Hirdetés

Leleplezték az orvosokat: ez a 10 legnagyobb hazugság, amit a betegeknek mondanak

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy kaliforniai orvos leleplezte a munkatársait, mert szeretné, ha az emberek tudnák, hogy véleménye és tapasztalata szerint az orvostársadalom nem mindig mond igazat a betegeknek. Dr. Robert Lufkin egy kétgyermekes apa, akinél négy krónikus betegséget is diagnosztizáltak - ugyanazokat, amelyek az apja életét követelték. 

Saját küzdelmein felbuzdulva Lufkin úgy döntött, hogy egy könyvet ír, amelyben leleplezi az általa "orvosi hazugságoknak" nevezett dolgokat, amelyek hozzájárulnak a krónikus betegségek kockázatához az Egyesült Államokban - ezek közül néhányat egykor ő maga is tanított az UCLA és az USC professzoraként. Bár Lufkin kritikusan nyilatkozik az orvosi intézményrendszerről, rámutatott, hogy ő maga is része annak.

"Több száz lektorált cikket és tíz tankönyvet írtam, továbbá megtiszteltetés és kiváltság számomra, hogy orvosokat és más egészségügyi szakembereket taníthatok, valamint betegeket láthatok el” – mondta Lufkin egy interjú során a Fox News Digitalnak.

Lufkin elmondása szerint azonban a saját diagnózisa "ráébresztette" az egészségügyi rendszer hibáira. Először is kialakult nála egyfajta ízületi gyulladás, az úgynevezett köszvény. 

"Ezután magas vérnyomásom alakult ki, ami gyakorlatilag a felnőttek felének van. Ha nem foglalkozunk a metabolikus okokkal... a betegségek csak egyre rosszabbak és rosszabbak lesznek. Aztán jött a prediabétesz, majd a diszlipidémia, ami egyfajta kóros vérzsírszintet jelent" - sorolta, majd megjegyezte, hogy valójában "nagy rajongója" a nyugati orvoslásnak, ugyanis szerinte az átalakította az életünket és jobb hellyé tette a világot. Azonban azt is hozzátette, hogy a 21. században a betegségek új osztálya jelent kihívást - írja a New York Post.

"A betegségek már korábban is jelen voltak, de most robbanásszerűen terjednek. Ezek közé tartozik az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, az Alzheimer-kór és a mentális betegségek is" - mondta Lufkin, hozzáfűzve, hogy erőforrásaink akár 80%-át is ezekre a krónikus betegségekre fordíthatjuk. Az orvos szerint a probléma az, hogy az oly hatékony eszközök, mint a gyógyszerek vagy a műtétek - amik életeket is menthetnek - csak a tüneteket kezelik, nem pedig a kiváltó okokat. "A legtöbb ilyen betegség hátterében egy közös anyagcsere-probléma áll. És ha nem foglalkozunk ezzel, akkor a tabletták és a műtétek nem fognak segíteni, a betegségek pedig csak egyre rosszabbak és rosszabbak lesznek."

Ez a 10 legnagyobb hazugság, amit az orvosok mondanak a betegeknek

Hivatkozás másolása

A "Lies I Taught in Medical School" című könyvében Lufkin azt állítja, hogy az egészségügyi szakemberek hajlamosak 10 tévhitet terjeszteni. Felsorolta ezeket a helyzeteket, és külön fejezeteket is tartalmaz róluk a könyvében, így címkézve: 

1. Az anyagcsere-hazugság: "Az anyagcsere csak a szervezet módja az étel megemésztésére".

2. Az elhízással kapcsolatos hazugság: "A fogyáshoz csak mozogj többet és egyél kevesebbet"

3. A cukorbetegséggel kapcsolatos hazugság: "A cukor ártalmatlan, kivéve, hogy súlygyarapodást és fogszuvasodást okoz".

4. A zsírmáj-hazugság: "Nincs kezelés a nem alkoholos zsírmájbetegségre".

5. A magas vérnyomás-hazugság: "A magas vérnyomást a legjobb gyógyszerekkel kezelni"

6. A szív- és érrendszeri betegség hazugsága: „A sztatinok jó választásnak számítanak a szívbetegségek megelőzésére”

7. A rákkal kapcsolatos hazugság: „A legtöbb rákot a felhalmozódott DNS-károsodás okozza”

8. Az Alzheimer-kórral kapcsolatos hazugság: "Az Alzheimer-kór progresszív, kezelhetetlen betegség, amelyet a béta-amiloid felhalmozódás okoz".

9. A mentális egészséggel kapcsolatos hazugság: "Az anyagcsere kevéssé befolyásolja a mentális egészséget"

10. A hosszú élettel kapcsolatos hazugság: „Az öregedés az elkerülhetetlen kopás és elhasználódás következménye”

"Minden fejezetben végigmegyünk az egyes krónikus betegségeken, amelyek meghatározzák az élettartamunkat - és beszélünk arról, hogy mi a hazugság és mi az igazság" - mondta Lufkin, aki egy tervet is bemutat az egészségesebb életmóddal kapcsolatos döntések meghozatalára. "Beszélünk a táplálkozásról, az alvásról, a testmozgásról, a stresszről és arról, hogyan alakíthatjuk ki saját életmódunkat, hogy visszafordítsuk ezeket a betegségeket" - mondta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés