Hirdetés

Már nem lehet elkerülni a katasztrófát: kétszer akkora lehet a felmelegedés mértéke

Nap Híre portré Nap Híre

Friss jelentést adott ki az ENSZ, ami szerint a jelenlegi klímapolitika mellett az évszázad végére kétszer akkora lehet a felmelegedés mértéke, mint ami a párizsi klímacélokban szerepelt.

Az ENSZ szerint nem tartható a 2015-ös Párizsi Megállapodásban kitűzött cél a globális felmelegedés kordában tartására, hanem egyre valószínűbb, annak kétszerese lesz 2100-ig a föld középhőmérsékletének emelkedése. Úgy tűnik, kifutottunk az időből és így nem lehet elkerülni a katasztrófát - írja az EconomX.

A nemzetközi szervezet úgynevezett „Kibocsátási résről” szóló összeállítása arra a következtetésre jutott, drasztikusabb lépések nélkül ezen az időtávon a hőmérséklet emelkedés mértéke elérheti a 3,1 Celsius-fokot az iparosodás előtti időkhöz képest.  

A kibocsátási rés a jelenleg légkörbe juttatott üvegházhatású gázok mennyisége és azon mennyiség közötti különbséget jelenti, amely mellett a további felmelegedés megakadályozható lenne. Néhány éven belül megszűnik annak a lehetősége, hogy a felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk és minél később lesznek bevezetve a szükséges lépések, azok annál drasztikusabbak kell legyenek – írja a jelentés. 

Bolygónk kötéltáncot jár. Vagy a vezetők kezelik a kibocsátási szakadékot, vagy fejest ugrunk az éghajlati katasztrófába 

– mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár.

Az üvegházhatású gázok globális kibocsátása 2022 és 2023 között 1,3 százalékkal nőtt, és új csúcsra, 57,1 gigatonna szén-dioxid-egyenértékre emelkedett. Anne Olhoff, a jelentés tudományos főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem sok lépés történt a 2023-as célok felé, különösen a G20-tagállamok esetében. 

A globális középhőmérséklet jelenleg 1,3 Celsius-fokkal haladja meg az ipari forradalom előtti időszak szintét.

Az elemzés kitér arra is, hogy még lehetséges lenne tartani a célt, és 2030-ig közösen kellene elérni a föld országainak azt, hogy az üvegházhatású gázok éves kibocsátása 42 százalékkal csökkenjen, 2035-re 57%-kal. Ez kellene ahhoz, hogy a 1,5 foknál nagyobb felmelegedés megakadályozható legyen, azonban nem nagyon látni, ez a cél milyen módon lehetne elérhető. Bár technikailag még mindig lehetséges ezt teljesíteni, ehhez hatalmas erőfeszítésekre lenne szükség a globális kibocsátás közel 80 százalékáért felelős G20-országoktól - áll az ENSZ jelentésében.

Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója (UNEP) sürgette az országokat, hogy a bakui tárgyalásokat használják fel arra, hogy fokozzák nemzeti fejlesztési terveikben foglalt intézkedéseiket, ugyanis szerinte minden elkerülhető töredékfok a felmelegedésben számít.

Elérkezett a klímaválság ideje. Soha nem látott mértékű és ütemű globális mozgósításra van szükség - most azonnal, még az éghajlat-változási kötelezettségvállalások következő fordulója előtt -, különben a 1,5 fokos cél hamarosan meghal, és a 2 fok alatti értékek is az intenzív osztályra kerülnek – mondta Andersen.

Az UNEP szerint a nettó nulla kibocsátásra való áttérés globálisan 2050-ig között évente 900 millió és 2,1 milliárd dollárnyi beruházást igényel. Ez azonban megtérülne, ha figyelembe vesszük az éghajlatváltozás, a légszennyezés, a természetkárosítás és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatások jelentős várható költségeit. 

Ugyanakkor a pénzügyi szektor nincs meggyőződve arról, hogy a föld országainak többsége megtenné a szükséges lépéseket és a zöld átállásban érintett cégek jó befektetések lennének a következő években.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés