Hirdetés

A mesterséges intelligencia miatt halhat ki az emberiség?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bár még mindig sok a bizonytalanság a mesterséges intelligencia potenciális kockázatai körül, egyes szakértők azt állítják, hogy a MI okozhatja az emberiség vesztét. Ennél is riasztóbb, hogy a tudósok szerint 50%-a az esélye annak, hogy a mesterséges intelligencia a következő 20 évben felülmúlja az embert.

Egy tanulmány szerint - melyben 2778 MI-kutatót kérdeztek meg - a tudósok többsége (58%-a) mondta azt, hogy 5%-a az esélye annak, hogy az emberiség kihaljon, vagy más katasztrófális következményei legyenek a mesterséges intelligenciának. Ám még mindig vannak olyan szakemberek, akik attól tartanak, hogy ez megtörténhet - írja a New York Post

"Fontos jelzés, hogy az MI-kutatók többsége nem tartja erősen valószínűnek, hogy a fejlett mesterséges intelligencia elpusztíthatja az emberiséget" - mondta a New Scientistnek a tanulmány társszerzője, Katja Grace, a kaliforniai Berkeleyben működő Machine Intelligence Research Institute munkatársa. "Szerintem ez a nem elhanyagolható kockázatba vetett általános hit sokkal többet mond, mint a pontos százalékos kockázat" - fűzte hozzá. 

A kutatásban résztvevők arra számítanak, hogy a technológiai esélye arra, hogy egy évtizeden belül sikeresen elvégezzen bizonyos mintafeladatokat - például olyan dalokat írjon, mint amilyenek Taylor Swift dalai, vagy a semmiből kódoljon egy fizetésfeldolgozó oldalt - körülbelül 50% vagy nagyobb. 

A bonyolultabb feladatok, például az elektromos vezetékek beszerelése vagy a matematikai rejtélyek megoldása azonban az előrejelzések szerint hosszabb időt vesz igénybe - de ez is megtörténhet még a mi életünkben.

Annak az esélyét, hogy 2047-re a mesterséges intelligencia minden feladatban felülmúlja az embert, 50%-ra becsülték, és annak az esélyét is 50 %-ra, hogy 2116-ra az összes emberi munka teljesen automatizálttá válik. 

És úgy tűnik, hogy egyre valószínűbb, hogy ezek a dolgok be fognak következni, ám a tudósok szerint ez még nem éppen ok arra, hogy megkongassuk a vészharangot. 

A felmérésben arra kérték a kutatókat, hogy mondják el a véleményüket arról, hogy milyen lesz a jövőbeli mesterséges intelligencia, hogy mi lesz a fejlődésének útvonala, valamint azt is megkérdezték a tudósoktól, hogy milyen jó és rossz társadalmi következményeket hoz mindez magával.

A szerzők kikötötték, hogy a MI-kutatók nem szakértői a mesterséges intelligencia előrejelzésének. Azt is megjegyezték, hogy az ilyen jellegű felméréseknek sosincs jó eredménye, és ezért nincs is ok aggodalomra. 

Korábbi kutatások egyébként kimutatták, hogy a mesterséges intelligencia szakértőinek előrejelzései hosszú távon nem voltak pontosabbak, mint a nagyközönség előrejelzései.

Mindeközben a kutatóknak vannak más aggodalmaik a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. A megkérdezettek legalább 70%-a jelentős vagy szélsőséges aggodalmát fejezte ki az olyan forgatókönyvekkel kapcsolatban, mint a mélyhamisítás, a közvélemény manipulálása, a mesterséges fegyverek, a tekintélyelvű irányítás, a gazdasági egyenlőtlenségek súlyosbodása, a dezinformáció terjesztése és a demokratikus kormányzás romlása. "Már itt és most is rendelkezünk olyan technológiával, amely komolyan alááshatja [az USA] demokráciáját" - mondta Émile Torres, a clevelandi Case Western Reserve Egyetem munkatársa. "Meglátjuk, mi történik a 2024-es választásokon" - tette hozzá. 

Korábban írtunk arról is, hogy melyik munkák kerülhetnek veszélybe a mesterséges intelligencia miatt, valamint arról is cikkeztünk, hogy kifejlesztettek egy szoftver, amely megmondja, hogy mikor fogunk meghalni

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés