Hirdetés

Tarol-e a Fidesz? Áttör-e a Tisza Párt? Karácsony vagy Vitézy? - Magyarország választ

 portré

Gavra Gábor - Szabó Bianka

Az EP-választásokhoz képest kiugró, az országgyűlési választásokhoz mérhető részvétellel zajlik a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás. Tarol-e a Fidesz? Áttör-e Magyar Péter pártja? Megverheti-e Vitézy Dávid Karácsony Gergelyt? Kövesse velünk az eseményeket!

Délután 3-ig több mint 42 százalékos részvétellel zajlik az EP- és önkormányzati választás Magyarországon. Ez lényegesen magasabb, mint az öt évvel ezelőtti EP- (30,5%) és önkormányzati választáson (34,7%).

A délelőtti részvételről itt, a délutániról itt írtunk

Itt nézheti meg az ATV választási műsorát.

A választást kifejezetten izgalmassá tette Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenése, valamint Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatban történt visszalépése. 

A késő délutáni részvételi adatok alapján 17 óráig a részvétel meghaladta az 50 százalékot (50,69%). Ez lényegesen magasabb mind a 2019-es EP- (37,06%), mind a 2019-es önkormányzati választásnál (42,69%)

18.30-kor 56 százalékos részvétel

Hivatkozás másolása

Az esti részvételi adatok szerint 18.30-ig a szavazásra jogosultak 56,09 százaléka (4 416 794 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 57,56 százaléka, 773 293 választópolgár adta le szavazatát 18.30-ig. A vármegyék közül a részvételi arány ekkor Vas vármegyében volt a legmagasabb, 61,56 százalék, ami 126 154 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében volt: 52,41 százalék, 154 122 szavazó.

Kutatás: Fidesz 44, Tisza 32 százalék

Hivatkozás másolása

A 21 Kutatóközpont a választás előtti napokban készült, este 7 órakor nyilvánosságra hozott felmérése szerint az EP-választáson a Fidesz-KDNP 44, a Tisza Párt 32, a DK-MSZP-Párbeszéd 8, a Mi Hazánk 7, a Kétfarkú Kutya Párt 4, a Momentum 3, a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Második Reformkor pedig 1-1 százalékot szerez. 

Bayer Zsolt: "Karácsony cipőkanállal megnyeri"

Hivatkozás másolása

Bayer Zsolt kormánypárti publicista az Indexnek beszélt arról, a mai választásokon győzelemre számít, bár azt is megjegyezte, hogy a fővárosért való küzdelemben szerinte, ha kicsivel is, de Karácsony Gergely győz, viszont nem lesz közgyűlési többsége. 

Török Gábor: a Fidesznek 48 százalék fölött sikeres, 45 százalék alatt kudarcos lenne az EP-választás

Hivatkozás másolása

Török Gábor politikai elemző szerint a következőképpen lehet majd értelmezni az eredményeket:

Ha a Fidesz mondjuk 43 százalékot szerez, azzal megnyeri a választást és 14 évnyi kormányzás után továbbra is a legnagyobb párt marad (egyrészt siker), ugyanakkor a legutóbbi választási eredményeitől lényegesen elmarad (másrészt kudarc) - ha viszont 48 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt. 

Ha a Tisza mondjuk 19 százalékot szerez, azzal pár hónapos pártként példátlanul jól szerepel (egyrészt siker), ugyanakkor a várakozásoktól, a felmérésektől elmarad (másrészt kudarc) - ha viszont 25 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt.

Szerinte a Fidesznek 48 százalék fölött sikeres, 45 százalék alatt kudarcos lenne az EP-választás. A Tisza Pártnak 25 százalék fölött lenne sikeres és 20 alatt kudarcos a választás. 

Nyilatkoznak a politikusok

Hivatkozás másolása

Közben sorra szólalnak meg a politikusok az urnazárás után. A Jobbik-Konzervatívok európai parlamenti listavezetője szerint meglepetés lenne, ha bejutnának az EP-be. A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója úgy látja, a magas részvételi adatok azt mutatják, hogy a magyar emberek megértették a választás tétjét. Donáth Anna az urnazárás után azt mondta, büszke a Momentumra, mert annak tagjai az elmúlt hetekben kemény munkát végeztek. Sulyok Tamás köztársasági elnök szerint szavazataikban a választók demokratikus akarata fejeződik ki. Hozzátette: ez az alapja alkotmányos rendünknek és az európai jogrendnek egyaránt. 

Több megyei jogú várost elhódíthat a Fidesz az ellenzéktől

Hivatkozás másolása

Három megyei jogú várost is elhódíthat a Fidesz az ellenzéktől, de ellentétes irányú mozgásra is lehet példa, konkrétan Nagykanizsán. 

Szegeden közel 70 százalékkal újrázhat Botka László, Hódmezővásárhelyen 50 százalék fölötti eredménnyel Márki-Zay Péter.

Alacsony feldolgozottság mellett Veszprémben, Szekszárdon, Sopronban jelentős előnnyel vezetnek a Fidesz jelöltjei, Szegeden és Hódmezővásárhelyen viszont az ellenzéki polgármesterek vezetnek. 

Nagykanizsán a jelen állás szerint ellenzéki győzelem várható, csakúgy mint Pécsen.

Ez azt jelenti, hogy ellenzékiből kormánypárti vezetésű lehet Miskolc, Salgótarján, kormánypártiból ellenzéki vezetésű Nagykanizsa.

Győrben eleinte a botrányhős expolgármester, Borkai Zsolt vezetett a Fidesz jelöltje, Dézsi Csaba András előtt, de most már Dézsi Csaba András vezet, a balos Pintér Bence a második, Borkai csak a harmadik, itt óriási izgalmak lesznek, nem a szó adriai értelmében.

Dunaújváros marad ellenzéki, Debrecen kormánypárti vezetésű várhatóan, ahogy Nyíregyházát is megtarthatja a Fidesz.

Budapest: ezek a Fidesz és az ellenzék bástyái a fővárosban

Hivatkozás másolása

Egyértelműen vezet a momentumos Soproni Tamás a VI. és a fideszes Kovács Péter a XVI. kerületben, ahogy a baloldali Tóth József a XIII. és a fideszes Horváth Tamás a XVII. kerületben.

Szoros a verseny a VII. kerületben, a VIII. kerületben úgy tűnik, marad polgármester a baloldali Pikó András. 

A jelek szerint szintén megtartja posztját Baranyi Krisztina a IX. és a fideszes Kovács Róbert a X. kerületben. Budafokon nagyon szoros küzdelem várható a Fidesz és a DK között, Kovács Gergely pedig behúzhatja a Hegyvidéket. 

EP-felmérés: az Európai Néppárt szerezheti meg a legtöbb képviselői helyet

Hivatkozás másolása

Az új összetételű Európai Parlament képviselői helyeire vonatkozó első mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 181, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 135, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 82, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 71, Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 62 képviselői helyet szerezhet - közölte az Európai Parlament vasárnap este, azt követően, hogy az európai uniós tagállamok egy részében befejeződött az EP-választás.

A 27 közül 11 tagországból beérkezett exit poll felmérésekre alapuló becslést ismertető brüsszeli közlemény szerint a Zöldek képviselőcsoportja 53, a független képviselők csoportja 51, a Baloldal 34 képviselőt ültethet az EP-be, az eddig pártcsaládhoz nem tartozó új jelöltek közül pedig 51-en kaphatnak helyet az új összetételű EP-ben - írja az MTI.

Főpolgármester-választás: Vitézy vezet

Hivatkozás másolása

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján megnéztük, mi a helyzet most a főpolgármester-jelöltek között. A feldolgozottság 0,30%-nál jár 21 óra körül, eszerint a sorrend egyelőre a következő:

  • Vitézy Dávid: 52,05%
  • Karácsony Gergely: 42,82%
  • Grundtner András: 5,60%

Magyar Péter: "ez a választás nem a tiszta verseny példája volt"

Hivatkozás másolása

A Tisza Párt politikusa szerint a NER úgy hozta létre a magyar választási szabályokat, hogy egy monolit tömb legyen a Fidesz, mellette legyen Gyurcsány Ferenc 15-20 százalékkal, valamint egy felaprózódott ellenzék, akiket "össze lehet Gyurcsányozni".

Előrehozott parlamenti választásokat írnak ki Franciaországban

Hivatkozás másolása

Előrehozott parlamenti választásokat írnak ki Franciaországban, miután vasárnap este kiderült: az európai parlamenti választáson a jobboldali Nemzeti Tömörülés nagy arányú győzelmet aratott, és az Emmanuel Macron elnök vezette tábor messze lemaradva a második helyen végzett. Az államfő bejelentette, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést, és az új parlamenti választásokat néhány héten belül megtartják - írja az MTI.  

Szegeden minden marad a régiben?

Hivatkozás másolása

Szegeden megint Botka László maradt a polgármester. Mindez már az adatok 63,96 százalékának összeszámolása után biztossá vált - írja a 444. Így áll most a helyzet:

  • Botka László (Összefogás Szegedért) 68,26 %
  • Fülöp László (Fidesz) 23,66 %

Veszprém marad a Fidesznél

Hivatkozás másolása

Porga Gyula lett Veszprém polgármestere, 83,93 százalékos feldolgozottságnál már nem változhat a sorrend - számolt be a 444

  • Porga Gyula (Fidesz) 47,74%
  • Hartmann Ferenc (MSZP - DK - Híd a Városért - P - Momentum) 28,86%
  • Adamecz Zoltán (Egyött Veszprémért) 17,28%
  • Kovacsics Zsolt (Mi Hazánk) 6,12%

Főpolgármester-jelöltek: Vitézy vezet, de Karácsony behozza?

Hivatkozás másolása

Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 7,75 százalékos feldolgozottságnál a következő:

  • Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP Zöldek) - 49,44% (25 781 szavazat)
  • Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK) 44,93% (23 432 szavazat)
  • Grundtner András (Mi Hazánk) - 5,63% (2936 szavazat)

Nyergesújfalun nyert a Fideszből kiugrott polgármester

Hivatkozás másolása

Mihelik Magdolna lett Nyergesújfalu polgármestere. Mihelik Magdolna 2010 óta fideszesként irányította a települést, de február 25-én jelezte, hogy ezúttal függetlenként akarja megmérettetni magát. A döntésében a kegyelmi ügy is közrejátszott, lelkiismereti okokból is inkább a függetlenség mellett döntött - írja a 444.  

Mihelik továbbra is a város fideszes alapszervezetét vezette, de kedden a nyergesújfalui Fidesz alapszervezet vezetéséről, valamint fideszes párttagságáról is lemondott.

Budapesten a Tisza lehet a legnagyobb ellenzéki párt

Hivatkozás másolása

Alacsony feldolgozottság mellett (2,5 százalék) Budapesten a Fidesz-KDNP a legnagyobb párt (30,68%). A legnagyobb ellenzéki párt a Tisza (26,56 százalék). A DK-MSZP-P listája mindössze a harmadik (16,36%), a Vitézy Dávidot támogató lista 10,06 százalékkal a negyedik. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 7,16 százalékkal az ötödik.

Érdekes, hogy a Momentum (4,36%) alig erősebb a fővárosban, mint a Mi Hazánk (4,11%).

Érd nem lett fideszes

Hivatkozás másolása

Csőzik László maradt Érd polgármestere. A szavazatok 70 százalékának összeszámolása után így néz ki a lista a 444 szerint: 

  • Csőzik László (Szövetség Érdért) 61,41 %
  • Kardosné Gyurkó Katalin (Fidesz) 32,51 %
  • Farkas Gáborné Szalai Tímea (Mi Hazánk) 3,71 %
  • Asztalos Éva (független) 2,37 %

Iszonyú szoros verseny Nógrádban: egy szavazaton múlt minden

Hivatkozás másolása

Egyetlenegy szavazattal nyert a Nógrád megyei Bér új polgármestere, aki az eddigi alpolgármester volt. A végeredmény:

Kmety Pál (független): 108 szavazat (47,58%)

Maczó László (Fidesz-KDNP): 107 szavazat (47,14%)

Buzás Miklós (független): 12 szavazat (5,29%)

Simonka György nyert

Hivatkozás másolása

Simonka György volt Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő nyerte meg a polgármester-választást Pusztaottlakán. A függetlenként, az Újítsuk Meg Pusztaottlakát Mozgalom tagjaként induló Simonka a szavazatok 69,05 százalékát szerezte meg. Simonka kihívója két független jelölt volt, Szabó Miklós és Kocsis Violetta. Előbbi 16,07 százalékot, utóbbi 14,88 százalékot kapott - írja a Telex

Simonka 2006 és 2014 között egyszer már volt a falu polgármestere, csakhogy azóta ellene és társai ellen 2019-ben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsították őket. A vád szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka az eljárásban ártatlannak vallotta magát. Szerinte politikai okból indult ellene eljárás koholt vádak alapján, mert mások érdekeit sértette sikeres forrásszerző tevékenységével.

Polgármester lett a "vak komondoros", élettársát bántalmazó Balogh József

Hivatkozás másolása

Az egykori fideszes országgyűlési képviselő 2013-ban részegen eltörte élettársa orrát és járomcsontját, majd azzal védekezett, hogy a megvert nő valójában megbotlott a vak komondorukban, és emiatt sérült meg. Balogh ellen két független jelölt indult: Juhász István és Kis-Rabatáné Tóth Andrea. Előbbi 36,70 százalékkal a második lett, utóbbi 13,07 százalékkal a harmadik.

EP-lista: a Fidesz-KDNP, a Tisza, az MSZP-DK-P és a Mi Hazánk jutott be

Hivatkozás másolása

Nem sokkal 23 óra után megérkezett az európai parlamenti képviselők választásának eredménye. A Fidesz-KDNP, a Tisza, az MSZP-DK-P és a Mi Hazánk jutott be, mutatjuk, hány mandátummal:

  • Fidesz-KDNP: 43,77%, 11 mandátum
  • Tisza: 31,07%, 7 mandátum
  • MSZP-DK-P: 8,23%, 2 mandátum
  • Mi Hazánk: 6,82%, 1 mandátum

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés