Hirdetés

Rejtély, miért titkosították a gázvezeték robbanás vizsgálatát

Morvay Péter portré Morvay Péter

Svédország bejelentette, hogy nem osztja meg a nyomozás eredményeit Oroszországgal.

Az Északi Áramlat gázvezetékekkel kapcsolatos svéd vizsgálat detonációkra utaló bizonyítékokat talált, és az ügyészek szabotázsra gyanakodnak.

Svédország azonban nem fogja megosztani az Északi Áramlat gázvezetékek robbanásaival kapcsolatos vizsgálat eredményeit az orosz hatóságokkal vagy a Gazprommal - közölte Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

Az Oroszországból Európába tartó Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékekkel kapcsolatos svéd helyszíni nyomozás során bebizonyosodott, hogy szándékos merénylet történt.

Mihail Mishustin orosz miniszterelnök hivatalosan kérte a svéd kormányt, hogy az orosz hatóságokat és a Gazpromot vonják be a nyomozásba, amit Svédország elutasított.

„A vizsgálataink bizalmasak” 

– közölte a svéd kormányfő, aki ugyanakkor azt mondta, hogy miután a helyszínelés lezárult, Svédország nem tudja megakadályozni, hogy orosz hajók érkezzenek a robbanások helyszínére.

„A svéd tengeri gazdasági övezet nem olyan terület, amellyel Svédország rendelkezik. Most feloldottuk a kordonokat, és így más hajók is tartózkodhatnak a területen, ahogy a nemzetközi szabályok ezt lehetővé teszik” - mondta.

Mint arról beszámoltunk, a svéd és a dán hatóságok négy szivárgást vizsgálnak, amelyek azután keletkeztek, hogy a múlt hónapban megrongálódtak az Oroszországot és Németországot a Balti-tengeren keresztül összekötő vezetékek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés