Hirdetés

Félelmetesen hangzik, de van okunk aggódni? Minden, amit tudnia kell az új covid-variánsról

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Bár szerencsére már nem annyira veszélyes ránk a koronavírus, mint a járvány kitörésekor, újabb és újabb mutációk jelennek meg, amelyek például az idősekre és betegekre nézve nem jelentenek jót. Most itt a legújabb, az úgynevezett FLiRT variáns.

Mi is írtunk már a koronavírus legújabb variánsáról, ami a FLiRT névre hallgat, és ami annyiban tér el az eddigiektől, hogy gyomor- és bélrendszeri tüneteket is okozhat. Nemrég beszámoltunk arról is, hogy a legfrissebb kutatások szerint a koronavírus még mindig nagyobb veszélyt jelent az emberekre nézve, mint az influenza. 

De mit tud pontosan a FLiRT és kell-e tőle tartanunk? A FLiRT elnevezés a változatoknak a vírus tüskefehérjén található közös mutációk helyének rövidítése. Ezek egyike, a KP.2 nevű, az elmúlt hónapban az Egyesült Államokban leggyakrabban keringő változattá vált az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint.

A FLiRT-változatok, amelyek közé tartozik a JN.1 is, a Johns Hopkins Egyetem szerint három kulcsfontosságú mutációval rendelkeznek a tüskefehérjén, amelyek segíthetnek nekik elkerülni az antitesteket.

Dr. Aaron Glatt, a Mount Sinai South Nassau Kórház fertőző betegségek főorvosa és az Amerikai Fertőző Betegségek Társaságának szóvivője elmondta, hogy az általa nyomon követett adatok és a saját betegeivel szerzett tapasztalatok alapján nem látott bizonyítékot a megbetegedések vagy kórházi kezelések számának drasztikus növekedésére - írja a Reuters

„Volt néhány jelentős változás ezeknél a variánsoknál, de úgy gondolom, hogy az utóbbi időben ez nem kapott akkora figyelmet, valószínűleg azért, mert sokan már immunisak a fertőzésre a korábbi betegségek és a védőoltások miatt” - fogalmazott.

A CDC adatai szerint a koronavírussal kapcsolatos kórházi kezelések száma az elmúlt hetekben csökkenő tendenciát mutatott, és a sürgősségi osztályokon a covidra pozitívan tesztelt betegek száma az elmúlt hónapban nagyjából változatlan volt.

A jelenlegi vakcináknak még mindig kell, hogy legyen némi hasznuk az új változatok ellen is mondta Glatt. 2022 óta a gyártók több frissített oltóanyagot is piacra dobtak, hogy amennyire lehet, lekövessék a vírus mutálódását. A múlt hónapban az európai szabályozó hatóság azt közölte, hogy a vakcinagyártóknak már a JN.1-es változatot kell megcélozniuk. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés