Hirdetés

Török Gábor sokkoló dolgot írt a Fidesz és a Tisza Párt eredményeiről

Nap Híre portré Nap Híre

A politikai elemző Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait az EP-választásról. 

"Minden választás értelmezési küzdelem is, különösen az egy olyan, ahol 1) a választás után nem jön létre kormány és 2) minden mandátumot szerzett párt "nyer" valamit és valamennyit. Az EP-eredményeket is (hasonlóan az önkormányzatihoz - lásd korábbi poszt) hetekig, hónapokig rágjuk majd, hiszen itt tényleg semmilyen objektív mércéje (leszámítva a mandátumszerzést) nincs a sikernek és a kudarcnak. Érdemes tehát előre elmondani, hogy szerintem hogyan érdemes értelmezni az adatokat: leginkább a korábbi eredmények, a várakozások és az előzetes tudásunk alapján. Csak két példa:

1) ha a Fidesz mondjuk 43 százalékot szerez, azzal megnyeri a választást és 14 évnyi kormányzás után továbbra is a legnagyobb párt marad (egyrészt siker), ugyanakkor a legutóbbi választási eredményeitől lényegesen elmarad (másrészt kudarc) - ha viszont 48 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt. 

2) ha a Tisza mondjuk 19 százalékot szerez, azzal pár hónapos pártként példátlanul jól szerepel (egyrészt siker), ugyanakkor a várakozásoktól, a felmérésektől elmarad (másrészt kudarc) - ha viszont 25 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt."

- írja az elemző. 

Szerinte a Fidesznek 48 százalék fölött sikeres, 45 százalék alatt kudarcos lenne az EP-választás. A Tisza Pártnak 25 százalék fölött lenne sikeres és 20 alatt kudarcos a választás. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés