Hirdetés

Benjámin Netanjahunak mennie kell? A lemondását követelik a dühös tüntetők

Garai Kitti portré Garai Kitti

A dühös tüntetők Tel-Aviv utcáira vonultak, hogy új választásokat követeljenek.

Bár a kormányellenes tüntetések a Hamász október 7-i támadása után csökkentek, Benjamin Netanjahu népszerűsége a harcok előrehaladtával egyre csökkent - írja a BBC. Mint ismert, 2023-ban rendszeresen tömegtüntetéseket tartottak Netanjahu lemondását követelve a vitatott igazságügyi reformok miatt. Most pedig Netanjahura nagy nyomás nehezedik a Hamász terroristái által elhurcolt, és Gázában fogva tartott több tucat túsz sorsa ügyében. 

Kiterjesztik a háborút?

Hivatkozás másolása

Mindeközben a CNN arról ír, hogy  Benny Gantz hadügyminiszter vasárnap közölte, hogy az izraeli erők kiterjesztik a katonai műveleteket Rafahban, ha a Hamász által fogva tartott túszokat nem engedik szabadon a ramadán kezdetéig. A muzulmán szent hónap március 10-én kezdődik, és Gantz megjegyzései az eddigi legegyértelműbb határidőnek tűnnek.

"A világnak tudnia kell, és a Hamász vezetőinek is tudniuk kell - ha a ramadánig nem érnek haza a túszaink - a harcok Rafah térségében folytatódnak" - mondta Gantz az amerikai zsidó szervezetek jeruzsálemi összejövetelén. Hozzátette, hogy ezt összehangolt módon fogják tenni, hogy megkönnyítsek a civilek evakuálását.

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a Rafah térségében menedéket kereső mintegy 1,5 millió palesztinnak nem lesz hová mennie. ""Azoknak, akik azt mondják, hogy az ár túl magas, világosan megmondom: A Hamásznak van választása - megadhatják magukat, elengedhetik a túszokat, és a gázai polgárok megünnepelhetik a ramadán szent ünnepét" - fogalmazott Gantz.

Mint arról a Naphire.hu rendszeresen beszámolt, több mint négy hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 250 túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 28 800 ember halt meg eddig a háborúban. 

Netanjahu hajthatatlan

Hivatkozás másolása

Az izraeli miniszterelnök novemberben arról beszélt, hogy nincs más választásuk, mint a Hamász elpusztítása, és közölte azt is, hogy a hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy megkímélje a polgári lakosságot. Januárban aztán arról jött bejelentés, hogy az izraeli hadsereg megsemmisítette a Hamász harcoló alakulatainak mintegy kétharmadát, a teljes gázai győzelem után pedig a másik izraeli palesztin terület, Ciszjordánia felett is teljesen át kell venniük a katonai ellenőrzést. Legutóbb pedig arról írtunk, hogy egyre nagyobb a nyomás Netanjahun, ugyanis fogva tartott túszok családjai sürgetik a miniszterelnököt, hogy kössön alkut szabadon bocsátásuk érdekében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés