban reménykedtek, hogy az első elnökjelölti vita eloszlatja az elnök fittségével kapcsolatos aggodalmakat, óriásit tévedtek.

A hírügynökségi beszámolók szerint bombasztikus formában lévő Trump nekiesett utódjának, kudarcnak nevezve gazdaság- és külpolitikáját. Biden próbálta tartani a lépést, de az előadásmódja tétova volt, hangja alapján úgy tűnt, mintha megfázott volna, beszéde többször megbicsaklott – írja az AFP.

Történelmi vita

Hivatkozás másolása

Ez volt az első vita egy elnök és egy volt elnök között - és mindketten azzal vádolták egymást, hogy ők a történelem legrosszabbjai. Trump és Biden, akik megválasztásukkor mindketten a legidősebb elnökök voltak, még azzal is megvádolták egymást, hogy gyerekesek, miközben a golfütéseikről vitatkoztak.

A 81 éves Biden és a 78 éves Trump nem fogott kezet, amikor a CNN atlantai székházában a pódiumhoz sétáltak. Nem volt élő közönség, és a mikrofonok elnémultak, amikor a másik beszélt – ezek voltak a szabályok, amelyekben megegyeztek.

Biden, aki a hírek szerint megfázott, láthatóan begyakorolt panelekkel támadta Trumpot, miközben igyekezett emlékeztetni a tévénézők millióit arra, hogy Trump lehet az első elítélt bűnöző a Fehér Házban.

"Gondoljon az összes polgári peres büntetésére. Hány milliárd dollárral tartozik, amiért nyilvánosan molesztált egy nőt?" - mondta Biden, és "amiért egy pornósztárral szexelt egy éjszakán, miközben a felesége terhes volt". "Magának olyan erkölcsei vannak, mint egy kóbor macskának" - mondta Biden.

Trump, a gyűlések és a valóságshow-k veteránja, hangosan beszélt, amikor sorra vette a Biden előéletével kapcsolatos bírálatokat.

"Szégyen, ami az elmúlt négy évben történt az országunkkal" - mondta Trump - "Az emberek nem tudják elhinni, mi történt az Amerikai Egyesült Államokkal. Már nem tisztelnek minket".

Trump természetesen kihasználta Biden tétova előadásmódját, egy ponton azt mondta: "Tényleg nem tudom, mit mondott a mondat végén. Szerintem ő sem tudja, hogy mit mondott".

Kate Bedingfield, Biden korábbi kommunikációs igazgatója elismerte, hogy "ez egy igazán kiábrándító vitateljesítmény volt" az elnöktől. "Nem hiszem, hogy ezt másképp lehetne értékelni" - mondta a CNN-nek a vita után.

Ki tette tönkre az amerikai gazdaságot?

Hivatkozás másolása

Biden azonnal támadta Trumpot, amikor a makacs inflációról kérdezték, mondván, hogy egy "szabadesésben lévő" gazdaságot örökölt. Trump azt mondta, hogy ő vezette "országunk történetének legnagyobb gazdaságát". "Soha nem álltunk még ilyen jól. Mindenkit lenyűgözött, hogy más országok másoltak minket" - mondta.

Biden visszavágott: "Nos, nézze, a világ legnagyobb gazdasága? Ő az egyetlen, aki ezt gondolja."

Az egyik legszemélyesebb támadásában Biden olyan beszámolókat idézett, amelyek szerint Trump "balekoknak" nevezte a normandiai partraszállásban meghalt katonákat, és megemlítette saját fiát, Beau-t, aki Irakban szolgált, és később rákban halt meg. "A fiam nem volt vesztes, nem volt balek. Te vagy a balek. Te vagy a vesztes" - mondta Biden.

Trump tagadta a megjegyzéseket, és többször is azzal vádolta Bident, hogy nem volt koherens.

Amerika szerepe a világban

Hivatkozás másolása

A külpolitika terén Trump azzal vádolta Bident - akit a demokrata bázis egy része azzal vádol, hogy túlzottan támogatja Izraelt -, hogy nem segít Izraelnek "befejezni a munkát" a Hamász ellen. "Ő nem akarja ezt megtenni. Olyan lett, mint egy palesztin - de [a palesztinok] nem szeretik őt, mert ő egy nagyon rossz palesztin, egy gyenge palesztin" - mondta Trump.

Trump "országunk történelmének legkínosabb pillanatának" nevezte Biden afganisztáni kivonulását, és azt mondta, hogy az bátorította Oroszországot Ukrajna lerohanására. Biden ugyanakkor megjegyezte, hogy ő volt az első közelmúltbeli elnök, akinek nem voltak katonái veszélyben a tengerentúlon.

Trump és Biden az abortuszról és a bevándorlásról is vitázott, amelyek bázisuk számára kulcsfontosságú témák. Biden támadta Trumpot, amiért olyan bírákat nevezett ki a Legfelsőbb Bíróságba, akik véget vetettek a Roe kontra Wade döntésnek, amely az egész Egyesült Államokra kiterjesztette az abortuszhoz való jogot: "Szörnyű volt, amit tett".

Kitört a pánik a demokratáknál

Hivatkozás másolása

Néhány demokrata támogató gyorsan aggodalmának adott hangot Biden fellépése miatt.

Egy San Franciscó-i watch party-n Hazel Reitz azt mondta, hogy még mindig Bidenre szavazna, de hozzátette: "Egy szót sem értek abból, amit mond. Hát nem szomorú?"

Julian Zelizer, a Princeton Egyetem történésze szerint Biden támogatói "rendkívül aggódnak" az elnök vitán mutatott teljesítménye miatt.

Az egyik jelölt, aki nem volt ott a színpadon, Robert F. Kennedy Jr. volt, a nagy múltú politikai dinasztia tagja, aki egy anti-establishment kampányt folytat, de nem teljesítette a CNN által támasztott követelményt, hogy négy országos felmérésben elérje a 15 százalékot.

Kennedy ehelyett a Biden-Trump vita 90 percét azzal töltötte, hogy élő közvetítésben válaszoljon a kérdésekre.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés