Hirdetés

Döbbenetes, de a tudósok szerint ebben a korban lehet a legnagyobb eséllyel kórházba kerülni

Garai Kitti portré Garai Kitti

Azt hiszed, hogy csak a fiatalok és vakmerőek, valamint az idősek és gyengék kerülnek az egészségügyi intézményekbe? A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) kedden közzétette azokat az adatokat, amelyek megmutatják, hogy mely korosztályú amerikaiak látogatják a leggyakrabban az egészségügyi központokat — és az eredmények meglepőek.

A jelentés szerint 2022-ben az Egyesült Államok felnőtt lakossága körülbelül 89,5 millió alkalommal látogatta meg az egészségügyi központokat, ami 1 000 felnőttre vetítve 349,4 látogatást jelent. Ez jelentős növekedést mutat a kezelési tendenciákban, mivel az előző évben "csak" 82,3 millió látogatást regisztráltak - írja a New York Post. 

Az egészségügyi látogatások kétharmada betegségekkel kapcsolatos volt, beleértve az emésztési panaszokat és a cukorbetegséget. Az életkor tekintetében a legmagasabb látogatási arányt az 55-64 évesek körében találták. Ezek a középkorúak 1000 főre vetítve 418 alkalommal látogattak el a kórházakba, szemben a 18-44 éves felnőttek 325, illetve a 65 év felettiek 315 látogatásával.

Az életkor tekintetében a legmagasabb látogatási arányt az 55-64 évesek körében találták. Ezek a középkorúak 1000 főre vetítve 418 alkalommal látogattak el a klinikákra, szemben a 18-44 éves felnőttek 325, illetve a 65 év felettiek 315 látogatásával.

A CDC szerint az előbbi demográfiai csoportban azért lehet magasabb a látogatási arány, mert az új cukorbetegség diagnózisok többsége a 45 és 64 év közöttieket érinti, és a legmagasabb látogatási okok aránya, mint korábban említettük, a cukorbetegséget is magában foglaló betegségek miatt volt.

A CDC olyan klinikák és egészségügyi központok adatait gyűjtötte össze, amelyek alapellátást nyújtanak, beleértve a terhesgondozást, a védőoltásokat, valamint az orvosi, látás-, fogászati és rákszűréseket.   

Becslések szerint 38,4 millió amerikai szenved cukorbetegségben, és egy nemrégiben készült jelentés arra figyelmeztetett, hogy a cukorbetegek aránya 2050-re várhatóan a lakosság 16,3%-áról 26,8%-ra emelkedik, mivel az emberek nem mozognak eleget, és nem táplálkoznak egészségesen.

A betegségek után a második legmagasabb arányban, 42%-kal az "egészségi állapotot befolyásoló tényezők és az egészségügyi szolgáltatásokkal való kapcsolattartás” volt az egészségügyi ellátás igénybevételének oka. Ebbe a kategóriába a szűrővizsgálatok, vérvételek, reprodukciós szolgáltatások, vizsgálatok és utóvizsgálatok tartoztak.

A mentális, viselkedési és idegrendszeri fejlődési zavarok az összes egészségügyi látogatás 22%-át tették ki, ami a negyedik legmagasabb arányt jelenti. Érdekes módon a mentális zavarral kapcsolatos látogatások aránya az életkor előrehaladtával csökkent, a 18-44 éves felnőttek látogatásainak 24,5%-áról a 65 éves és idősebb felnőttek 15,3%-ára.

Ezzel szemben a keringési betegségek, beleértve a magas vérnyomást, jelentősen növekedtek az életkorral — a 18 és 44 év közötti felnőttek látogatásainak 6,5%-áról a 65 év feletti felnőttek látogatásainak 32,7%-ára emelkedtek.

A nemek tekintetében a nők látogatási aránya majdnem kétszerese volt a férfiakénak: 444,9 látogatás 1000 nőre, szemben az 1000 férfira jutó 248,8 látogatással. Az egyedülállók nagyobb valószínűséggel kerestek orvosi kezelést, mint házasok; a nem házasok 48%-a, míg a házasok 38%-a kereste fel az orvosokat.

Ez az eltérés tükröződik egy 2019-es tanulmányban, amely szerint a házas emberek jobb egészségi állapotot tartanak fenn a magasabb jövedelemszint, a magán egészségbiztosítás és a szilárdabb támogató rendszer miatt.

A CDC megjegyzi, hogy az új elemzés nem használt olyan jelentős változókat, mint a faji és etnikai hovatartozás, a szolgáltató típusa és a biztosítási státusz.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés