Hirdetés

Megőrül a világ: itt a mesterséges intelligencia párna és fogkefe

Garai Kitti portré Garai Kitti

"Gyere el az AI-párnádért, ne horkolj ma este" - szúrta ki a BBC újságírója a reklámszöveget a CES 2024 kiállításon.

Egy dél-koreai cég, a Motion Sleep fejlesztette ki az AI-párnát, ami ha érzékeli a horkolást, levegőt pumpál a párna különböző rekeszeibe, így finoman megemelve a fejet. A horkoló - elméletileg - így megfordul, és ez enyhíti magát a horkolást.

A cég azt mondja, bár több ezer ilyen találmány van, ez a párna más, ugyanis a mesterséges intelligenciával be lehet tanítani arra, hogy tudja, milyen hangot ad ki az ember, amikor horkol. "Így tud különbséget tenni a horkolás és a tévé vagy más, beszűrődő hangok között.

A beszámoló szerint a Samsung kiállításán például egy egész szekciót szenteltek az AI-képes háztartási eszközöknek. Bemutattak egy AI-porszívót, ami képes arra, hogy felmérje a felületek típusait, így ennek megfelelően különböző mértékű szívóerőt tud alkalmazni. Van egy AI mosógép is, amely állítólag képes felismerni a különböző típusú textíliákat. "Az AI Wash érzékelők segítségével érzékeli a szennyes súlyát és szennyezettségi szintjét, és gépi tanulással optimalizálja a vízmennyiséget, a mosószert és az öblítési időt" - áll a Samsung sajtóközleményében. A Samsung képviselője a kiállításon azt mondta, a mosógép gyakorlatilag "megtanulja a ruhákat".

A kiállításon bemutattak egy mesterséges intelligencával működő tükröt és egy fogkefét is, sőt, még egy hűtőt is, ami állítólag elemzi a benne lévő alapanyagokat és azok alapján recepteket ajánl. 

Nos, úgy  tűnik, a mesterséges intelligencia tényleg teljesen meghódítja a világot. Erre a magyarázat talán az, hogy a vállalatokra a befektetők és a részvényesek részéről is nyomás helyezedik, hogy valamilyen mesterséges intelligenciával működő terméket kínáljanak, mert az vonza a figyelmet. 

Talán épp annyira vagyunk izgatottak a mesterséges intelligencia fejlődése miatt, mint amennyire aggódunk is miatta. Sokakat - köztük tudósokat, szakértőket - is aggodalommal tölt el, hogy egyes munkahelyeken teljesen átveheti a hatalmat a mesterséges intelligencia, azonban időközben kiderült az is, hogy van egy dolog, amire egyesek szerint egész biztos, hogy képtelen: elvégezni az asszisztensek munkáját. Egyébként vannak, akik amiatt aggódnak, hogy a mesterséges intelligencia miatt hal ki az emberiség.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés