Hirdetés

Rettegett betegségek terjednek, így védheti meg a gyermekeit

Garai Kitti portré Garai Kitti

A héten tértek vissza a gyerekek az iskolába, és most különösen figyelni kell az egészségre, ugyanis több betegség is ledöntheti a fiatalokat a lábukról.

Az idei tél ismét nagyon kemény lesz a fertőzések miatt, ugyanis a Covid és az influenzás betegek száma is nagyon megugrott, ráadásul az új, szuperfertőző Covid-variáns, a JN.1 rekodközeli szintre emeli a fertőzési arányt - írja a Sun.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) még arra is figyelmeztetett, hogy a norovírus és az E.coli gyomorbaktériumok is nagy számban fordulnak elő, miközben évek óta először a szamárköhögéses esetek száma is emelkedni látszik az ország egyes részein. Az orvosok pedig attól tartanak, hogy visszatérhet a kanyaró is Angliába, ugyanis szerintük nem elég szülő oltatja be a gyerekét.

A szakértők szerint idén nagyon rossz a helyzet, ugyanis nem minden gyermek kap teljes védettséget, és így ki vannak téve a szuperfertőző baktériumok veszélyeinek.

"A téli időszakban elterjedt néhány gyakori szezonális vírus, amelyek akár súlyosabb betegségeket is okozhatnak" - mondta Dr. Catherine Falconer, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) munkatársa.

A szakemberek most azt is elárulták, hogy védhetjük meg a gyermekeinket a betegségektől. 

1. Higiéniai szokások megtanítása

Hivatkozás másolása

A szakértők szerint a kézmosás az egyik leghatékonyabb mód a vírusok terjedésének megállítására. Ezért nagyon fontos, hogy tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy milyen fontos, hogy mindig használjon szappant a kézmosáshoz, és legalább 20 másodpercig meleg víz alatt mossa a kézfejeit. Dr. Sarah Jarvis, a Patient.info klinikai tanácsadója is ezt tanácsolja, hozzátéve, csakis a kézmosással állítható meg az összes baktérium, de a vírusos fertőzések közül a koronavírus és az influenza terjedése is könnyebben megakadályozható a higiéniai szokások betartásával.

2. Ne vigye betegen óvodába vagy iskolába a gyermekeit

Hivatkozás másolása

Ha rosszul érzi magát a gyermeke, esetleg lázas is, semmiképpen ne vigye iskolába addig, amíg jobban nem lesz. Ha a gyermeknek hasmenése és/vagy hányása van, 48 órát várni kell ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy senki mást nem fog megfertőzni a betegséggel. 

Az egészségügyi tisztviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy a skarlát és a bárányhimlő is ebben az évszakban terjed. Mint mondták, azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a gyermeke skarlátos. Megjegyezték: a skarlát egy A csoportú Strep baktérium által kiváltott bakteriális fertőzés, és ritka esetekben még a véráramba is eljuthat a baktérium és a fertőzés halálos kimenetelű is lehet. 

A bárányhimlő pedig nagyon fertőző, ezért a gyerekeket távol kell tartani az iskolától egészen addig, amíg az összes folt el nem múlik. 

3. Oltassa be a gyermekeit

Hivatkozás másolása

Az UKHSA szerint az oltás a legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozzuk, hogy a gyermekünk megbetegedjen. A szakemberek ugyanakkor megjegyezték, hogy csökkent az influenza és a különböző gyerekbetegségek, például kanyaró, mumpsz, rubeola, diftéria és gyermekbénulás elleni védőoltások beadatási aránya. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés