Hirdetés

Micsoda váratlan fordulat: magas rangú ukrán tiszt vezényelte le az Északi Áramlat felrobbantását

 portré

Egy magas rangú ukrán katonatiszt játszotta a döntő szerepet az Északi Áramlat földgázvezeték tavalyi felrobbantásában – írja a The Washington Post.

A Naphire.hu folyamatosan nyomon követi az Északi Áramlat fölrobbantásával kapcsolatos fejleményeket. Svédország kezdettől titkolózott a nyomozás eredményeit illetően, majd jött Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró állítása, amely szerint Biden amerikai elnök parancsára robbantották fel a vezetéket. 

Hersh állításával szemben a mainstream német média az "ukrán szálat" dobta be, most pedig a Washington Post gyanúsított meg egy ukrán tisztet a támadás koordinálásával. 

A tiszt szerepe az eddigi legközvetlenebb bizonyítékot szolgáltatja arra, hogy Ukrajna katonai és biztonsági vezetése részt vett a szabotázsakcióban. A lap szerint Roman Cservinszkij, egy kitüntetett 48 éves ezredes, aki az ukrán különleges műveleti erőknél szolgált, volt az Északi Áramlat-művelet koordinátora.

Cservinszkij egy hatfős csapatot irányított, amely hamis személyazonosság alatt bérelt egy hajót, és mélytengeri búvárfelszereléssel robbanótölteteket helyezett el a gázvezetékeken.

2022. szeptember 26-án három robbanás hatalmas szivárgást okozott az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken, amelyek Oroszországból Németországba vezetnek a Balti-tenger alatt. A támadás következtében a tél közeledtével a hálózat négy gázvezetékéből csak egy maradt sértetlen. 

via Index

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés