Hirdetés

Felrobbant a Közel-Kelet, Izrael lángokban, utcai harcok dúlnak több városban

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Izrael védelmi minisztere szerint "a háború elkezdődött".

Ahogy arról a Naphire.hu is beszámolt, a Hamász harcosai az éjszaka, az 1973-as jóm-kippúri háború 50. évfordulóján váratlanul átlépték az izraeli határt, miután kora reggel rakétatűz zúdult Izraelre a Gázai övezetből. 

A csoport vezetője, Mohammed Deif szerint ez az Al-Aksza (Jeruzsálem legismertebb muszlim szent helye – a szerk.) Vihar hadművelet kezdete. Izrael tartalékosokat hívott be, és gázai célpontokat támad.

Izraelt váratlanul érte és sokkolta a támadás

Hivatkozás másolása

A Hamász Izraelbe való betörése "példátlan" - mondta a Sky News szakértője, John Sparks, hozzátéve, hogy a támadás mértéke és szervezettsége "elbizonytalanítja" Izrael hatóságait. 

"A Hamász harcosai átjutottak a Gáza körül Izrael által emelt biztonsági kerítésen" - mondta. „Ez példátlan beszivárgás és példátlan támadás” - tette hozzá. Szerinte a támadás mértéke azt mutatja, hogy mennyire jól szervezett volt annak előkészítése. 

"Nyilvánvaló, hogy nagyon komoly tervezés után indult el az akció" – hangsúlyozta John Sparks.

"A közösségi médiában olyan képek vannak, amelyeken például erősen felfegyverzett Hamasz-harcosok ülnek kisteherautók hátuljában, és Izraelen belül tevékenykednek" - tette hozzá. "Ez nagyon fel fogja idegesíteni az izraeli hatóságokat" – tette hozzá a Sky News szakértője.

Izraeli katonákat raboltak el

Hivatkozás másolása

A Sky News jelentése szerint a Hamász az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonáit rabolja el. A palesztin és izraeli média emberrablásokról számolt be, a közösségi médiában pedig olyan videók keringenek, amelyeken az IDF foglyul ejtett katonáit teherautókon vonultatják fel. A jelentéseket nem sikerült ellenőrizni, és az IDF szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az állításokat.

A Reuters hírügynökségnek helyszíni szemtanúk azt mondták: az izraeli hadsereg a Hamasz támadására válaszul Gáza középső részét és Gázavárost támadja. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés