Hirdetés

Küszöbön az újabb világjárvány? Az eddigi legveszélyesebb variánsa jelent meg a majomhimlőnek

Nap Híre portré Nap Híre

A tudósok szerint világszerte súlyos járványt okozhat a majomhimlő új variánsa, amely minden eddiginél veszélyesebbnek tűnik.

Nemzetközi szinten is gondot jelenthet az Mpox Clade 1b, amely a korai kutatások szerint könnyebben terjed emberről emberre, súlyosabb tünetekkel járhat, ráadásul a halálozási aránya is magasabb – adtak vészjósló figyelmeztetést a majomhimlő veszélyes új törzsének terjedését nyomon követő tudósok, akik szerint ideje felkészülni - írja a Dívány.

A portál felidézte, a Clade 1b néven ismert majomhimlő-vírustörzs először szeptemberben bukkant fel prostituáltak között a Kongói Demokratikus Köztársaság bányászvárosában, Kamitugában, a ruandai határtól körülbelül 273 kilométerre. Mostanra az afrikai ország Dél-Kivu tartományában már körülbelül 1000 megerősített esetet regisztráltak, ráadásul hétfőn már a határközeli Goma városában is beszámoltak az első megbetegedésekről. Noha a törzs súlyosságára vonatkozó becslések nem pontosak, miután csak a kórházba forduló betegek eseteit vizsgálták,a korai jóslatok szerint a vírus halálozási aránya a felnőtteknél 5, a gyermekeknél 10 százalék.

Jean Claude Udahemuka, a ruandai egyetem munkatársa azt mondta, a majomhimlő összes eddig ismert törzse közül ez a legveszélyesebb, éppen ezért kiemelt jelentőségű elejét venni a terjedésének. Ez persze nem olyan egyszerű feladat, hiszen a korábbi Clade 2 törzs is jelen van még, amely világszerte már több mint 97 ezer megbetegedést okozott.

Az új variáns ugyancsak hólyagokra emlékeztető kiütéseket okoz, ám a tünetek előbbinél súlyosabbak, és a kiütések gyakran az egész testet elborítják. A vírus emberről emberre is átterjedhet testnedvekkel való érintkezés, a bőrön vagy a nyálkahártya belső felületein, légúti cseppek és szennyezett tárgyak útján. 

Leandre Murhula Masirika, a Dél-Kivu tartomány kutatási koordinátora szerint a szakemberek amiatt aggódnak, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjedő vírus világszinten is gondot okoz majd, ha nem avatkoznak be időben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más globális egészségügyi szervezetek vészhelyzeti oltási kampányt terveznek Dél-Kivuban, és abban bíznak, hogy hozzáférhetnek a fertőzött területekhez, különösen a kitörés epicentrumához, Kamitugához.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés