Hirdetés

Akkora antiszemita hullám söpört végig Columbia Egyetemen, hogy át kellett állni online oktatásra

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A Columbia Egyetem tisztviselői, akiknek a campuson egyre növekvő feszültséggel kell szembenézniük, ami biztonsági aggályokat vetett fel, bejelentették, hogy hétfőn, a pészah kezdete miatt minden óra virtuális lesz.

Az amerikai elitegyetemeken óriási probléma lett a palesztinbarátságnak álcázott antiszemitizmus. A Harvardon előadást tarthatott egy, korábban Hamász-vezetővel workshopoló egyetemi oktató, de a Hamász túszainak plakátjait tépkedő aktiviták lepték el New Yorkot, és Európában sem jobb a helyzet – vannak, akik úgy látják, hogy végveszélyben van a londoni zsidó közösség.

A Columbia Egyetemen napok óta olyan megmozdulások zajlanak, hogy a zsidó Húsvét időszakának elején át kellett térni az intézményben az online oktatásra. Minouche Shafik, a Columbia rektora közleményében úgy fogalmazott, hogy a döntést azért hozták meg, hogy "enyhítsék a feszültséget, és mindannyiunknak legyen esélyünk átgondolni a következő lépéseket" – írja a CNN.

Elszabadult indulatok

Hivatkozás másolása

A lépés rámutat arra, hogy mennyire feszült a helyzet az amerikai elitegyetemen, és milyen hatalmas kihívás Shafik számára, hogy a helyzetet ellenőrzés alá vonja. A rektort többen lemondásra szólították fel, és egy, az egyetemhez kötődő rabbi arra kérte a zsidó diákokat, hogy maradjanak otthon, mert aggódnak a biztonságuk miatt.

Miközben a palesztinbarát tüntetések ötödik napja folytatódnak az egyetemen, a Columbia vasárnap bejelentette, hogy a diákoknak hétfőn lehetőségük lesz virtuálisan részt venni az órákon az "egyetemi aktivitásnak" nevezett Izrael-ellenes megmozdulásokmiatt. Hétfő este kezdődik a pészah, vagyis a zsidó Húsvét, a zsidók egyik legfontosabb ünnepe.

Aggódik a Fehér Ház

Hivatkozás másolása

A Fehér Ház, Kathy Hochul, New York kormányzója és Eric Adams, New York polgármestere is megszólalt a hétvégén, elítélve a zsidók elleni erőszakra uszító felhívásokat.

Adams azt mondta, hogy "elborzasztja és felháborítja a Columbián és annak környékén terjesztett antiszemitizmus", és kijelentette, hogy a New York-i rendőrség "nem fog habozni, hogy letartóztasson bárkit", aki törvényt sért.

A Columbián kialakult válság hatalmas próbatétel Shafik számára, aki kevesebb mint egy éve vette át az egyetem vezetését. A New York-i republikánus Elise Stefanik képviselő, aki gyakran bírálja az amerikai elitegyetemeket, azonnali lemondásra szólította fel Shafikot. "Kristálytisztán látszik, hogy a Columbia Egyetemnek - amely korábban a tudományos kiválóság jelképe volt - új vezetésre van szüksége" - áll Stefanik vasárnapi nyilatkozatában.

Nevetségessé válhat az egyetem vezetése

Hivatkozás másolása

Az egyetemi antiszemitizmusról decemberben a Kongresszus előtt tartott katasztrofális meghallgatást követően a Harvard Egyetem és a Pennsylvaniai Egyetem elnöke óriási nyomás alá került, és mindketten lemondtak. Shafik múlt szerdán a képviselőház oktatási bizottsága előtt tett nyilatkozatot ugyanebben a témában, és az egyetemi tüntetések az azóta eltelt napokban eszkalálódtak, ami arra késztette Virginia Foxx republikánus bizottsági elnököt, hogy figyelmeztesse az egyetemek vezetőit a következményekre, ha nem fékezik meg a tiltakozásokat.

"Az, hogy a Columbia továbbra sem állította helyre a rendet és a biztonságot az egyetemen, az egyetem kötelezettségeinek súlyos megsértését jelenti, amelytől a szövetségi pénzügyi támogatás függ, és amelyet azonnal orvosolni kell" - írta Foxx a levélben.

Kísérettel közlekedő zsidó diákok pészah idején

Hivatkozás másolása

Mivel hétfőn kezdődik a pészah, a zsidó diákszervezetek megerősítették a biztonsági intézkedéseket rendezvényeiken.

A rendőrség a Columbia és a Barnard College közös zsidó kulturális központjánál, a Kraft Centerben a pészah teljes ideje alatt jelen lesz, és a diákok hétfőtől kezdve kísérettel közlekedhetnek az épületbe és az épületből - áll Brian Cohen, a központ ügyvezető igazgatójának e-mailjében.

A Chábád, az egyetem másik zsidó szervezete azt mondta, hogy továbbra is tervezik a peszáchi ünnepségek megtartását, de további biztonsági személyzetet alkalmaznak a diákok védelmére.

Az egyetem szóvivője közleményében azt mondta, hogy a Columbia közösségének biztonsága "az első számú prioritásunk". "A zsidó diákjainktól hallott aggodalmakra reagálunk, és további támogatást és forrásokat biztosítunk annak érdekében, hogy közösségünk biztonságban maradjon" - tette hozzá a közlemény.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés