Hirdetés

Korábban Hamász-vezetővel workshopolt, most meghívták a Harvardra előadást tartani

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Noura Erakat egyetemi docenst, aki korábban a Hamász egyik vezetőjével tartott közös online workshopot, ezúttal a Harvard hívta meg előadást tartani az Izrael által Gázában elkövetett állítólagos "népirtásról" - ugyanarra a napra, amikor az egyetemnek végre eleget kellett tennie a kongresszusi idézésnek, amelyben válaszokat követeltek a kampuszon terjedő antiszemitizmusról.

A Hamász Izrael elleni támadását követő antiszemita hullám az Egyesült Államokat is megrázta. New York utcáin éppúgy aggasztó dolgok történnek, mint a TikTokon.

Vagy éppen az egyetemeken, mint például most. Noura Erakat, a New Jersey-i Rutgers Egyetem Afrika-tanulmányok tanszékének docense előadását "Népirtást követünk el; a nemzetközi jog lehetőségei és korlátai" címmel hirdették meg a Harvard Közel-keleti Tanulmányok Központjában – számolt be róla a New York Post. Erakat hónapok óta durva Izrael-ellenes kirohanásokkal hívta fel magára a figyelmet.

Kontextusfüggő genocídium?

Hivatkozás másolása

Mint arról a Naphire.hu rendszeresen beszámolt, csaknem öt hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 250 túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 29 000 ember halt meg eddig a háborúban. 

A Harvarddal szemben az október 7-i, több száz ártatlan izraeli állampolgár bestiális meggyilkolásával járó Hamász-mészárlás után Erakat meghívása nélkül is súlyos vádak fogalmazódtak meg, amelyek lényege: az egyetem nem kezeli megfelelően a területén terjedő antiszemitizmust. Erakat előadását éppen aznapra hirdették meg, amikor a Harvard számára lejárt a határidő, hogy átadja a képviselőház oktatási bizottságának az egyetemen tapasztalható antiszemitizmussal kapcsolatos vizsgálat során kért dokumentumokat. Az egyetem előzőleg már kapott haladékot arra, hogy együttműködjön a vizsgálatban, amelyet hivatalosan egy decemberi meghallgatás után indítottak el, amelyen az egyetem akkori rektora, Claudine Gay azt mondta, hogy "kontextustól" függ, hogy az izraeliekkel szembeni népirtásra való felhívás megszegi-e a Harvard irányelveit. (Gay januárban lemondott rektori tisztségéről, miután heves bírálatok érték, amiért nem foglalkozott az egyetemen tapasztalható antiszemitizmussal, és egyre több plágiumvád érte.)

A Hamász izraeliek ellen elkövetett atrocitásai óta Erakat egyedül Izraelt hibáztatja az erőszakért. "Az erőszak bármilyen elítélése semmitmondó, ha nem az izraeli apartheid, a telepes gyarmatosítás és a megszállás elítélésével kezdődik és végződik" - írta az X-en több mint 176 ezer követőjének október 7-én, tehát a Hamász bestiális támadásának napján.

Néhány nappal később, október 16-án Biden elnöknek esett neki tweetjében: "...az Egyesült Államok elnöke megismételte a hazugságot a [Hamász által] lefejezett [izraeli] csecsemőkről, utasította az amerikai diplomáciai testületet, hogy kerüljék a tűzszüneti felhívásokat [Izrael és a Hamász között], és támogatja Izrael népirtó háborúját [Gázában]...".

Közös workshop a Hamász-vezetővel

Hivatkozás másolása

Erakat 2020-ban részt vett egy online workshopon Ghazi Hamad magas rangú Hamász-vezetővel, amelyet a Maszarát Központ palesztin nonprofit szervezet rendezett az eseményt hirdető bejegyzés szerint. A New York Post hétfőn sem a Harvard szóvivőjétől, sem Erakattól nem kapott választ az üggyel kapcsolatos kérdéseire.

Egy, az antiszemitizmust figyelő csoport elítélte a Harvardot, amiért meghívta Erakatot az egyetemre. "Az, hogy a Harvard vendégül látja Noura Erakatot, újabb példája annak, hogy egy korábbi nagyszerű intézmény nem képes szembeszállni az antiszemitizmussal" - mondta a New York Postnak a Canary Mission szóvivője. "Amellett, hogy Erakat számos antiszemita incidenst követett el, [a meghívása] azt mutatja, hogy a Harvard vezetése nem őszinte az antiszemitizmus felszámolásában".

Novemberben Erakat Izrael-ellenes gyűléseken vett részt Washingtonban és Philadelphiában, egy hónappal később pedig egy vitatott előadáson vett részt "Faj, felszabadítás és Palesztina" címmel. A rendezvényt a kritikusok azzal vádolták, hogy "platformot biztosít" a "jól ismert antiszemitáknak".

Erakat a Jadaliyya, egy palesztinbarát online magazin társszerkesztője is. Nagybátyja, Saeb Erekat palesztin diplomata és a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezető tagja volt, egyben évtizedeken át a Palesztin Hatóság főtárgyalója volt Izraellel.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés