Hirdetés

Izrael továbbra sem találja a még Gázában lévő túszokat, Netanjahu brutális nyomás alatt

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az izraeli hadsereg hétfőn bombázta Khan Júniszt, a gázai háború új epicentrumát, miközben a Hamász által fogva tartott túszok családjai sürgetik Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy kössön alkut szabadon bocsátásuk érdekében. Szemtanúk súlyos csapásokról számoltak be az éjszaka folyamán Khan Juniszban, a Gázai övezet déli részének legnagyobb városában, valamint heves harcokról az izraeli katonák és a Hamász terroristái között.

Több mint három hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 250 túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában.

Regionális háború fenyeget?

Hivatkozás másolása

A háború azzal fenyeget, hogy az egész régió lángba borul. Az izraeli hadsereg szerint az éjszaka folyamán ismét szóltak a légvédelmi szirénák Észak-Izraelben, a libanoni határ közelében. Az izraeli erők és az Irán által támogatott libanoni Hezbollah mozgalom között szinte naponta vannak tűzpárbajok, és az éjszaka folyamán Dél-Libanon több területét is izraeli támadás érte. Az egyik ilyen izraeli csapás megölt egy libanoni Hezbollah-harcost a Hamász-szövetséges csoport egyik forrása szerint. Az erőszak Ciszjordániában is fokozódik Izrael és a palesztinok között.

Jemenben a húszi lázadók folyamatosan támadják az általuk izraeli kötődésűnek tartott hajókat a létfontosságú vörös-tengeri hajózási útvonalakon, ami amerikai és brit csapásokat váltott ki, míg a szíriai és iraki támadásokat többnyire az Izraelnek nyújtott amerikai támogatást ellenző, Iránhoz kötődő szervezetek vállalták magukra.

Hamász: október 7-én történt „néhány hiba”, de a terrortámadás „szükséges volt”

Hivatkozás másolása

A Hamász háborút kiváltó, október 7-i terrortámadásról szóló első nyilvános közleményében kijelentette, hogy "néhány hiba" történt a részéről, de egyben felszólított a gázai "izraeli agresszió" befejezésére. Az október 7-i terrortámadást "szükséges lépésnek" nevezték a palesztin területek izraeli megszállása ellen, és a palesztin foglyok szabadon bocsátásának biztosítása érdekében - áll a 16 oldalas jelentésben.

Izrael a támadások után eldöntötte a Hamász "megsemmisítését", és offenzívát indított, amely a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 25 105 ember halálát okozta Gázában, főként nőkét és gyermekekét.

Az izraeli hadjárat a Hamász terroristáinak "mintegy 20-30 százalékát" ölte meg, és az amerikai hírszerző ügynökségek becslései szerint még messze van attól a céljától, hogy megsemmisítse az iszlamista mozgalmat - jelentette vasárnap a Wall Street Journal.

A lap szerint az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom - a novemberi tűzszünet létrejöttekor közvetítő országok - megpróbálják meggyőzni Izraelt és a Hamászt, hogy hagyjanak jóvá egy olyan tervet, amely az összes túsz szabadon bocsátását eredményezné, cserébe az izraeli kivonulásért cserébe a Gázai övezetből. Ám Netanjahu fenntartotta, hogy Izraelnek a háború után is meg kell tartania a biztonsági ellenőrzést az övezetben, és elutasította a "palesztin szuverenitás" lehetőségét.

A fő szövetséges Egyesült Államok és mások ezzel szemben úgy vélik, hogy az úgynevezett kétállami megoldás az egyetlen módja annak, hogy Izrael hosszú távú biztonságát garantálni lehessen.

Tüntetnek a túszok hozzátartozói

Hivatkozás másolása

Netanjahura otthon is nagy nyomás nehezedik, hogy biztosítsa a túszok visszatérését, és számoljon el az október 7-i támadásokat megelőző biztonsági hiányosságokkal. A túszok hozzátartozói és támogatóik vasárnap este ismét Netanjahu jeruzsálemi rezidenciája közelében gyűltek össze a túszok kiszabadítását követelve.

"Arra kérjük kormányunkat, hogy hallgasson meg [minket], üljön le a tárgyalóasztalhoz, és döntse el, hogy elfogadja-e ezt a megállapodást vagy bármely másikat, amely megfelel Izraelnek" - mondta Gilad Korenbloom, akinek fia túszként van a Gázai övezetben. John Polin, aki szintén egy túsz édesapja, azt mondta, hogy az izraeliek az országukat szolgálják, és cserébe "elvárjuk, hogy a kormány gondoskodjon a biztonságunkról".

"Arra kérjük a kormányt, hogy tegye meg a maga részét, tegyen javaslatot egy megállapodásra, vigye azt sikerre, és hozza vissza élve a megmaradt túszokat" - mondta Polin.

Netanjahu a Hamász-jelentés után közzétett videónyilatkozatában azt mondta, hogy az izraeli túszok szabadon bocsátásáért cserébe a Hamász a háború befejezését és az izraeli csapatok kivonását követeli a Gázai övezetből, továbbá a palesztin foglyok szabadon bocsátását és garanciákat követel arra, hogy a Hamász hatalmon marad. "Ha ezt elfogadjuk, katonáink hiába estek el", és a biztonságot nem garantálnák - mondta.

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter hétfőn a tervek szerint a Hamász túszainak családjaival találkozik, mielőtt megbeszélést folytatna Netanjahuval és izraeli kollégájával, Yoav Gallannal.

A kétállami megoldást támogató EU 27 külügyminisztere hétfőn Brüsszelben szintén külön tárgyalásokat folytat izraeli és palesztin kollégáival, bár Izrael Katz izraeli csúcsdiplomata és Rijád al-Maliki, a Palesztin Hatóság képviselője várhatóan nem ül le egy asztalhoz egymással.

Háború és humanitárius válság

Hivatkozás másolása

Az ENSZ ügynökségei éhínségre és betegségekre figyelmeztetnek a Gázai övezetben, mivel az 1,7 millió lakóhelyét elhagyni kényszerült gázai lakos a bombázások közepette vízhiánnyal, orvosi ellátással és más alapvető cikkekkel küzd.

A COGAT, az izraeli védelmi minisztérium palesztin polgári ügyekért felelős szerve szerint vasárnap 260 humanitárius segélyszállító teherautót szállítottak Gázába, ami jóval a háború előtti szint alatt van.

Iszmail Haníje, a Hamász Katarban élő vezetője találkozott Törökország külügyminiszterével, hogy a konfliktusról és a humanitárius segélyekről tárgyaljanak - közölték diplomáciai források vasárnap.

Abdelrahmane Iyad, aki Gázában sebesült meg, és most az Egyiptomban kikötött francia helikopterhordozó Dixmude fedélzetén ápolják, azt mondta, hogy nem volt ideje elhagyni a házát, mielőtt az találat érte volna. "A szüleimmel, a bátyámmal, két nővéremmel, a sógorommal és a lányukkal voltam. Mindannyian meghaltak. Én vagyok az egyetlen túlélő" - mondta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videókért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés