Hirdetés

Nyakunkon az X-betegség? 20-szor több halálesetet okozhat, mint a koronavírus

Nap Híre portré Nap Híre

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést adott ki az ismeretlen "X-betegség" miatt, ami 20-szor több halálesetet okozhat, mint a koronavírus-járvány.

"Felkészülés az X-betegségre" - így nevezték el a Világgazdasági Fórum idei éves találkozóját, amire már csak az elnevezés miatt is nagyobb figyelem irányul, mint a korábbi években. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az „X-betegség” azt jelenti, hogy egy súlyos nemzetközi járványt egy olyan kórokozó okozhat, amelyről jelenleg nem ismert, hogy betegséget okozna embereknek - írja az Index.

A portál szerint a rendezvényen felszólal majd a szervezet vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató, továbbá Michel Demaré, az AstraZeneca igazgatótanácsának elnöke, Nisia Trindade Lima brazil egészségügyi miniszter, valamint Jamil Edmond Anderlini, a Politico Europe főszerkesztője.

A WHO egyébként vezet egy listát arról, hogy mik azok a kiemelt kórokozók, amelyek a  járványveszélyes potenciáljuk miatt a legnagyobb közegészségügyi kockázatot jelentik. A lap megjegyezte, a lista messze nem teljes, és nem feltétlenül jelzi a következő járvány vagy világjárvány legvalószínűbb okát, ám ezek az ismert kórokozók azok, amelyeket a globális közegészségügyi tisztviselők az „X-betegség” mellett szemmel tartanak:

  • Ebola- és Marburg-vírus-fertőzés,
  • Krími-kongói vérzéses láz,
  • Lassa-láz,
  • súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS-CoV-1),
  • Közel-keleti légúti szindróma,
  • Covid (SARS-CoV-2),
  • Nipah-vírus és más henipavírusos betegség,
  • Rift Valley-láz,
  • Zika-vírus.

Egyébként a jobboldali közösségimédia-oldalak szerint a világ vezetői azért gyűlnek össze, hogy megvitassák az oltási kötelezettség bevezetésének terveit, a szólásszabadság korlátozását, sőt, még a világjárványok megtervezését is. 

A naphire.hu-n korábban arról is írtunk, hogy mindent letarolhat a tripla járvány. Az Egyesült Államok több városában is nagyon magas volt a COVID-19, a légúti vírusok és az influenza - más néven a "tripla járvány" - koncentrációja az elmúlt időszakban, ami rengeteg megbetegedéshez vezetett. De nem csak Amerikában, hanem Magyarországon is tombolnak a betegségek. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ friss adatai szerint az idei év 1. hetében - január 1. és 7. között - 21 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Arról is beszámoltak, hogy az év első hetében stagnált a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. A mintavételi helyek többségében stagnáló tendenciát mértek, emelkedés Egerben és Pécsett tapasztalható, csökkenés Békéscsabán, a Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a vizsgált budapesti agglomerációs településeken, valamint Nyíregyházán, Szekszárdon és Veszprémben volt látható.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés