Hirdetés

Földi pokollá vált a Közel-Kelet: több száz rakétát zúdított egymásra a Hezbollah és az izraeli hadsereg

Nap Híre portré Nap Híre

Több száz rakétával támadta egymást hétfőn a Hezbollah libanoni síita milícia és az izraeli hadsereg, Izraelben a reggeli órák óta a Hezbollah mintegy száznyolcvan rakétáját észlelték, többségüket elfogták.

Az izraeli hadsereg (IDF) célzott légicsapást hajtott végre Bejrút Dahijja nevű kerületében, a Hezbollah fellegvárában a milícia harmadik legfontosabb embere, déli egységeinek parancsnoka, Ali Karaki ellen. Arab hírforrások - köztük a skynews arab kiadása - arról számoltak be, hogy Karaki életét vesztette. Izrael Libanon belső országrészeiben, így a Bekaa-völgyben és Baalbek város térségében is csapásokat hajtott végre harci gépekről - írja az MTI. 

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a hadsereg főhadiszállásán tartott helyzetértékelő megbeszélésen példa nélkül állónak nevezte a hétfői nap katonai eredményeit. Azt mondta: Haszan Naszrallah sejk maradt egyedül életben a Hezbollah csúcsvezetéséből, a Radvan Erők kommandósegységeit megsemmisítették több tízezer rakétájukkal együtt. „Leromboljuk azt, amit húsz éven keresztül, a második libanoni háború óta felépítettek" – mondta Galant.

A kormány hétfő este sürgős telefonos szavazással jóváhagyta Galant védelmi miniszter azon javaslatát, hogy a polgári védelem hétfő estig országos rendkívüli állapotot hirdessen ki. A Haifától északra fekvő területeken két nappal meghosszabbították a kényszerszünetet az iskolákban.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök angolul fordult a libanoni lakosokhoz hétfőn. "A mi háborúnk nem Önök, hanem a Hezbollah ellen folyik, ne hagyja, hogy veszélybe sodorják az életét" – üzente nekik.

„A Hezbollah túl sokáig használta önöket élő pajzsként, rakétákat helyezett el a nappalijukban, a garázsukban. Ezek a rakéták közvetlenül a városainkra irányulnak. Ahhoz, hogy megvédjük állampolgárainkat a Hezbollah támadásaitól, meg kell semmisítenünk ezeket a fegyvereket”- hangsúlyozta Netanjahu.

„Az IDF már ma reggel figyelmeztette Önöket, hogy meneküljenek el a veszélyes területekről. Kérem, vegyék komolyan ezt a figyelmeztetést. Ne hagyják, hogy a Hezbollah veszélybe sodorja Libanont, az önök és szeretteik életét! Hadműveletünk befejeztével nyugodtan visszatérhetnek otthonukba" – ígérte az izraeli kormányfő a libanoni civileknek.

Közel a katasztrófa?

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, az ENSZ libanoni különleges koordinátora, Jeanine Hennis Plasschaert vasárnap kijelentette, hogy a Közel-Kelet a katasztrófa szélére sodródott, ugyanis az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia között egyre súlyosabbak az egymás elleni támadások. 

Csipogók és walkie-talkiek robbantak

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, brutális támadás érte a libanoni Hezbollah-ot a múlt héten: kedden több száz, terroristák által használt csipogó, szerdán pedig walkie-talkiek robbantak fel. Az Izraelnek tulajdonított támadásban sokan meghaltak, több százan pedig megsebesültek. Bár a zsidó állam hivatalosan nem vállalta a felelőséget, több titkosszolgálati forrás is megerősítette, hogy a Moszad és az IDF közösen hajtották végre a Hezbollah elleni páratlan akciót. Arról is beszámoltunk, hogy az incidens után félelem és reszketés uralkodott el Libanonban, az emberek sorra szabadulnak meg az elektronikai eszközeiktől.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés