Hirdetés

Félelem és reszketés Libanonban, sorra szabadulnak meg az emberek az elektronikai eszközeiktől

Virág Sára portré Virág Sára

Amint az ismert, brutális támadás érte a libanoni Hezbollah-ot kedden és szerdán is: kedden több száz, terroristák által használt csipogó, szerdán pedig walkie-talkiek robbantak fel. Az Izraelnek tulajdonított támadásban sokan meghaltak, több százan pedig megsebesültek. Bár a zsidó állam hivatalosan nem vállalta a felelőséget, több titkosszolgálati forrás is megerősítette, hogy a Moszad és az IDF közösen hajtották végre a Hezbollah elleni páratlan akciót. 

Az Al Jazeera beszámolója szerint a tisztviselők még szerda este is irányított robbantásokat hajtottak végre az ország különböző pontjain olyan talált eszközökön, amelyeket gyanúsnak ítéltek. A szerdai incidens után jelentősen megnőtt a félelem és az aggodalom a libanoni civilek körében is, mert a walkie-talkie-kat sokkal szélesebb körben használta a lakosság. 

Maria Boustany rendezvényszervező azt az utasítást adta a csapatának, hogy egyelőre nem használják az esküvőkön és egyéb rendezvényeken megszokott eszközöket, mert nem bízhatnak a biztonságukban. Mint mondta, ugyan nem ugyanaz a márka, de nem lehetnek elég óvatosak, így most WhatsApp-on fog kommunikálni a személyzet. 

A robbantások másnapján regtegen gyűltek össze a Bejrúti Amerikai Egyetem Orvosi Központja (AUBMC) előtt. A rokonok és a szomszédok üdvözölték egymást, sokan az iránt jöttek érdeklődni, hogy hogy vannak a szeretteik. Az ápolók azokat az embereket vissza is fordították, akik véradásra érkeztek, mondván, hogy kedden már bőven eleget adtak vért. A kórház előtt várakozó tömeg azonban nem nagyon akart beszélni a médiával – írja a lap. Egyikőjük, a negyven esztendős Ali végül beleegyezett a beszélgetésbe, mint mondta, azért jött a kórházba, hogy meglátogasson egy sebesültet, többet azonban nem árult el.

Ali kedden épp Bejrút külvárosában járt, amikor megkezdődtek a robbantások, így távolról ő is hallotta őket. Szerinte a helyiek kifejezetten erős emberek, akikre nem jellemző a félelem, így a támadás inkább ostobaság volt. A támadások után sok libanoni arra volt kíváncsi, hogy mi fog történni most. A közösségi médiában több vita is foly arról, hogy a támadások pontosan kiszámítottak vagy inkább teljesen véletlenszerűek voltak-e, illetve megsértették-e a nemzetközi jogot. 

A Hezbollah vezetője csütörtök esti beszédében úgy fogalmazott, Izrael minden vörös vonalat átlépett ezzel az akcióval, a válasz pedig nem maradhat el. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés