Hirdetés

Putyin onnan kapott irgalmatlan pofont, ahonnan a legkevésbé várta

Nap Híre portré Nap Híre

Putyin szövetségese, Maszúd Pezeskian, Irán elnöke kijelentette, hogy sosem hagyja jóvá Oroszország agresszióját. Az elnök cáfolta azokat az állításokat is, amelyek szerint országa ballisztikus rakétákkal látta volna el Oroszországot, és megígérte, hogy ilyesmire a jövőben sem kerülhet sor. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke New Yorkban találkozott Pezeskiannal, és aggodalmát fejezte ki az Iránból Oroszországba irányuló fegyvereladások, az EU-állampolgárok letartóztatása és az iráni emberi jogi helyzet, valamint a közel-keleti destabilizáció miatt. 

Pezeskian a találkozó során kijelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményezne a nyugati országokkal az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Közölte azt is, hogy sosem hagyta jóvá Oroszország agresszióját, és közölte azokat az állításokat is, amelyek szerint országa ballisztikus rakétákkal látta el Oroszország - írja az atv.hu

A lap szerint az iráni elnök a drónok kérdését - amelyeket Irán már biztosított Oroszország számára - nem érintette. Pezeskian azt mondta, "kész leülni tárgyalni az európaiakkal és az amerikaiakkal” az Irán által Oroszországnak szállított rakétákkal kapcsolatos vádak miatt.

Szeptember elején a naphire.hu is arról írt, hogy drámai fordulat jöhet az orosz-ukrán háborúban, ugyanis Putyin heteken belül ballisztikus rakétákkal lőheti rommá Ukrajnát. Mindezt azután írtuk meg, hogy a nyugati sajtó szerint Irán rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak, egyes források szerint több mint 200-at. A hónap elején arról is szóltak beszámolók, hogy Irán egy ballisztikus rakétaszállítmány előkészítésén dolgozik Oroszország számára, amely a Fath-360 típusú rendszert jelentheti. Ezek 120 kilométeres hatótávval rendelkeznek, és több mint 150 kilogrammos robbanófejet hordoznak. 

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa kijelentette, hogy amennyiben Irán ballisztikus rakétákat szállítana vagy már szállított is Oroszországnak, az „drámai eszkalációt” jelentene. Ahmad Bakhsayesh Ardestani, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja elismerte, hogy Irán valóban szállított ballisztikus rakétákat Oroszországnak, amelyekre szükségük volt Ukrajna elleni támadásaikhoz - idézte fel a portál. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés