Hirdetés

Rémisztő bejelentés jött: a Közel-Kelet a katasztrófa szélére sodródott

Nap Híre portré Nap Híre

A Közel-Kelet a katasztrófa szélére sodródott - jelentette ki vasárnap az ENSZ libanoni különleges koordinátora, utalva közvetlenül az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia közötti fegyveres konfliktusra, amelyben egyre súlyosabbak az egymás elleni támadások.

"Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nincs olyan katonai megoldás, amely bármelyik félnek nagyobb biztonságot teremtene" - mondta Jeanine Hennis Plasschaert.

Izraelnek a Hezbollah parancsnokai ellen pénteken Bejrút déli részén végrehajtott légicsapása után a megbízott azt mondta: a sűrűn lakott területek bombázása is jelzi, hogy az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus mostanra "nagyon veszélyes erőszakspirállá vált, aminek kétségbeejtő következményei lehetnek, ezért azonnal meg kellene szakítani ezt a spirált".

A dél-bejrúti légicsapásnak vasárnap már 45 halálos áldozata volt, közülük 16-an voltak a Hezbollah katonai vezetői a mozgalom közlése szerint, egyéb források szerint a többiek helyi lakosok, köztük gyerekek - írja az MTI. 

Izrael saját közlése szerint szombaton és vasárnap 290 célpontot semmisített meg Libanonban, a Hezbollah pedig 110 rakétával támadta Észak-Izraelt. Az izraeli légvédelem a legtöbb támadó rakétát még a levegőben megsemmisítette, de néhány rakéta becsapódott, és a lehulló roncsok is sérüléseket okoztak embereknek, kárt okoztak járművekben, épületekben.

Mint azt a naphire.hu is megírta, brutális támadás érte a libanoni Hezbollah-ot kedden és szerdán is: kedden több száz, terroristák által használt csipogó, szerdán pedig walkie-talkiek robbantak fel. Az Izraelnek tulajdonított támadásban sokan meghaltak, több százan pedig megsebesültek. Bár a zsidó állam hivatalosan nem vállalta a felelőséget, több titkosszolgálati forrás is megerősítette, hogy a Moszad és az IDF közösen hajtották végre a Hezbollah elleni páratlan akciót. Arról is beszámoltunk, hogy az incidens után félelem és reszketés uralkodott el Libanonban, az emberek sorra szabadulnak meg az elektronikai eszközeiktől.

Szombat este Izrael újabb kiterjedt műveleteket indított el Dél-Libanonban, számos harci repülőgépük éppen átfogó csapásokat hajt végre Hezbollah-célpontok ellen.Vasárnap reggel pedig arról jött hír, hogy a ibanoni síita Hezbollah több mint száz lövedékből álló rakétazáport zúdított éjszaka Izraelre.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés