Hirdetés

Sportol? Nagyszerű! De lehet, hogy eddig rosszul csinálta

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az utóbbi időben elterjedt az a nézet, miszerint a napi gyaloglással nagyon sokat tehetünk testünk egészségéért. Ez így is van - ám önmagában ez még édeskevés.

A gyaloglás nagyszerű mozgásformaként szerzett hírnevet, amely sok ember számára könnyű és elérhető, és számos tanulmány bizonyítja, hogy a népszerű tevékenységnek számos egészségügyi előnye is van.

A European Journal of Preventive Cardiology 2023-as számában megjelent egyik tanulmány szerint a napi legalább 2300 lépés megtétele csökkenti a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázatát. Emellett az olyan gyakorlatok, mint a séta, segítenek megelőzni a csontritkulást a Nature Scientific Reports című folyóiratban megjelent másik tanulmány szerint.

Egyes egészségügyi és fitneszszakértők azonban azt állítják, hogy bár a gyaloglás kétségtelenül jót tesz az egészségnek és a fittségnek, nem igazán számít minőségi testmozgásnak. Az egyik ilyen szakértő Melissa Boyd, a Tempo, egy online személyi edzésplatform hitelesített személyi edzője. 

„Az életünk annyira sűrű lett - ingázunk, egész nap ülünk, majd este kimerülve zuhanunk be az ágyba -, hogy egy rövid séta olyan érzést kelt bennünk, mintha egy hatalmas, megerőltető dolgot tettünk volna” - mondta Boyd. „De a séta valójában egy alapszintű mozgás, amire a testünknek szüksége van ahhoz, hogy jól működjön, hogy segítse az olyan dolgokat, mint a keringés és az emésztés.”

Hogy segítsen ügyfeleinek jobban megérteni, hogy a napi séta miért nem eredményez egyből fitt és kidolgozott testet - amit a különböző közösségi média influencereknek köszönhetően sokan hisznek -, háromféle mozgástípust javasol nekik, amelyek előnyösek az általános egészség és fittség szempontjából.

Az első az a mozgás, amivel a testünknek tartozunk, vagy amire minden nap szükségünk van, mint például a séta, a nyújtás és a hajlítás. A második az ennél már összetettebb erősítő mozgás, amelyet hetente néhányszor végezhetünk, hogy javítsuk a kondíciódónkat. A harmadik a társas mozgás, amelyet szórakozásból vagy másokkal való kapcsolatteremtés céljából végezhetünk, mint például a tánc vagy a röplabdázás.

A test sokféle mozgást kíván

Hivatkozás másolása

A gyaloglás nagyszerű, de ez csak egy egyirányú mozgásforma, és a testünknek többre van szüksége ahhoz, hogy funkcionálisan fitt legyen, mondta Dr. Carl Cirino, a Connecticut állambeli Stamford Health HSS Orthopedics sportorvos sebésze a CNN-nek

Cirino szerint az emberek a testükben lévő izmokat és inakat arra használják, hogy segítsék a mindennapi életük során végzett, elepszintű mozgásokat, ezért sokféle irányban kell megdolgoztatni és nyújtani őket.

„A nyújtás ráadásul hihetetlenül egyszerű, és olyasmi, amit már ébredéskor és lefekvés előtt is megtehetünk” - mondta Cirino.

A laza, hajlékony izmok azt is jelentik, hogy nagyobb lesz az egyensúly és a stabilitás, ami segít megelőzni az eséseket és a sérüléseket minden fizikai tevékenység során. A szív- és érrendszeri egészség érdekében az is jó, ha hetente többször felpörgetjük a pulzusszámunkat.

Fő a fokozatosság

Hivatkozás másolása

Boyd szerint a testmozgást rendszeresen kell végeznünk. Azt is hasznos észben tartani, hogy egy edzésterv létrehozása nem igényel azonnali, masszív változást az életmódban. Valójában jobb, ha lassan, esetleg több új, apró mozgással kezdjük.

„Általában azt látom, hogy az emberek imádják, ahogyan ettől elkezdik érezni magukat” - mondta Boyd. „Aztán minél erősebbek lesznek, annál inkább még többet akarnak mozogni. A mozgás mozgásra ösztönöz”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés