Hirdetés

Kezdődik: a mesterséges intelligencia miatt rúgják ki az alkalmazottakat a Duolingótól

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Duolingo elbocsátotta a szerződéses alkalmazottainak 10 százalékát, ugyanis az oktatástechnológiai alkalmazás egyre inkább a mesterséges intelligenciára támaszkodik.

A vállalat közölte, hogy nem minden elbocsátás a technológia miatt történt, azonban a tavaly év végén kénytelen voltak kirúgni néhány szerződéses alkalmazottat, hogy teret adjon a mesterséges intelligánciával kapcsolatos változtatásoknak. A Duolingo azt állítja, hogy az elbocsátások nem érintettek teljes munkaidős alkalmazottakat, és hogy az elbocsátottak számára megpróbáltak alternatív munkaköröket találni. 

A virtuális nyelvtanárként működő Duolingo a pittsburghi székhelyű cég szerint 24,2 millió napi aktív felhasználóval, 5,8 millió fizetős előfizetővel és több mint 100 elérhető tanfolyammal rendelkezik - írja a CNN.

A vállalat márciusban egy új, "Duolingo Max" nevű előfizetést hozott létre, amely az OpenAl fejlett nyelvi modelljét, a GPT-4-et használja. Ezzel az új funkcióval a felhasználók egy chatbottal beszélgethetnek a készségek gyakorlása érdekében, és a mesterséges intelligencia képes arra is, hogy elmagyarázza, hogy egy-egy válasz miért volt helyes vagy épp helytelen. 

"A generatív AI felgyorsítja a munkánkat azáltal, hogy segít nekünk drámaian gyorsabban új tartalmakat létrehozni" - írta Luis von Ahn vezérigazgató egy novemberi levélben. 

A vállalat megjegyezte azt is, hogy miközben egyre inkább a mesterséges intelligenciára fognak támaszkodni a tartalmak létrehozásában, továbbra is embereket fognak alkalmazni arra, hogy a mesterséges intelligencia által elvégzett munkákat ellenőrizzék. 

"Nem cseréljük fel az emberi szakértelmet a mesterséges intelligenciára"

- jelentették ki, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligenciát a termelékenység és a hatákonyság növelésére, az új tartalmak létrehozására és a tanfolyamaik gyorsabb fejlesztésére használják. 

Tarol a mesterséges intelligencia

Hivatkozás másolása

Nem a Duolingo az egyetlen olyan vállalat, ami embereket bocsátott el a mesterséges intelligencia miatt. A ResumeBuilder novemberi jelentésében azt írták, a megkérdezett vállalatok 37%-a gondolta úgy, hogy 2023-ban a mesterséges intelligencia nagy mértékben felváltja az emberi munkát. A vállalatok 44%-a pedig úgy nyilatkozott, hogy a technológiai váltás miatt 2024-ben is sok elbocsátásra lehet majd számítani. 

Korábban arról is írtunk, hogy még mindig vannak olyan szakértők, akik amiatt aggódnak, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség kihalását okozhatja. És írtunk arról is, hogy melyik munkák kerülhetnek veszélybe a mesterséges intelligencia miatt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés