Hirdetés

Tönkreteszi a nyarunkat a koronavírus új variánsa? Most fog tetőzni a FLiRT

Nap Híre portré Nap Híre

A koronavírus újabb változataival továbbra is együtt élünk, és jelenleg az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLiRT terjed.

A FLIRT nevű variánst 2023 augusztusában mutatták ki, és 2023 decemberében felvették a különösen fertőző variánsok listájára. Rusvai Miklós elmondta, a vuhani törzs elleni oltóanyagok 60-70 százalékban, az omikronra fejlesztett oltások pedig 85-90 százalékban védenek a FLiRT ellen. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a KP.2 és KP.3 variánsok az esetek 10-20 százalékát okozzák, és a KP-2 várhatóan idén nyáron tetőzik majd - írja az Index

Mit kell tudni a FLiRT-variánsról?

Hivatkozás másolása

A FLiRT nevét a tüskefehérjét felépítő aminosavak mutációiról kapta. Az új variáns nem jelent nagyobb veszélyt, mint elődei, és kevésbé jellemző rá a szag és ízérzés elvesztése. Az otthoni Covid-tesztek kimutatják a FLIRT jelenlétét, de a vakcinák nyújtotta védelem gyengébb, mint korábban. 

Amerikai szakértők szerint az új variáns miatt már növekedésnek indultak az esetszámok, de a betegségek többsége enyhe lefolyású lesz, és nem valószínű, hogy a FLiRT nagyobb járványhullámot okozna.

Mi is írtunk már a koronavírus legújabb variánsáról, ami a FLiRT névre hallgat, és ami annyiban tér el az eddigiektől, hogy gyomor- és bélrendszeri tüneteket is okozhat. Nemrég beszámoltunk arról is, hogy a legfrissebb kutatások szerint a koronavírus még mindig nagyobb veszélyt jelent az emberekre nézve, mint az influenza. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés