Hirdetés

A fél világ Joe Biden félreállását szorgalmazza, de ki vehetné át a helyét?

Virág Sára portré Virág Sára

Joe Biden annyira gyenge teljesítményt nyújtott az elnökjelölti vitán, hogy nem csak a Demokrata Párt, hanem a fél világ is pánikba esett: egyre többen és egyre hangosabban jegyzik meg, hogy itt lenne az ideje, hogy a 80 éves politikus végleg visszavonuljon. De mégis ki vehetné át a helyét? 

Ahogy arról már a Naphíre is beszámolt, Joe Biden mentális állpota annak ellenére vált a kampány kardinális kérdésévé, hogy Trumpot börtönbüntetés fenyegeti. A hírügynökségi beszámolók szerint bombasztikus formában lévő Trump nekiesett utódjának, kudarcnak nevezve gazdaság- és külpolitikáját. Biden pedig elég sok kritkát kapott már az utóbbi időben. 

Jon Stewart szerint Biden „kib**zott öreg” az elnöki teendők ellátásához, az elnök vergődése miatt a Wall Street nagykutyáinak egy része Trump mögé áll, utóbbi botrányai ellenére is. Biden a G7-csúcson is nagyon furcsán viselkedett

Biden próbálta tartani a lépést, de az előadásmódja tétova volt, hangja alapján úgy tűnt, mintha megfázott volna, beszéde többször megbicsaklott. A vita pedig remek alkalom lett volna arra, hogy Biden meggyőzze a szavazókat; tökéletes állapotban van ahhoz, hogy újabb négy évig vezesse az Egyesült Államokat. Ehhez képest a teljesítménye annyira gyatra volt, hogy a vita után több satóorgánum is arról cikkezett, a demokraták konkrétan pánikba estek. 

Többen abbéli aggogalmuknak adtak hangot, hogy egyáltalán lehetséges-e eltávolítani Bident. Egy az Independentnek nyilatkozó demokrata tisztségviselő szerint "borzalmas, ami történt", és elkerülhetetlen, hogy Kamala Harris átvegye az irányítást. De vajon lehetséges lenne? A rövid válasz: igen. Joe Biden ugyanis technikailag még nem a Demokrata Párt elnökjelöltje. A Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) ugyanis augusztus 19. és 22. között tartja a gyűlését, amelyre küldöttek, választott tisztviselők, szakszervezeti vezetők, aktivisták és lobbisták ezrei érkeznek Chicagóba, hogy hivatalosan is jelöljék Bident – vagy valaki mást. 

A bökkenő azonban az, hogy ez a folyamat már gyakorlatilag el van döntve, Biden megkapta a jelölést, hacsak vissza nem utasítja azt a gyűlésen. 

Ha azonban nem fogadja el a jelölést, más jelöltek után kell nézni. De kik is jöhetnek szóba? 

Biden legkézenfekvőbb utódja egyértelműen Kamala Harris lenne, akinek alapvető alkotmányos feladatai közé is tartozik, hogy közbelépjen, ha az elnök valamilyen oknál fogva már nem tudja ellátni a feladatát. Emellett ő az egyik olyan személy, aki ténylegesen kampányolt már, és talán a legnagyobb ismertséggel és népszerűséggel is ő rendelkezik. A republikánusok között azonban kifejezetten erős ellenérzés van vele szemben, sokan már Joe Biden megválasztásokor is azzal érveltek, hogy a valódi terv Kamala Harris bejuttatása a Fehér Házba. 

Egy másik lehetséges jelölt Biden közlekedési minisztere, Buttigieg. Az Indiana állambeli South Bend korábbi polgármestere kifejezetten karizmatikus személyiség, és még katonai szolgálattal is büszkélkedhet. 

Gretchen Whitmer

Hivatkozás másolása

A michigani kormányzó kifejezetten népszerűnek számít az államában. 2022-ben nagy előnnyel nyerte meg a választást, leginkább az abortuszkérdéshez és a Covid kezeléséhez való hozzáállása miatt. Azt azonban meg kell jegyezni, nem mindenki szimpatizált a kemény lezárásokkal abban az időszakban. 

Kézenfekvő választás lenne Kalifornia kormányzója is, akinek egyértelműen a javára válna a hatalmas vagyona és a rendkívül hatékony adománygyűjtő képességei. Newsom második kormányzói ciklusának közepén jár – ezzel csak az a probléma, hogy a 2022-es újraválasztási kampánya során megígérte a választóknak, mind a négy évet kitölti a hivatalában, ha megválasztják. 

Maryland kormányzója ugyan nem olyan népszerű, mint egyes vetélytársai, ám kétségkívül nagyon tehetséges politikus, aki számtalan pozitív intézkedést fel tud mutatni rövid hivatali idejéből – írja a lap. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés