Hirdetés

Ön is küzd az ébresztőórával? Mutatjuk, miért, és hogy mit tehet a nehéz ébredés ellen!

Nap Híre portré Nap Híre

Azok, akik több időpontra is beállítanak maguknak ébresztőt, valószínűleg alváshiányosak - ez viszont csak ront a helyzeten.

Tegyük fel, hogy reggel 7-kor kell felébrednünk, hogy időben beérjünk a munkahelyünkre. Ezért az első okostelefonos ébresztőt 6:30-ra, a másodikat 6:45-re, a harmadikat pedig 6:55-re állítja be, hogy elkerülje a szundi gomb használatát. És az óvatosság kedvéért még a 7:05-öt is beállítja. Ismerősen hangzik? Ha Önnel is ez történik, akkor a szakértők szerint csak a saját helyzetét teszi nehezebbé, ugyanis még morcosabban indulhat a napja.

Dr. Brandon Peters neurológus és alvásgyógyász orvos szerint a szundi gomb megnyomása kilenc perc alvásidőnként ugyanezt eredményezi - írja a CNN

"Pillanatnyilag úgy tűnhet, ez kellemes megoldás, de valójában töredezetté teszi és aláássa az alvás minőségét" - mondta Peters.

Az alvás utolsó óráiban az emberek általában az alvási ciklus negyedik és egyben utolsó szakaszába, az úgynevezett REM alvásba lépnek be és onnan ki. Ez a szakasz különösen fontos a memóriafeldolgozás és a kreatív gondolkodás szempontjából. Ha az alvásnak ez a szakasza töredezett, az hatással lehet erre az agyi funkcióra.

A szakértő azt javasolja, hogy állítsunk be egyetlen ébresztőt, amely lehetővé teszi, hogy a mély alvás megszakítás nélkül folytatódjon, amíg reggel fel nem kell ébrednünk.

Miért esik nehezünkre a reggeli felkelés?

Hivatkozás másolása

Bizonyos alvászavarok azt okozhatják, hogy valakinek gondot okoz reggelente egy ébresztőre felkelni - mondta Dr. Cathy Goldstein alvásgyógyász orvos. Ez azt eredményezheti, hogy valaki (akár tudtán kívül) kikapcsolja az ébresztőket, amikor először ébred fel.

A legtöbbször azonban az, akinek több ébresztőre van szüksége ahhoz, hogy reggel felébredjen, alváshiányos. Először is próbáljunk meg rálátni azokra a mögöttes problémákra, amelyek ezt okozhatják.

"Az első: valóban megkapja a szükséges alvást? Nem azt az alvásmennyiséget, amiről azt gondolja, hogy kellene, vagy amit szeretne, hanem azt, amire valóban szüksége van" - teszi fel a kérdést Goldstein.

A legtöbb felnőttnek körülbelül hét-kilenc óra alvásra van szüksége éjszakánként, de időbe telik, amíg kitaláljuk, nekünk mennyi kell. Goldstein azt javasolja, hogy egy hosszabb vakáció során próbáljuk ezt kideríteni úgy, hogy nem állítunk be ébresztőt. 

Egy másik ok, amiért valaki minden reggel harcba szállhat az ébresztőórával, az az, hogy természeténél fogva éjszakai bagoly, de a munkarendje korán kelést követel - mondta Dr. Alicia Roth, az ohiói Cleveland Clinic alvászavar-központjának klinikusa.

De vannak módszerek arra, hogy fokozatosan átállítsuk a belső óránkat, és könnyebbé tegyük a kora reggeleket.

Hogyan ébredjünk fel elsőre?

Hivatkozás másolása

Bár egyetlen ébresztő beállítása a legjobb, nehéz lehet csak egy ébresztőre ébredni, miután több ébresztőt használtunk biztonsági hálóként.

Roth azt javasolja, hogy próbáljunk ki különböző ébresztőórákat, például olyat, amelyik fényt használ, vagy olyan ébresztőt, amelyik arra késztet, hogy felkeljen az ágyból, hogy kikapcsolja. A reggeli 15-30 perc napfény szintén segíthet a belső óra átállításában, és különösen fontos azok számára, akik éjszakai baglyok, mondta Peters.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés