Hirdetés

Megdöbbentő vád: Biden parancsára robbantották fel az Északi-Áramlat gázvezetéket

Morvay Péter portré Morvay Péter

Megdöbbentő elemzéssel állt elő egy Pulitzer-díjas amerikai újságíró, aki szerint Washingtonban döntöttek az Északi-Áramlat gázvezeték felrobbantásáról.

Mint arról korábban írtunk, az ukrán-orosz háború egyik legnagyobb rejtélye az Északi-tenger alatti gázvezeték felrobbantása, amelynek a felelősségét senki nem vállalta nyilvánosan.

Bár kezdetben a nyugati médiumok arra utaltak, hogy Oroszország követhetett el egyfajta „önmerényletet”, hogy így akadályozza meg az európai gázellátást, ezt Moszkvából cáfolták. 

A hivatalos svéd vizsgálat lezárult a tavaly szeptemberi incidens ügyében, de 

ennek eredményét titkosították.

Az incidens után vérfagyasztó fenyegetés jött Oroszországból, a Kreml szerint a szabotázs olyan nemzetközi terrorcselekmény volt, amelynek súlyos következményei lehetnek az Európai Unió lakosságára nézve. 

A 80 méter mélyen történt szabotázsakció végrehajtásához komoly előkészületekre volt szükség, ezért a „magányos merénylő” elmélete itt nem tűnt reálisnak.

Seymour Hersh, Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró most friss információkkal állt elő, és ebben azt állítja, hogy egyenesen  

Joe Biden adott utasítást a gázvezeték felrobbantására.

Hersh a saját híroldalán publikált cikkében azt írja, hogy az Egyesült Államok kormánya a CIA-vel karöltve tervezte meg és hajtotta végre a vezetékek felrobbantását.

A szabotázst állítólag a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt készítették elő, amikor amerikai katonai búvárok robbanótölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak. 

„Biden döntése, hogy szabotálja a csővezetékeket, több mint kilenc hónapig tartó, szigorúan titkos vitát követően született meg.” – írja Hersh.

Az újságíró szerint a washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül nem arról folyt vita, hogy végrehajtsák-e a küldetést, hanem az, miként hajtsák végre anélkül, hogy 

nyíltan kiderülne, hogy ki a felelős érte” – fejtette ki Hersh.

Ennek érdekében a Biden-kormány megkerülte a tervezésben a kongresszust és a szenátust, és csak a haditengerészetet vonta be az előkészüleltekbe, amelyek már az orosz invázió előtt megindultak.

Joe Biden tavaly február elején jelezte Olaf Scholz német kancellárnak, hogy készek kiiktatni Északi Áramlat 2 vezetéket.

Véget fogunk vetni neki 

- mondta az amerikai elnök.

A kivitelezés a nyári szokásos NATO-hadgyakorlat keretében történt a Balti-tengeren. Ekkor helyezték el a C4-tölteteket a gázvezetékekre, amelyeket később egy víz alatti szonárral indítottak be.

Ezt követően jelentek meg a világsajtóból jól ismert felvételek a tenger felszínére törő gázbuborékokról, amelyek a kettétört csővezetékből származtak.

Az Északi Áramlat csővezetékből több millió köbméter gáz tört a felszínre
Az Északi Áramlat csővezetékből több millió köbméter gáz tört a felszínre Reuters

A Fehér Ház határozottan cáfolta Seymour Hersh állításait. 

Közleményük szerint a cikk „teljesen hamis” és ugyanezt erősítették meg a CIA és a külügyminisztérium szóvivői is. 

Az elnöki szóvivő hozzátette, miszerint Svédország és Dánia, amelyek kizárólagos gazdasági övezetében a robbanások történtek, egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy a csővezetékeket szándékosan robbantották fel, de nem közölték, hogy ki lehet a felelős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés