Hirdetés

Megvan a boldog élet titka: azonnal tedd magadévá ezt az 5 szokást

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ha körülnézel a környezetedben, azt láthatod, hogy egyesek félig telinek, mások félig üresnek látják a poharat. Azonban arról te magad dönthetsz, hogy miként szeretnéd élni az életed. Most kiderült, mi az az öt szokás, amivel boldogabbá tehetjük a napjainkat, így az egész életünket is. 

"Egyes emberek egyszerűen boldogabbak, mint mások. Nekik nem kell megdolgozniuk érte, igaz? Ők egyszerűen azok. Ők olyanok, mint azok az emberek, akik természetes módon vékonyak, és nem kell keményen küzdeniük a kilókkal" - fogalmazott Sonja Lyubomirsky szociálpszichológus a CNN vezető orvosi tudósítójának, Dr. Sanjay Guptának a Chasing Life című podcastjában.

Lyubomirsky, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem pszichológiaprofesszora több mint 35 éve tanulmányozza a boldogságot. Több könyvet is írt a témában, köztük a “The How of Happiness: A New Approach to Getting the Life You Want" című olvasmányt, amely egy új megközelítést ismertet meg az olvasókkal a kívánt élet eléréséhez.

A boldogség tanulmányozása nehéz téma, ugyanis az érzelmi állapotot nehéz meghatározni, nemhogy objektíven mérni. "A boldogságnak két összetevője van" - mondta Lyubomirsky, megjegyezve, hogy mindkét aspektusra szükség van ahhoz, hogy valaki boldog ember legyen. "A pozitív érzelmek megtapasztalása - tehát a boldog emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak meglehetősen gyakran olyanokat, mint az öröm, a lelkesedés, a nyugalom, a kíváncsiság, a szeretet, a büszkeség - az egyik összetevő. A másik összetevő pedig egyfajta elégedettség érzés, hogy az életed jó. 

A kutatók ezeket olyan kérdésekkel mérik, mint például a "milyen gyakran tapasztalsz örömöt, nyugalmat, kíváncsiságot?", vagy hogy "mennyire vagy elégedett az életeddel?" A boldogság egyes aspektusai számszerűsíthetők az agyi struktúrák és az arcvonások vizsgálatával, sőt, még hangelemzést is végeznek. Lyubomirsky szerint ahelyett, hogy a boldogságnak lenne egy meghatározott pontja, az egyéneknek inkább van egy meghatározott tartománya.

A kutatók és sokunk számára is az egy nagy kérdés, hogy meg lehet-e változtatni az emberekben a pohár félig üres, vagy épp félig tele szemléletet. Lyubomirsky azt mondta, hogy bizonyos mértékig lehetséges.

"A genetikádat nem tudod megváltoztatni" - mondta, hozzátéve, hogy ha megpróbálsz változtatni az életed körülményein - például új munkát találni vagy kapcsolatot kezdeni -, azzal csak egy bizonyos pontig juthatsz el (feltéve, hogy nem vagy szorult helyzetben). "És akkor mi marad nekünk? Megváltoztathatjuk, hogyan gondolkodunk és hogyan viselkedünk. Megváltoztathatjuk a szokásainkat” - mondta. Ő és más kutatók megfigyelték, hogy a boldog emberek hajlamosak bizonyos szokásokra.

De mi az az öt szokás, amit be kellene iktatni a saját életünkbe?

Hivatkozás másolása

1. Merülj el abban, amit csinálsz, legyen meg a "flow-élmény": Lyubomirsky szerint amikor annyira belefeledkezünk abba, amit csinálunk, észre sem vesszük az idő múlását, és akkor egy "flow" nevű állapotba kerülünk, ami örömmel jár együtt. "Próbáld meg növelni a flow-élmények számát a mindennapi életedben, amelyekben elveszíted magad - olyan élmények, amelyek kihívást jelentenek és magával ragadnak” - javasolja, hozzátéve, hogy ehhez nem kell megmászni a Mount Everestet, hanem próbáljunk ki valami olyan egyszerű dolgot, mint például egy csoportos projekt a munkahelyen, vagy a gyerekeinkkel való játék. 

2. Véletlenszerű jócselekedetek: Lyubomirsky azt javasolja, szánjunk minden nap egy pillanatot arra, hogy valamilyen kedves dolgot teszünk másoknak. "Ha kedves vagy másokkal, az a pozitív eredmények láncreakcióját vonja maga után. Nagylelkűnek érzed magad, hálát érzel a saját helyzeteddel kapcsolatban, és a világgal való összekapcsoltság érzését is erősíti. Ráadásul, más embereknek is örömet okoz, ami arra készteti őket, hogy jobban megkedveljenek téged és viszonozzák a jóságod a szükség idején, ami viszont segít táplálni a saját önbecsülést. Így a kedvesség gyakorlása aktiválja azt, amit a pszichológusok „felfelé irányuló spirálnak neveznek" - magyarázta. 

3. Ápold a kapcsolataid: ha a boldogságszintről van szó, akkor a személyes kapcsolatoknak nagyobb hatása van, mint például a pénznek, a munkakörnek, vagy akár az egészségnek. "Ha több mindőségi időt töltesz a partnereddel, a gyerekeiddel, vagy újra kapcsolatba lépsz a régi barátaiddal, az egy módja annak, hogy növeld a saját és mások átlagos örömszintjét" - mondta. 

4. Fejezd ki a hálád: "A hálád számon tartása nagyszerű módja annak, hogy számba vedd az életed pozitív dolgait. Ennek egyik módja, ha a hét folyamán időt szánunk arra, hogy átgondoljunk néhány dolgot, amiért jelenleg hálásak vagyunk. Megtehetjük elmélkedéssel, amikor este lefekszünk aludni, vagy ingázás közben, naplóírás közben, vagy ha megosztjuk a hálás gondolatainkkal egy hozzánk közel álló személlyel. Egy másik módja, ha például köszönőlevelet írunk egy olyan fontos személynek az életünkbe, akinek még sohasem köszönted meg megfelelően, amit érted tett. "Tegye ezt rendszeresen, de ne túl gyakran, mert a gyakorlat elveszítheti frissességét és értelmét" - mondta, hozzátéve, hogy a hála kifejezése arra ösztönöz, hogy értékeld a szerencsédet, és segít átveszélni a nehezebb időket. 

5. Ünnepeljük a jó híreket: A sikerek és eredmények másokkal való megosztása összefüggésbe hozható a megnövekedett örömmel és jóléttel. "Például ha te, vagy valamelyik szeretted kitüntetést nyer, gratulálj és ünnepeld meg őt. Próbáld a lehető legjobban élvezni az alkalmat. A jó hírek átadása és az örömködés a jelen pillanat élvezetére és elmerülésére késztet, valamint a másokkal való kapcsolatok ápolására" - fogalmaz Lyubomirsky, aki szerint nagyon fontos, hogy ez magunkra is kiterjedjen, tehát ne riadjunk vissza a büszkeség érzésétől. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés