Hirdetés

Kitört az E.coli járvány a McDonald's hamburgerétől, most mégis visszahozzák az ikonikus ételt

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, kitört az E.coli járvány az Egyesült Államok 10 államában, miután az emberek a McDonald's Quarter Pounder (sajtos McRoyal) burgeréből ettek. Csaknem 50 ember betegedett meg és egy idős ember bele is halt a fertőzésbe. A McDonald's azonban most közölte, hogy visszahozzák a népszerű burgert, ugyanis mint kiderült, nem a húspogácsa okozta a bajt.

A McDonald's újraindítja a Quarter Pounder hamburgerek értékesítését az összes amerikai éttermében, miután kizárta, hogy a marhahúspogácsa lenne a forrása az E. coli járványnak, amely legalább egy ember halálát és több tucatnyi megbetegedést okozott - írja a BBC. 

A gyorsétterem-óriás közölte, hogy a coloradói mezőgazdasági minisztérium (CDA) által vett minták a marhahúsból negatívak voltak a baktériumra. A vállalat hozzátette, hogy a CDA nem tervez további vizsgálatokat. 

Mint ismert, a McDonald's a múlt héten függesztette fel a Quarter Pounder (sajtos McRoyal) eladását az amerikai éttermeinek mintegy ötödében a járványra reagálva. 

"Úgy tűnik, hogy a probléma egy adott összetevőre és földrajzi területre korlátozódik, és továbbra is nagyon bízunk abban, hogy a járványhoz kapcsolódó szennyezett terméket eltávolítottuk az ellátási láncunkból” - mondta Cesar Piña, a McDonald's észak-amerikai ellátási láncért felelős vezetője.

Korábban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal a Quarter Poundersben lévő szeletelt hagymát jelölte meg a járvány másik lehetséges forrásaként. A McDonald's közölte, hogy felhagyott a hagyma beszállítójával való együttműködéssel, és kivonta azt az ellátási láncából.

"Az a 900 étterem, amely korábban a Taylor Farms Colorado Springs-i üzeméből kapott szeletelt hagymát, újra megkezdi a szeletelt hagyma nélküli Quarter Pounders értékesítését” - közölte a McDonald's.

A McDonald's-nak több perrel is szembe kell néznie a megbetegedések miatt.

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) arra figyelmeztette azokat, akik Quarter Poundert ettek, és olyan tüneteket produkáltak, mint a hasmenés, láz és hányás, hogy forduljanak orvoshoz. A tünetek a fertőzött élelem fogyasztása után akár négy nappal is jelentkezhetnek. A legtöbb ember öt-hét napon belül magától felépül, de egyes esetekben kórházi kezelésre lehet szükség. 

A McDonald's részvényei több mint 7,5%-ot veszítettek értékükből, mióta a CDC a múlt héten bejelentette a járványt. Júliusban a McDonald's meglepő csökkenést jelentett a globális eladásokban, ami több mint három év óta az első negyedéves forgalomcsökkenés volt.

Az olyan gyorsétteremláncok, mint a McDonald's és a Burger King arra kényszerültek, hogy vonzóbb ár-érték arányú ételeket kínáljanak, mivel az alacsonyabb jövedelmű vásárlók az utóbbi években megérezték az árak emelkedését.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés