Hirdetés

Riasztó dolog derült ki a tisztítószerekről, veszélyeztetik az egészségünket

Garai Kitti portré Garai Kitti

Több ezer tisztítószer tartalmazhat egészségügyi problémákkal összefüggésbe hozható anyagokat.

Megvan az az érzés, amikor a ház végigtakarítása után elégedetten leülsz, és azt gondolod, hogy most egy biztonságosabb, egészségesebb környezetet teremtettél? Na, most ez az érzés elveszhet, ugyanis kiderült, hogy vannak olyan takarításhoz való termékek, amelyek veszélytethetik az egészségünket. 

"Sokan azt feltételezik, hogy amikor megvesznek valamit a boltok polcairól, akkor az nem jelent kockázatot, vagy pontosan tudják, hogy mit kapnak. Ez egyszerűen nem így van" - mondta Tasha Stoiber, az Environmental Working Group vezető tudósa. A nonprofit szervezet a biztonságosabb termékeket kutatja, írja a CNN. 

Az EWG megállapította, hogy az amerikai piacon több mint 2 ezer olyan tisztítószer található, amely tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek egészségügyi problémákkal, többek között asztmával, kémiai égési sérülésekkel és rákos megbetegedésekkel kapcsolatos kockázatokkal hozhatók összefüggésbe.

"Nehéz lehet pontosan megmondani, hogy mi biztonságos és mi nem, amikor a boltban vásárolunk. Ez különösen igaz a „zöldmosás” elterjedésével, vagyis amikor a vállalatok a termékek címkézésében vagy marketingjében olyan taktikákat alkalmaznak, amelyekkel természetesebbnek és környezetkímélőbbnek tűnnek" - mondta Jennie Romer, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) környezetszennyezés-megelőzési ügyintézőhelyettese.

"Az emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy ezek a dolgok milyen hatással lehetnek az egészségünkre. Az Egyesült Államokban nagyon gyenge az átláthatóság” - mondta Stoiber. 

Az otthonunk alapos tisztítása fontos a betegségek megelőzése szempontjából - magyarázta Brian Sansoni, az Amerikai Takarítási Intézet kommunikációs, ismeretterjesztési és tagsági részlegének vezető alelnöke. "A tisztítószerek megfelelő használata nap mint nap hozzájárul a közegészségügyhöz és az életminőséghez az otthonokban, irodákban, iskolákban, egészségügyi intézményekben, éttermekben és az egész közösségünkben. Mindenki, aki foglalkozott már a koronavírus-járvánnyal vagy a megfázásos és influenzás szezonnal, bizonyára felismeri ezt a tényt” - tette hozzá. 

A tisztítószerekben lévő vegyi anyagok

Hivatkozás másolása

"A tisztítószerek tartalmazhatnak illékony szerves vegyületeket vagy VOC-ket (a levegőben előforduló káros szénhidrogén-származékok gyűjtőneve), amelyek több száz különböző vegyi anyagot tartalmaznak" - mondta Dr. Natalie Johnson, a Texas A&M Egyetem Közegészségügyi Iskolájának környezeti és foglalkozás-egészségügyi docense.

Az EPA szerint az illékony szerves vegyületek olyan gázok, amelyek szilárd vagy folyékony termékekből szabadulhatnak fel. Ezek a vegyi anyagok olyan problémákat okozhatnak, mint a szem, az orr és a torok irritációja, valamint a máj, a vese és a központi idegrendszer károsodása. Ezeknek a vegyi anyagoknak a hatása attól függ, hogy milyen gyakran és milyen mértékben vagyunk kitéve nekik; a VOC-k koncentrációja pedig gyakran sokkal magasabb a beltéri helyiségekben - mondta az EPA.

Az egyik nagy probléma az, hogy a potenciálisan káros vegyi anyagok listája hosszú, és néha nehéz megmondani az összetevők listájából, hogy pontosan minek leszünk kitéve, ha egy terméket használunk - magyarázta Romer.

Johnson szerint szerencsére vannak olyan források, amelyek segítenek gyorsan megtalálni a polcokon lévő legjobb választékot vásárlás közben. Az EPA rendelkezik a Safer Choice címkével, és a jelölést elnyerő termékek nem tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, amelyek rákhoz, termékenységi problémákhoz és egyéb egészségügyi kockázatokhoz kapcsolódnak - mondta Romer.

Sansoni szerint az illékony szerves vegyületek a vegyi anyagok széles kategóriáját alkotják - némelyikük a természetben is előfordul, némelyikük pedig a szennyeződések, zsírok és foltok feloldásában segít. A gyártók pedig lépéseket tettek a kibocsátásaik kezelésére - tette hozzá. "A szabályozó hatóságok az elmúlt három évtizedben korlátozásokat vezettek be a legtöbb fogyasztási termékben lévő VOC-kre vonatkozóan, és az ipar a kormányokkal és a szabályozó hatóságokkal együttműködve igyekezett minimalizálni a VOC-koncentrációkat, hogy azok jóval a károsnak tekinthető szintek alatt maradjanak” - mondta Sansoni.

Nem csak arról van szó, hogy mit használsz, hanem arról is, hogy hogyan használod

Hivatkozás másolása

Nem csak az számít, hogy mit használsz, hanem az is, hogy hogyan használod a tisztítószereket, ami aggodalomra adhat okot, mondják a szakértők. A tisztítószerek otthoni használatából eredő kockázatok egy része a nem megfelelő használatból ered, például ha a fehérítőt ammóniát tartalmazó termékekkel keverjük össze - ami például a csempetisztítókban vagy a többcélú tisztítószerekben is megtalálható, magyarázta Romer, hozzátéve, hogy a fertőtlenítőszerek keverése veszélyes füstöt okozhat. "Mindig fontos, hogy elolvassuk és kövessük a termék címkéjén található utasításokat" - jegyezte meg.

A használat gyakorisága is növelheti a kockázatot. "A toxikológia legrégebbi mondása szerint a mérget az adag teszi a méreggé" - mondta Johnson, hozzátéve, hogy lényeges, hogy figyeljünk a különösen érzékeny emberekre, például a várandósokra, az asztmásokra és a gyermekekre, ugyanis rájuk különösen hatással lehetnek ezek a szerek. 

"A gyerekek nem csak kis felnőttek... Ők még mindig fejlődnek. Kutatásom nagy részében azt vizsgáltam, hogy a terhesség vagy a korai csecsemőkor alatt a légszennyező anyagoknak való kitettség hogyan hajlamosíthatja a gyermekeket a hosszú távú betegségkockázatra, például az allergia, különösen az asztma kialakulására" - magyarázta Johnson. 

A tisztítószerek cseréje kis lépésekkel is kezdődhet

Hivatkozás másolása

Nem fogja azonnal megoldani a problémát, ha hazamegyünk és teljesen kiürítjük a tisztítószeres szekrényt. "Lehetetlen minden hatást elkerülni pusztán azzal, hogy másként vásárolunk. De ha figyelmet fordítunk ezekre a dolgokra, az már változást hozhat" - fogalmazott Stoiber, aki szerint a kis változtatások is nagy különbséget jelenthetnek, és jó, ha lépésenként haladunk, hogy ne érezzük túlterheltnek magunkat, amikor megpróbáljuk korlátozni a káros vegyi anyagoknak való kitettséget. 

Az összes tisztítószer kidobása és az újrakezdés nem jó környezetvédelmi szempontból, ezért inkább kezdje a leltározást - mondta Romer, hozzátéve, hogy lehet, hogy ezek közül a termékek közül néhányat az EPA vagy az EWG is ajánl. A többi esetében, ha egyszer elhasznált egy tisztítószert, próbálja meg lecserélni egy ajánlott opcióra, mondta Johnson.

Stoiber szerint a tisztítás nagy része elvégezhető olyan dolgokkal is, amelyek már megtalálhatóak a konyhában, mint az ecet, a szódabikarbóna és a citromlé. A potenciálisan kockázatos vegyi anyagoknak való kitettség csökkentésének egy másik módja pedig a több takarítás. "Porszívózzon és portalanítson sokat. Sok ilyen vegyi anyag nem marad meg a termékekben, lerakódnak a porban, ha ráfújjuk. Fontos, hogy rendszeresen porszívózz, és nedves ruhával töröld le a felületeket, hogy csökkentsd azoknak a termékeknek a nyomait, amelyeket belélegzel" - tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés