Hirdetés

Kimondta az orvos: ez a 3 vegyi anyag az élelmiszerekben károsíthatják az egészséget

Garai Kitti portré Garai Kitti

A fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük az élelmiszer-adalékanyagok ezen hármasával kapcsolatban – figyelmeztet egy szakértő.

Dr. Saurabh Sethi kaliforniai gasztroenterológus egy TikTok-videóban beszélt arról a három potenciálisan rákkeltő vegyi anyagról, amelyek számos feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók az Egyesült Államokban. A figyelmeztetése azután érkezett, hogy több mint ezer müzli-rajongó és egészségvédő aktivista vonult fel a Kellogg michigani központjához a hónap elején, követelve a "káros adalékanyagok" megszüntetését az olyan termékek amerikai változataiban, mint a Froot Loops és az Apple Jacks - írja a New York Post. 

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a felnőtt amerikaiak napi kalóriabevitelének 60%-a ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik - a gyermekek esetében ez az arány 70%. Egy a BMJ által közzétett tanulmány kimutatta, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszereknek (UPF) való kitettség 32 kedvezőtlen egészségügyi következménnyel hozható összefüggésbe, beleértve a mentális, légzőszervi, szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri és anyagcsere-problémákat. 

Az érintett állapotok között megtalálható a rák, a szívbetegség, az anyagcsere-szindróma, az alkoholmentes zsírmájbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség. Sethi hangsúlyozta az élelmiszerek címkéinek fogyasztás előtti ellenőrzésének fontosságát, mivel számos olyan adalékanyag, amely más országokban tiltott vagy korlátozott, az Egyesült Államokban engedélyezett.

Sethi listájának első helyén a tartrazin áll, más néven FD&C Yellow No. 5, egy mesterséges ételszínezék, amelyet gyakran találhatunk feldolgozott süteményekben, chipsekben, reggelizőpelyhekben és színes cukorkákban. Sethi elmagyarázza: "Ez az anyag összefüggésbe hozható hiperaktivitással, asztmával és még viselkedési problémákkal is a gyermekeknél. Számos országban betiltották vagy korlátozták, de az Egyesült Államokban még mindig megtalálható rágcsálnivalókban, italokban és akár vitaminokban is.”

A tartrazin hozzájárulhat allergiás reakciókhoz asztmásoknál, valamint azoknál, akik alacsony toleranciát mutatnak az aszpirin iránt. A hónap elején kutatók megállapították, hogy ez a népszerű ételfesték egereknél teljesen átlátszóvá teheti a bőrt, így láthatóvá válnak a belső szerveik.

A BHA vagy butilált hidroxianizol egy tartósítószer, amely megakadályozza az olajok megromlását. Sethi rámutat, hogy a BHA, amely potenciálisan rákkeltő, Japánban tiltott, ám gyakran hozzáadják chipsekhez, gabonapelyhekhez, húskészítményekhez, ital- és desszertporokhoz, cukrozott gyümölcsökhöz és rágógumikhoz. A rák mellett a BHA fogyasztása összefüggésbe hozható a kognitív képességek romlásával is.

Kálium-bromát

Hivatkozás másolása

Sethi utolsóként a kálium-bromátra mutat rá, amelyet a kenyér állagának javítására használnak, e ismert, hogy laboratóriumi patkányoknál rákot okoz, és embereknél pedig veseproblémákat idézhet elő. A kálium-bromát használata tiltott az Európai Unióban, Kínában, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Indiában, de az amerikai termékekben engedélyezett.

Erik Millstone, az élelmiszer-adalékanyagok szakértője korábban azt állította, hogy a kálium-bromát „szinte biztosan” elkerülhető megbetegedéseket, például rákot okoz az amerikaiak körében. "Bizonyítékok vannak arra, hogy mérgező lehet az emberi fogyasztók számára, sőt, akár tumorok kialakulását is elindíthatja vagy elősegítheti” - mondta az angliai Sussex Egyetem professzora, hozzátéve, hogy az európai szabályozás az élelmiszer-biztonsági szorgalom miatt szigorúbb. Néhány amerikai állam reméli, hogy felzárkózhat.

Az év elején Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom aláírta a kaliforniai iskolai élelmiszerbiztonsági törvényt, amely megtiltja a gyermekek fejlődési és viselkedési problémáihoz köthető különböző adalékanyagok használatát az iskolai étkezdékben. Az összetevőket az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal mind engedélyezte emberi fogyasztásra.

A márkáknak 2027 januárjáig kell eltávolítaniuk ezeket az összetevőket a termékeikből, különben akár 10 000 dolláros bírsággal is sújthatók.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés