Hirdetés

„Az antiszemitizmus legmélyebb szintje”: Izrael-ellenes aktivisták tépkedték le a Hamász túszait ábrázoló plakátokat New York-ban

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

New Yorkban letartóztattak egy palesztin kendőt viselő brooklyni férfit, miután az Upper East Side-on videóra vették, amint dulakodásba keveredett, miközben megpróbálta letépni a Hamász által elhurcolt izraeli túszokat ábrázoló plakátokat. Ez csak a legutóbbi incidens egy zavarba ejtő sorozatban, amelyet New York vezetői "a legmélyebb szintű" antiszemitizmusnak és embertelenségnek neveztek.

A férfi kedd este megpróbálta meg letépni a plakátokat az Upper East Side-on, ám a 68. utca és a Lexington Avenue sarkán egy csoporttal összetűzésbe keveredett. "Takarodj innen a p***ába!" - kiabálta egy férfi Mohamed Khalilnak, majd "szemétládának" nevezte. A feszült szóváltás Khalil letartóztatásával végződött. A plakáttépkedés újabb bizonyíték arra, hogy az Izrael és a Hamász közötti véres konfliktus az amerikai utcákon is pattanásig feszült helyzetet teremtett és olyan akciókat eredményez, amelyek zsidó vezetők szerint egyértelműen antiszemitizmusnak minősülnek.

A több mint 200 túszról - akik közül sokan még csak gyerekek - készült felkavaró képek napokkal a Hamász október 7-i Izraelt ért meglepetésszerű támadása után kezdtek felbukkanni, és nem sokkal később kikerültek a New York-i utcákra a túszok portréit ábrázoló plakátok – amelyeket szinte azonnal elkezdtek letépkedni. Még ha nincsenek is szemtanúi a gyűlöletkeltő tetteknek, akkor is könnyű észrevenni a különböző oszlopokról és kerítésekről részben letépett, illetve megrongált plakátok maradványait.

Több mint három hét telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1400 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

„Égbekiáltó antiszemitizmus”

Hivatkozás másolása

A New York-i vezetők szerint a Hamász túszokat ábrázoló plakátok letépése égbekiáltó antiszemitizmus. "Ez az antiszemitizmus legmélyebb szintje. Ez az embertelenség kifejeződése a legmélyebb szinten" - mondta Joseph Potasnik rabbi a New York Postnak

"Nem értem a gyűlölet mélységét. Az antiszemitizmus valójában soha nem hagyott alább" - tette hozzá a New York-i Rabbik Testületének ügyvezető alelnöke. "A felszín alatt volt, de most már a mainstreamben van".

Jeffrey Dinowitz bronxi demokrata képviselő szerint a plakátokat letépkedő "undorító" emberek "nyilvánvalóan gyűlölik a zsidókat, és - biztos vagyok benne - a hozzám hasonló embereket szeretnék holtan látni". "Ki gondolta volna, hogy jelenleg itt tartunk?" - mondta a politikus, aki a Riverdale-ben élő jelentős számú zsidó lakosságot képviseli.

Eric Adams polgármester a plakáttépést "mélyen elhibázottnak" nevezte. "Ahogy az elmúlt három hétben többször is elmondtam, az október 7-i Izrael elleni támadások visszataszítóak voltak, és minden túszt azonnal vissza kell engedni a családjához" - mondta Adams egy nyilatkozatban.

"Ahogy látjuk, hogy az erőszak következményei New Yorkba is átterjednek, meg kell ismételnünk, hogy a gyűlöletnek itt semmi keresnivalója. Egy túszokról készült plakát letépése a terrorizmus áldozataival szembeni tiszteletlenség mélyen elhibázott cselekedete" - tette hozzá a polgármester. "Határozottan kiállok minden ártatlan civil mellett, akik egy olyan háború közepébe kerültek, amelyet nem ők akartak, és a New York-iak mellett, akik a következményeket kezelik."

„Nem tudom megérteni, miért ilyen gonoszak az emberek”

Hivatkozás másolása

A plakátokat letépő vagy megrongáló New York-iak egy részét palesztinbarát tüntetőkként azonosították, akik Izrael megtorló csapásai ellen emeltek szót, miután a Hamász alattomos támadást intézett a zsidó állam ellen. Úgy tűnik, az elkövetők közül a helyi egyetemek főiskolás korú diákjai, amelyek az Izrael-ellenes tüntetések melegágyai.

Ryna Workmant, a New York-i Egyetem joghallgatóját és diák-önkormányzati elnökét, aki a múlt hónapban elveszítette a korábban neki ajánlott állását, miután egy Hamász-párti, uszító üzenetet küldött, egy kamera lencsevégre kapta, amint túszokat ábrázoló plakátokat takart le tüntetésre felhívó matricákkal. Az X-en megosztott felvételek szerint két másik fiatal nőről is felvétel készült, amint szórólapokat tépnek le egy üres üzlethelyiségről az Upper West Side-on.

Amikor az esetet rögzítő nő megkérte őket, hogy hagyják abba, hangsúlyozva, hogy a képen látható emberek "ártatlan civilek", az egyikük azt válaszolta: "B**zd meg, b***za meg Izrael".

A plakátok készítéséért felelős egyik művész, Nitzan Mintz a New York Postnak elmondta, hogy a plakátok körül végeláthatatlan háború robbant ki az utcákon, pedig kifüggesztésük célja csupán az volt, hogy felhívják a figyelmet a szeretteiket nélkülöző izraeliekre.

Mintz elmondta, hogy szerinte a plakátrongálók közül néhányan úgy gondolják, hogy a plakátok az izraeli "propaganda" részei, míg mások megkérdőjelezik, hogy egyáltalán vannak-e izraeli túszok. Hallott már olyan megjegyzést is, hogy ő és társai a CIA-nak dolgoznak.

"Nem tudom megérteni, miért ilyen gonoszak az emberek, és miért tépik le az elrabolt babákat ábrázoló plakátokat" - mondta, és "teljesen tudatlanoknak" nevezte ezeket az embereket.

"Ha tényleg törődnének a palesztinokkal és azzal, ami az országaink között zajlik, akkor nem minket és a kampányunkat tekintetének célpontnak" - tette hozzá. "Ez nem politikai kérdés. Egy babákat ábrázoló plakát letépése nem tesz jót a palesztinoknak".

Indulatok egy óceánnal arrébb is

Hivatkozás másolása

A New York-i plakátrongálók közé tartozik egy Broadway-i színházi producer, egy brooklyni férfi és felesége, akik a Brooklyn Bridge Parkban tépték le a plakátokat, amikor egy zsidó nő rájuk szólt, és két tizenéves lány, akik az Upper East Side-on a Madison Avenue mentén szedtek le szórólapokat.

Egy New York-i építőmunkás akkor szerzett hírnevet, amikor a múlt héten Forest Hillsben szembeszállt egy plakátokat letépő idegennel, és azzal fenyegetőzött, hogy "összeszemeteli a kib**zott padlót" az illetővel.

"Ez egy szabad ország. Maga lobogtathatja a palesztin zászlóját, és mondhatja, hogy halál a zsidókra és Amerikára, vagy amikor csak akarja, mi pedig kitehetjük a kib**zott táblákat" - mondta a Paulie néven azonosított munkás karcos New York-i akcentussal a férfinak.

Szerdán a New York Post fotósa videóra vett egy maszk mögé bújt férfit, aki megpróbált leszedni egy plakátot a Columbus Circle-en, ahol épp egy Izrael-párti gyűlés zajlott. Egy idősebb férfi a férfi és az oszlop közé állt, hogy megállítsa. Amikor a lap fotósa odalépett a maszkos férfihoz, hogy megkérdezze a nevét, az azt válaszolta, hogy "Menj a pi***ába".

„Mindenki képzelje el, hogy az ő szeretteit rabolják el”

Hivatkozás másolása

"Mindenki hunyja be a szemét képzelje el, hogy a saját családtagját elrabolják, fogságba hurcolják, elszakítják a családjától, és egy terrorszervezet túszként tartja fogva. Igen, ez csak az emberségről van szó" - mondta Devorah Halberstam, a New York-i rendőrség gyűlölet-bűncselekményeket vizsgáló civil testületének elnöke. "Nem akarom azt hinni, hogy az emberek nem értik, mit tesznek. Ez egy nagyon komoly minősítés a köztünk élő emberekről" – tette hozzá.

Gale Brewer, a New York-i tanácsosnő, aki az Upper West Side nagy létszámú zsidó lakosságát képviseli, "szörnyűnek" nevezte a plakátok letépését. "Imádkozunk azokért, akiket elraboltak, és a gyűlöletet rájuk összpontosítani különösen szörnyű" - mondta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés