Hirdetés

Északi Áramlat: most éppen az ukránok a szabotázs gyanúsítottjai

Morvay Péter portré Morvay Péter

A sokadik, „szinte biztos” megfejtést jelent meg a tenger alatti gázvezeték felrobbantásáról, ezúttal a német Spiegel és a ZDF közös kutatása eredményeként.

A detonáció közel egy évvel ezelőtt történt 90 méterrel a vízfelszín alatt, az Északi Áramlat felrobbantása ennek ellenére a mai napig az orosz-ukrán háború megoldatlan rejtélyei közé tartozik.

Mint arról annak idején beszámoltunk, néhány héttel a szabotázsakció után Svédország bejelentette, hogy 

nem osztja meg a nyomozás eredményeit Oroszországgal.

Azt már akkor tudni lehetett, hogy a svéd vizsgálat detonációkra utaló bizonyítékokat talált, de ezeket azonnal titkosították.

Ezt követően hónapokon át nem érkeztek újabb információk az ügyben, miközben a médiában igyekeztek életben tartani az orosz önmerénylet teóriáját, amit Moszkva határozottan cáfolt, és független nemzetközi vizsgálatot sürgetett.

Ezt az állóvizet aztán idén februárban alaposan felkavarta Seymour Hersh amerikai Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró több mint 30 oldalas cikke, amely az Egyesült Államok legfelsőbb szintű felelősségét dokumentálta a szabotázsakcióban.

Hersh a saját híroldalán publikált cikkében azt írja, hogy az amerikai kormánya a CIA-vel karöltve tervezte meg és hajtotta végre a vezetékek felrobbantását.

A szabotázst állítólag a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt készítették elő, amikor amerikai katonai búvárok robbanótölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak.

„Biden döntése, hogy szabotálja a csővezetékeket, 

több mint kilenc hónapig tartó, szigorúan titkos vitát követően született meg” – írta Hersh.

Az amerikai újságíró tényfeltáró írását érdemben azóta sem cáfolták, ehelyett hirtelen nemzetközi médiacsoportok kezdtek intenzív kutatásba, teljesen más teóriák mentén, mintegy feledtetni igyekezve Hersh állításait.

Először skandináv közszolgálati televíziók kezdtek közös nyomozásba, amellyel újra Putyin felé igyekeztek terelni a gyanút, mondván a robbantások körüli napokban orosz hajók tűntek fel a térségben a Balti-tengeren, amely egyébként egy igen forgalmas nemzetközi víziút.

Az Északi Áramlat felrobbantása az orosz-ukrán háború egyik nagy rejtélye
Az Északi Áramlat felrobbantása az orosz-ukrán háború egyik nagy rejtélye CNN

Egy másik elmélet szerint egy Lengyelországban kibérelt hajóról telepíthették a mélytengeri robbanótölteteket. 

A német Spiegel és a ZDF ennek igazolására egy 25 újságíróból álló hatalmas oknyomozó csapatot mozgósított hónapokon keresztül. 

Az eredményt már a tudósítás címe leszögezi, miszerint „Minden bizonyíték arra utal, hogy Ukrajna áll az Északi Áramlat felrobbantása mögött”.

A cikk szerint az Andromeda nevű 75 lóerős hajót a német szövetségi rendőrség fedezte fel még januárban az észak-német Dranske városában. Mikor átkutatták, a fedélzet alatti asztalon és a vécén is jelentős mennyiségű oktogént találtak, pontosan azt a robbanóanyagot, amivel a gázvezetéket felrobbantották.

A német oknyomozók szerint egy hat főből álló csoport követte el a támadást, akik hamis útlevéllel bérelték ki a hajót. Az információk szerint az emberek Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnoknak dolgoztak, és Volodimir Zelenszkij elnököt nem tájékoztatták a tervről. 

Ugyanakkor még mindig nem lehet kimondani, hogy „ezt Ukrajna államilag irányította” – idézi a Speigel egy német szövetségi ügyészt. 

A nyomozás folyamatban van, nagy része még mindig titkos.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés