A fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük az élelmiszer-adalékanyagok ezen hármasával kapcsolatban – figyelmeztet egy szakértő.
Dr. Saurabh Sethi kaliforniai gasztroenterológus egy TikTok-videóban beszélt arról a három potenciálisan rákkeltő vegyi anyagról, amelyek számos feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók az Egyesült Államokban. A figyelmeztetése azután érkezett, hogy több mint ezer müzli-rajongó és egészségvédő aktivista vonult fel a Kellogg michigani központjához a hónap elején, követelve a "káros adalékanyagok" megszüntetését az olyan termékek amerikai változataiban, mint a Froot Loops és az Apple Jacks - írja a New York Post.
A legújabb kutatások kimutatták, hogy a felnőtt amerikaiak napi kalóriabevitelének 60%-a ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik - a gyermekek esetében ez az arány 70%. Egy a BMJ által közzétett tanulmány kimutatta, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszereknek (UPF) való kitettség 32 kedvezőtlen egészségügyi következménnyel hozható összefüggésbe, beleértve a mentális, légzőszervi, szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri és anyagcsere-problémákat.
Az érintett állapotok között megtalálható a rák, a szívbetegség, az anyagcsere-szindróma, az alkoholmentes zsírmájbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség. Sethi hangsúlyozta az élelmiszerek címkéinek fogyasztás előtti ellenőrzésének fontosságát, mivel számos olyan adalékanyag, amely más országokban tiltott vagy korlátozott, az Egyesült Államokban engedélyezett.
Tartrazin
Hivatkozás másolásaSethi listájának első helyén a tartrazin áll, más néven FD&C Yellow No. 5, egy mesterséges ételszínezék, amelyet gyakran találhatunk feldolgozott süteményekben, chipsekben, reggelizőpelyhekben és színes cukorkákban. Sethi elmagyarázza: "Ez az anyag összefüggésbe hozható hiperaktivitással, asztmával és még viselkedési problémákkal is a gyermekeknél. Számos országban betiltották vagy korlátozták, de az Egyesült Államokban még mindig megtalálható rágcsálnivalókban, italokban és akár vitaminokban is.”
A tartrazin hozzájárulhat allergiás reakciókhoz asztmásoknál, valamint azoknál, akik alacsony toleranciát mutatnak az aszpirin iránt. A hónap elején kutatók megállapították, hogy ez a népszerű ételfesték egereknél teljesen átlátszóvá teheti a bőrt, így láthatóvá válnak a belső szerveik.
A BHA vagy butilált hidroxianizol egy tartósítószer, amely megakadályozza az olajok megromlását. Sethi rámutat, hogy a BHA, amely potenciálisan rákkeltő, Japánban tiltott, ám gyakran hozzáadják chipsekhez, gabonapelyhekhez, húskészítményekhez, ital- és desszertporokhoz, cukrozott gyümölcsökhöz és rágógumikhoz. A rák mellett a BHA fogyasztása összefüggésbe hozható a kognitív képességek romlásával is.
Kálium-bromát
Hivatkozás másolásaSethi utolsóként a kálium-bromátra mutat rá, amelyet a kenyér állagának javítására használnak, e ismert, hogy laboratóriumi patkányoknál rákot okoz, és embereknél pedig veseproblémákat idézhet elő. A kálium-bromát használata tiltott az Európai Unióban, Kínában, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Indiában, de az amerikai termékekben engedélyezett.
Erik Millstone, az élelmiszer-adalékanyagok szakértője korábban azt állította, hogy a kálium-bromát „szinte biztosan” elkerülhető megbetegedéseket, például rákot okoz az amerikaiak körében. "Bizonyítékok vannak arra, hogy mérgező lehet az emberi fogyasztók számára, sőt, akár tumorok kialakulását is elindíthatja vagy elősegítheti” - mondta az angliai Sussex Egyetem professzora, hozzátéve, hogy az európai szabályozás az élelmiszer-biztonsági szorgalom miatt szigorúbb. Néhány amerikai állam reméli, hogy felzárkózhat.
Az év elején Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom aláírta a kaliforniai iskolai élelmiszerbiztonsági törvényt, amely megtiltja a gyermekek fejlődési és viselkedési problémáihoz köthető különböző adalékanyagok használatát az iskolai étkezdékben. Az összetevőket az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal mind engedélyezte emberi fogyasztásra.
A márkáknak 2027 januárjáig kell eltávolítaniuk ezeket az összetevőket a termékeikből, különben akár 10 000 dolláros bírsággal is sújthatók.
Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!
Kapcsolódó cikkek
- Kitört az E.coli járvány a McDonald's hamburgerétől, most mégis visszahozzák az ikonikus ételt Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, kitört az E.coli járvány az Egyesült Államok 10 államában, miután az emberek a McDonald's Quarter Pounder (sajtos McRoyal) burgeréből ettek. Csaknem 50 ember betegedett meg és egy idős ember bele is halt a fertőzésbe. A McDonald's azonban most közölte, hogy visszahozzák a népszerű burgert, ugyanis mint kiderült, nem a húspogácsa okozta a bajt.
- Már nem lehet elkerülni a katasztrófát: kétszer akkora lehet a felmelegedés mértéke Friss jelentést adott ki az ENSZ, ami szerint a jelenlegi klímapolitika mellett az évszázad végére kétszer akkora lehet a felmelegedés mértéke, mint ami a párizsi klímacélokban szerepelt.
- Döbbenetes, de a tudósok szerint ebben a korban lehet a legnagyobb eséllyel kórházba kerülni Azt hiszed, hogy csak a fiatalok és vakmerőek, valamint az idősek és gyengék kerülnek az egészségügyi intézményekbe? A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) kedden közzétette azokat az adatokat, amelyek megmutatják, hogy mely korosztályú amerikaiak látogatják a leggyakrabban az egészségügyi központokat — és az eredmények meglepőek.
- Brutális hónapoknak nézünk elébe: három járvány készül lecsapni egyszerre, rengetegen fognak ágynak esni Hármas járványra számítanak a szakemberek: a légúti fertőzések, így a Covid, az influenza, az RSV és a szamárköhögés sokakat érintenek majd a télen.