Hirdetés

Egyre nagyobb a baj, Amerika újabb csapatokat indít a Közel-Keletre

Nap Híre portré Nap Híre

Az Egyesült Államok a regionális fesztültségek fokozódása miatt tovább növeli a Közel-Keleten állomásozó erőit - közölte hétfőn a védelmi minisztérium szóvivője.

Pat Ryder részletek említése nélkül napi sajtótájékoztatóján annyit mondott, hogy kis létszámú katonai kontingensről van szó, de azt nem közölte, hogy milyen feladataik lesznek az új egységeknek.

Az Egyesült Államok jelenleg összesen mintegy 40 ezer katonát állomásoztat a Közel-Keleten, részben az Izrael és Hamász közötti kialakult háború miatt oda vezényelt haditengerészeti kötelékek tagjaként - közölte az MTI. 

A Pentagon szóvivője arról is beszámolt, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter szombaton és vasárnap is telefonon beszélt Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme iránt a libanoni Hezbollahhal kiéleződött feszültség miatt.

Joe Biden elnök hétfőn a Fehér Házban az Izrael és Libanon közötti feszültség enyhítéséről és a gázai tűzszünet esélyeiről tárgyalt az Egyesült Arab Emírségek uralkodójával.

A találkozót megelőzően Joe Biden arról beszélt, hogy munkatársai állandó kapcsolatban állnak térségi partnerekkel, és azon dolgoznak, hogy enyhüljön a feszültség, ami lehetővé tenné, hogy az emberek visszatérhessenek otthonaikba az izraeli-libanoni határ mentén.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma már szombaton figyelmeztetést adott ki, és arra sürgette a Libanonban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy a többi között Bejrútot ért támadások és az Izrael-Hezbollah fegyveres konfliktus miatt hagyják el az országot, amíg erre kereskedelmi utazási lehetőségek nyitva állnak.

Mint azt a naphire.hu is megírta, több száz rakétával támadta egymást hétfőn a Hezbollah libanoni síita milícia és az izraeli hadsereg, Izraelben a reggeli órák óta a Hezbollah mintegy száznyolcvan rakétáját észlelték, többségüket elfogták. Arról is írtunk, hogy az ENSZ libanoni különleges koordinátora, Jeanine Hennis Plasschaert vasárnap kijelentette, hogy a Közel-Kelet a katasztrófa szélére sodródott, ugyanis az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia között egyre súlyosabbak az egymás elleni támadások. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés