Hirdetés

Azt hiszi, könnyen megúszta az első covid-járványt? Lehet, hogy nem így van

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Vannak, akik a járvány kitörésekor elkapták ugyan a koronavírust, de enyhe tünetekkel vészelték át néhány nap alatt. Nekik most rossz hírünk van: egy friss kutatás aggasztó adatokat közölt.

Már mi is beszámoltunk róla, hogy a koronavírus újabb változataival továbbra is együtt élünk, és jelenleg az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLiRT terjed. Amerikai szakértők szerint az új variáns miatt már növekedésnek indultak az esetszámok, de a betegségek többsége enyhe lefolyású lesz, és nem valószínű, hogy a FLiRT nagyobb járványhullámot okozna. 

De menjünk vissza az időben, mégpedig a járvány első hullámáig! Egy friss tanulmány szerint ugyanis vannak, akik talán még ma is szenvednek ennek a következményeitől. Mint kiderült, a világjárvány első hullámában enyhe coviddal megfertőződött 20 emberből egynek akár három évvel később is maradtak elhúzódó tünetei.

Amerikai tudósok megállapították, hogy a légzőszervi és neurológiai problémák voltak a leggyakoribbak, amelyekről a vírussal 2020-ban megfertőzöttek még mindig beszámoltak - írja a Daily Mail

A kutatók, akik több mint 135 ezer koronavírussal fertőzött amerikait követtek nyomon, azt is felfedezték, hogy a covid miatt kórházba került emberek körében 34 százalékkal magasabb az összes szervi probléma kockázata. 

Azt már egy másik kutatás állapította meg, hogy az emlékeztető oltások négy hét után mindössze 52 százalékban hatékonyak a fertőzés megelőzésében. Öt hónapra ez az arány 20 százalékra csökken.

Összefüggések

Hivatkozás másolása

Dr. Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Egyetem klinikai epidemiológusa és a tanulmány vezető szerzője elmondta: "Még nem tudjuk biztosan, hogy a vírus hatása miért tart ilyen sokáig". 

"Lehetséges, hogy ez a vírusos perzisztenciával, krónikus gyulladással, immunrendszeri diszfunkcióval vagy a fentiek mindegyikével függ össze. (...) Hajlamosak vagyunk a fertőzésekre többnyire rövid távú betegségként gondolni, amelynek egészségügyi hatásai csak a fertőzés idején jelentkeznek. Adataink megkérdőjelezik ezt az elképzelést. Úgy érzem, hogy a koronavírus továbbra is azt tanítja nekünk - és ez egy fontos új lecke -, hogy a vírussal való rövid, látszólag ártalmatlan vagy jóindulatú találkozás évekkel később is vezethet egészségügyi problémákhoz" 

- fogalmazott a szakember. 

Az amerikai kormányzat adatai szerint egyébként a vírussal fertőzött emberek akár 10 százaléka tapasztalta az úgynevezett "long covid" ("hosszú covid") szindrómát. A gyakran öndiagnosztizált kifejezést a fertőzést követő számos tünetre találták ki, amelyek hónapokkal vagy akár évekkel a kezdeti fertőzés után is fennállhatnak. Az Egyesült Királyságban mintegy 1,9 millió ember szenved tőle, és a kifejezés a fáradtságtól és a légszomjtól kezdve az izom- és ízületi fájdalmakig mindenre kiterjed.

A kutatók 114 ezer enyhe covidot átvészelő, kórházi kezelést nem igénylő személy, több mint 20 ezer, a vírussal kórházba került beteg és 5,2 millió olyan ember adatait elemezték, akik soha nem kaptak hivatalos covid-diagnózist. 

Mindannyian 2020 márciusa és decembere között vettek részt a vizsgálatban. A hároméves követés során megállapították, hogy a hosszú covid kockázata egy évvel a fertőzés után 23 százalék volt. Ez két év elteltével 16 százalékra, vagyis nagyjából minden hatodik betegre csökkent. 

Azt is megállapították, hogy azok körében, akik nem kerültek kórházba, a koronavírus 1000 emberre vetítve 10 elveszített egészséges életévhez járult hozzá három évvel a fertőzés után. 

A kutatók a Nature Medicine című folyóiratban írták: bár a súlyos betegség megelőzése fontos, az enyhe koronavírusban szenvedő emberek esetében is szükség van az akut és hosszú távú egészségkárosodás kockázatának csökkentésére irányuló stratégiákra. Ugyanakkor azt is elismerték, hogy a tanulmányban főként olyan emberek vettek részt, akik „többnyire idősebbek”, fehérek és férfiak voltak, és lehet, hogy nem tükrözik a teljes népesség állapotát. 

A résztvevők 2020-ban - a Covid elleni védőoltást megelőző korszakban - kapták el a vírust, ami arra utal, hogy a fertőzésük súlyosabb lehetett. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés