Hirdetés

Már a brit egyetemet is letarolja az Izrael-ellenes hullám

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A londoni SOAS Egyetem előtti füves területet a hét eleje óta egy maroknyi sátor tarkítja, palesztin zászlókkal és a gázai tűzszünetet követelő jelszavakkal. Hasonló látvány fogad Nagy-Britannia más egyetemein is, és eddig a tiltakozások békésen zajlanak, és a rendőrség békén hagyja a tüntetőket, ellentétben az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és más országokkal.

Több mint hat hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 34 844 ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

A SOAS diákjai, akik közül sokan maszkot viseltek, körbeültek egy kék ponyván, hogy részt vegyenek az általuk "teach-in"-nek nevezett rendezvényen, míg mások a táborban felhalmozott élelmiszereket és készleteket vették számba.

Robbannak az indulatok Amerikában és Európában is

Hivatkozás másolása

Az események nem előzmény nélküliek: mint arról beszámoltunk, az amerikai elitegyetemeken óriási probléma lett a palesztinbarátságnak álcázott antiszemitizmus. A Harvardon előadást tarthatott egy, korábban Hamász-vezetővel workshopoló egyetemi oktató, de a Hamász túszainak plakátjait tépkedő aktiviták lepték el New Yorkot, és Európában sem jobb a helyzet – vannak, akik úgy látják, hogy végveszélyben van a londoni zsidó közösség.

A Columbia Egyetemen hetek óta olyan megmozdulások zajlanak, hogy a zsidó Húsvét időszakának elején át kellett térni az intézményben az online oktatásra. Minouche Shafik, a Columbia rektora közleményében úgy fogalmazott, hogy a döntést azért hozták meg, hogy "enyhítsék a feszültséget, és mindannyiunknak legyen esélyünk átgondolni a következő lépéseket".

A Columbia Egyetem és a New York Egyetem kampuszán az erőszakos Izrael-ellenes zavargások során letartóztatott tüntetők közel fele nem diák volt - közölték csütörtökön rendőrségi források. Egy nappal korábban Eric Adams polgármester figyelmeztetett: "külső agitátorok" radikalizálják a fiatalokat.

Mit követelnek a tüntetők?

Hivatkozás másolása

A SOAS-ban a 23 éves Yara volt diák becslése szerint több mint 20 diák vett részt a tiltakozásban – miközben az Egyesült Királyság más egyetemein mintegy tucatnyi hasonló tüntetés zajlik, az amerikai egyetemeken áprilisban lezajlott tiltakozások nyomán.

Az AFP-nek elmondta, hogy a cél az volt, hogy "nyomást gyakoroljanak a SOAS vezetőségére, hogy tegyen eleget a diákok követeléseinek". Ez magában foglalja az összes olyan vállalathoz fűződő kapcsolat nyilvánosságra hozatalát és a vállalatoktól való megválást, amelyek részt vesznek "Izrael illegális telepesgazdaságában és [az Izraelbe irányuló] fegyverkereskedelemben".

Biztonságban vannak-e a zsidó diákok?

Hivatkozás másolása

A közép-angliai Coventryben található Warwick Egyetem április 26-án "Gázai szolidaritási táborral" kezdte meg a rendezvényt. Ezt követően Newcastle, Edinburgh, Manchester, Leeds, Cambridge és Oxford egyetemei előtt is felállítottak sátrakat.

Edinburgh-ban diákok egy csoportja éhségsztrájkba kezdett, hogy tűzszünetet követeljen a Gázai övezetben. Cambridge-ben narancssárga sátrak sorakoztak az 1441-ben alapított King's College előtt.

A cambridge-i egyetem közleményben tudatta, hogy tiszteletben tartja a szólásszabadságot és a tiltakozáshoz való jogot, hozzátéve, hogy "nem tűri az antiszemitizmust, az iszlamofóbiát és a faji vagy vallási gyűlölet bármely más formáját".

Sunak aggódik, Corbyn támogat

Hivatkozás másolása

A zsidó diákok aggodalmuknak adtak hangot a biztonságuk miatt, Rishi Sunak miniszterelnök pedig arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságban hasonló problémák merülnek fel, miután más országokban a tüntetések erőszakba torkollnak.

A kormányfő találkozóra hívta az egyetemek vezetőit, hogy megvitassák a zsidó diákok biztonságát az egyetemeken, és elítélte az "elfogadhatatlanul növekvő antiszemitizmust" az egyetemeken.

A brit Community Security Trust nevű jótékonysági szervezet, amely a zsidóellenes gyűlölet-bűncselekményeket követi nyomon, azt állítja, hogy a Hamász október 7-i, Izrael elleni példátlan támadása és Izrael katonai válasza óta "soha nem látott mértékű antiszemitizmus" tapasztalható.

A SOAS diákjait szerdán meglátogatta Jeremy Corbyn, a veterán baloldali politikus, aki 2015 és 2020 között vezette az ellenzéki Munkáspártot. Corbyn szerint az egyetemnek "el kell ismernie, hogy a hallgatóknak erős, legitim és érvényes véleményük van". "Nem kellene akadályozniuk a tüntetéseket. El kellene ismerniük, hogy a fiatalok szerte az országban nagyon erős humanitárius nézőpontot képviselnek" - mondta, miközben részt vett a táborban tartott gyűlésen.

Corbynt, akinek munkáspárti tagságát felfüggesztették, azzal vádolták, hogy hivatali ideje alatt hagyta virágozni pártjában az antiszemitizmust, és egyszer "barátoknak" nevezte a Hamászt és az Irán által támogatott szövetségesüket, a Hezbollahot - megjegyzéseit később visszavonta.

Hosszú tiltakozásra készülnek

Hivatkozás másolása

Yara, aki a három nappal ezelőtti tábor felállítása óta az egyetem előtt van, elmondta, hogy a tüntető diákok azt tervezik, hogy "addig maradnak, amíg csak szükséges", hogy az afrikai, ázsiai és közel-keleti tanulmányokra szakosodott SOAS elfogadja követeléseiket. "Az első éjszaka nagyon esős, nedves és sáros volt" - mondta. "De őszintén szólva, bármennyire is kellemetlenül érzik magukat a diákok a táborozás közben, ez valójában csak töredéke azoknak a körülményeknek, amelyeket a gázai palesztinok tapasztalnak."

Miután korábban csak a tüntetéseken vett részt, ahol több tucatnyi diák gyűlt össze, egy 19 éves SOAS diák, aki globális fejlesztést és jogot tanul, azt mondta, hogy ezen a hétvégén tervezik, hogy csatlakoznak a táborhoz. Mivel „emberek halnak meg”, „a lehető leghasznosabb”, amit tehet, hogy csatlakozik a táborhoz – mondta a neve elhallgatását kérő diák.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés