Hirdetés

Mindent letarol a tripla járvány: ha több mint két hétig beteg, forduljon orvoshoz

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az idei téli időszakban szinte kivétel nélkül mindenki küzd valamilyen betegséggel, ezért az egészségügyi szakértők most elárulták, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni.

A New York Post azt írja, New York most egyike azoknak a városoknak, ahol tombolnak a légúti megbetegedések. De több városban is nagyon magas volt a COVID-19, a légúti vírusok és az influenza - más néven a "tripla járvány" - koncentrációja.

A szokásos megfázás tünetei általában a megbetegedés első néhány napjában csúcsosodnak ki, bár bizonyos tünetek, mint például az orrfolyás vagy az állandó köhögés, akár 14 napig is eltarthatnak. Az influenza, az RSV (légúti óriássejtes vírus), a koronavírus és más vírusok tünetei azonban jellemzően hét napig tartanak, ám vannak esetek, amikor akár két hétig is beteg lehet valaki.

Dr. Lena Wen a CNN-nek elmondta, hogy azoknak érdemes felkeresniük egy orvost, akik már több mint két hete szenvednek a tünetektől.  Megjegyezte azt is, hogy légszomj, mellkasi fájdalom és egyéb, "fájdalmasabb" tünet esetében minél hamarabb látnia kell a beteget egy orvosnak. 

Mivel az újszülöttek, az idősek, valamint az alapbetegségben szenvedők esetében nagyobb a kockázata a súlyos tünetek kialakulásának, ezért nekik hamarabb, már a betegség elején orvoshoz kell fordulniuk. A portál hozzátette, hogy jelenleg a kórházi kezelések aránya a kisgyermekek és az idősek körében a legmagasabb. 

Wen arra is figyelmeztetett, hogy a vírusfertőzés bakteriális fertőzéssé alakulhat, ha nem kezelik. Fontos megjegyezni azt is, hogy egyes tünetek akár más betegségeket is jelezhetnek, ezért is érdemes orvoshoz menni. 

Dr. Philip Huang, a texasi Dallas megye egészségügyi és humán szolgálatának igazgatója felhívta arra a figyelmet, hogy tombol a tripla járvány, ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy elkerüljük a betegségeket. Azt javasolja, hogy ha megoldható, maradjunk otthon, mossunk sűrűn kezet, ne dörzsöljük a szemünket, orrunkat, szánkat, és legyünk naprakészek az oltásokkal kapcsolatban. 

A gyógyszertárakba és orvosi rendelőkbe mostanában érkező új COVID-19 emlékeztető oltás mellett két, az FDA által jóváhagyott RSV elleni vakcina is elérhető felnőttek számára, amelyek közül az egyiket terhes nők számára is engedélyezték.

Magyarországon is sok a beteg

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, Magyarországon is tombol az influenza és koronavírus. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ épp a minap adta ki a friss adatait, amiből kiderült, hogy az idei év 1. hetében - január 1. és 7. között - 21 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Arról is most számoltak be, hogy az év első hetében stagnált a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. A mintavételi helyek többségében stagnáló tendenciát mértek, emelkedés Egerben és Pécsett tapasztalható, csökkenés Békéscsabán, a Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a vizsgált budapesti agglomerációs településeken, valamint Nyíregyházán, Szekszárdon és Veszprémben volt látható.

Korábban a naphire.hu írt arról is, hogy a téli időszakban hogyan védhetjük meg a gyermekeinket a betegségektől.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés