Hirdetés

Megosztó intézkedés: csak harminc feletti vendégeket fogad egy étterem

Virág Sára portré Virág Sára

Az talán köztudott, hogy egyre több étterem és szálloda vezeti be, hogy csak gyermek nélkül lehet igénybe venni a szolgáltatásaikat, a piacon azonban az olyan éttermek is egyre elterjedtebbek, ahova 30 év alatti vendég nem teheti be a lábát. 

Amikor Johnny B. Barounis 1993-ban megnyitotta az Auction House-t a New York-i Upper East Side-on, pontosan tudta, hogy tűzzel-vassal távol akar tartani egy bizonyos típusú vendéget. Ezek, az ő szavival élve azok "a huszonéves fiatalok, akik hangoskodva, pulóverüket a derekuk köré kötve járkálnak az utcán". Épp ezért szándékosan energiát fektetett abba, hogy olyan környezetet teremtsen, ahol ezek a fiatalok nem érzik magukat komfortosan. Az étteremben a bársony drapériától kezdve a kristálycsilláron az antik bútorokig minden megtalálható, amitől egy huszonéves azonnal kifordul az utcára. 

"Egyszerűen el akartam kerülni, hogy pár huszonéves bejöjjön, mindenfélét összeigyanak aztán rosszul legyenek a mosdóban" – fogalmazott Barounis, hozzátéve, hogy sokan nagyon kétkedve fogadták a döntését. Közel három évtizeddel később azonban azt mondja, a vendégek annyira jól viszonyulnak a policy-hez, hogy azóta több helyén is bevezette. 

Az Egyesült Államokban ma már egyre több étterem vezet be hasonló, ha nem szigorúbb intézkedéseket annak érdekében, hogy kivédjék a frissen nagykorúvá vált 21 éves fiatalok fegyelmezetlen viselkedését és bevonzzák az idősebb és valószínűleg gazdagabb vendégeket. 

A Bliss, egy előkelő karibi étterem amely a múlt hónapban nyitott meg St. Louis külvárosában, hatalmas vitákat generált azzal, hogy deklaráltan csak 30 évnél idősebb nőket és 35 évnél idősebb férfiakat engednek be – írja a CNN. Ez már Barounis szerint is kissé túl extrém, mert "21 és 25 között sokkal nagyobb a különbség, mint 25 és 35 között". A társadalom azonban, ha sokszor kelletlenül is, de úgy tűnik; elfogadta az életkori korlátozásokat. 

A vendégek üdvözlik a döntést

Hivatkozás másolása

A hely Facebook-oldalára írt megjegyzések alapján a vendégek kifejezetten örülnek a szabálynak, és azt kérik, a kapott kritikák ellenére se engedjenek az életkori határból. A kritikusok szerint azonban az életkor sokszor egyáltalán nem megfelelő indikátora az érettségnek, és különben is, milyen huszonéves akarna olyan helyen időzni, ahova a 30-as 40-es korosztály jár? Egy kommentelő szerint elég lenne az árakon emelni az életkormeghatározása helyett. Trey Lindley ügyvéd szerint azonban minden üzlettulajdonosnak joga van ezeket a saját hatáskörében szabályozni, amíg nem faji, vallási vagy fogyatékossági alapon rekesztik ki a vengégeket. 

A Bliss esetében azonban a legnagyobb ellenérzést talán az az öt év váltotta ki, amelyet a nők és a férfiak között húztak. Pate úgy fogalmazott, eleinte a nők esetében is 35 évnél akarta meghúzni a határt, később azonban engedett, a fiatal dolgozó nők kedvéért, akik kifinomult helyen szórakoznának a barátnőikkel. Sokan azonban háborognak, egy kommentelő például azt írta, nonszensz, hogy 30 évesen nem mehet el a 33 éves férjével egy vacsorára. És bár a hasonló esetek nem ismeretlenek a vendéglátó- és szórakoztatóiparban, hiszen rengeteg helyen a nők ingyen mehetnek be, míg a férfiak nem, az ügyvéd szerint néhány perre így is számíthatnak a helyek. 

A portálnak nyilatkozó vendéglátóipari szakértők szerint bár valóban mindenki intézkedhet saját hatáskörében, az ilyesfajta életkori megkötés nem valószínű, hogy el fog terjedni. A fiatal korosztály ugyanis átlagosan többet költ az ilyesfajta időtöltésre, emiatt minden esetben kockázatos üzleti döntés őket kivágni a képletből. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés