Hirdetés

Tragikus számok érkeztek: minden évben egyre több ember élete kerül halálos veszélybe

Nap Híre portré Nap Híre

A globális felmelegedés jelentősen növeli az erdőtüzek kockázatát és az ebből eredő halálozások számát világszerte. Egy friss kutatás szerint évente akár 12 ezer többlethalálozás is köthető a tűzből származó füst belélegzéséhez.

Egy nemzetközi kutatócsoport által végzett modellező tanulmány kimutatta, hogy a globális felmelegedés különösen Ausztráliában, Dél-Amerikában, Európában és az ázsiai boreális erdőkben növeli az erdőtüzek füstje okozta halálozás kockázatát – írja a Portfolio

A Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 2010-es években évente közel 100 ezer ember halt meg az erdőtüzek füstjének belélegzése miatt. 

Chae Yeon Park, a japán Nemzeti Környezettudományi Intézet munkatársa által vezetett kutatás rámutatott, hogy a tűzből származó füst különösen veszélyes lehet az egészségre. A füstben található apró részecskék, az úgynevezett PM2.5, könnyen bejutnak a tüdőbe és a véráramba, súlyos egészségügyi problémákat okozva. 

A kutatók három globális vegetáció- és tűzmodellt vizsgáltak meg a jelenlegi éghajlati viszonyok között, és összehasonlították őket egy olyan modellel, amelyből eltávolították a modern kori éghajlatváltozás hatásait. Az eredmények azt mutatták, hogy a globális felmelegedés minden esetben növelte az erdőtüzekből származó PM2,5 belélegzése miatti halálesetek számát. Hilary Bambrick, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Nemzeti Epidemiológiai és Népegészségügyi Központjának igazgatója hangsúlyozta: ez a tanulmány csak egy a sok közül, amely megmutatja, hogy az éghajlatváltozás árt az egészségünknek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés