Hirdetés

Ön is az íróasztala felett görnyed? Akkor most valami egészen váratlant mutatunk

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A gyakran a tinédzsereknek tulajdonított görnyedést hagyományosan rossz testtartásként ismerjük, ami károsítja a gerincet és fájdalmat okoz. De ez valóban így van, vagy újra kell gondolnunk mindent, amit eddig erről tudtunk?

Az elmúlt mintegy 150 évben a testtartás az ember értékének, méltóságának és erkölcsének aspektusaihoz társult. A felegyenesedett testtartást különböző kultúrák, politikai mozgalmak, sőt a közösségi média influencerek is „egészségesnek”, „esztétikusnak”, „méltóságteljesnek” tartják. Így aztán nem nehéz belátni, hogy a görnyedés hogyan vált valami taszító dologgá számunkra, hiszen régóta a negativitás testi megjelenítésének tartják.

Bár a testtartás erősen át van itatva pszichológiai jelentéssel, vajon tényleg olyan rosszat tesz a gerincünknek, ha görnyedünk? Bizonyos testtartások valóban „jók”, mások pedig „rosszak”? Ezt a kérdést feszegeti a CNN

A jó hír az, hogy az elmúlt két évtizedben rengeteg klinikai vizsgálatot végeztek, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy nincs összefüggés a görnyedés és a gerincfájdalom között. Arra sincs bizonyíték, hogy a görnyedő emberek nagyobb valószínűséggel szenvednének hát- vagy nyakfájdalomtól, mint a nem görnyedők.

Sőt, úgy tűnik, az sem biztos, hogy az íróasztalnál ülés vagy telefonálás közbeni görnyedés károsítja a gerincet. Még az Egyesült Királyság kormányának legújabb, a képernyős munkavégzésre vonatkozó iránymutatása is kevesebb hangsúlyt fektet az ideális testtartásra a munkahelyen.

Ehelyett hangsúlyozzák a kényelmes testhelyzetek elfogadásának fontosságát, a testhelyzetek variálásának, a kényelmetlen testhelyzetek elkerülésének, valamint a statikus testtartás rendszeres megszakításának fontosságát a nap folyamán. Mindezek a tippek segítenek csökkenteni a fájdalom és az izomfáradtság kialakulásának kockázatát.

Ha tehát hát- vagy nyakfájdalmat tapasztal, megnyugodhat, hogy a járás vagy ülés közben felvett testtartás valószínűleg nem okolható annyira, mint ahogyan azt eddig hitték. Ehelyett valószínűleg inkább az élet egyéb jellemzőivel függ össze - például azzal, hogy mennyire stresszes vagy fizikailag aktív, és hogy korábban volt-e már hátfájása.

Elég jó oka van annak, hogy a görnyedés nem károsítja a gerincünket, mégpedig az, hogy azt úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a legkülönfélébb mozgásokat, az olimpiai súlyemeléstől a limbó táncig.

A gerincünket nem fogja károsítani egy kis ücsörgés, még akkor sem, ha közben történetesen a billentyűzetünkre és monitorunkra figyelünk. És bár az állóasztalok népszerűek, a hosszan tartó állás semmivel sem kényelmesebb a gerinc számára, mint a hosszan tartó ülés.

Van azonban egy terület, ahol a görnyedésnek valóban negatív hatása lehet. A görnyedést összefüggésbe hozták például a rosszabb hangulattal vagy a memóriazavarokkal. Ezek a problémák bizonyítottan gyorsan javulnak, ha a görnyedt testtartásról az egyenes testtartásra térünk át. Tehát talán van némi igazság abban, hogy a görnyedés még mindig a negativitás testi megjelenése lehet.

De ettől eltekintve a bizonyítékok túlnyomórészt azt sugallják, hogy nincs egyetlen, ideális vagy jó testtartás. A gerinctartásbeli különbségek nincsenek összefüggésben a fájdalommal. Sőt, a testtartás természetesen egyénenként változik - és még a faj, a nem, sőt a hangulat függvényében is változhat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés