Hirdetés

Könnyen lehet, hogy Ön is így fog kinézni, ha nem alszik eleget

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Mindannyiunkat rendszeresen emlékeztetnek arra, hogy minden este legalább hét órát kellene aludnunk. De akár a stressz miatt hánykolódunk ébren az ágyunkban, akár a gyerekek nem hagynak elaludni, a valóságban sokan ennél jóval kevesebbet alszanak. Most szakértők arra figyelmeztettek, hogy ennek az arcunk fizetheti meg az árát. 

A Simba alvástechnológiai cég mesterséges intelligencia segítségével mutatta meg, mi történhet az arcunkkal, ha nem alszunk eleget. A képek a sötét karikáktól kezdve az extra ráncokig emlékeztethetnek arra, hogy mennyire fontos a megfelelő alvás. 

A képek elkészítéséhez a Simba először 2000 britet kérdezett meg alvási szokásaikról, valamint arcuk esztétikai állapotáról. Az eredményekből kiderült, hogy a britek több mint fele kevesebbet alszik az ajánlott hét óránál, és ettől az 55 év felettiek szenvednek a legjobban - írja a Daily Mail

Az arcra gyakorolt hatásokat illetően a női válaszadók elmondták, hogy enyhe ráncokat, finom vonalakat és megereszkedett bőrt észleltek, valamint stresszesnek és fáradtnak tűnnek. A férfi válaszadók ezzel szemben szem alatti karikákról, száraz bőrről és nyúzottságról számoltak be, ha nem aludtak eleget.

Ugye mekkora a különbség?
Ugye mekkora a különbség? Fotó: Daily Mail

Úgy tűnik, hogy az életkor fontos szerepet játszik ezekben a hatásokban. Míg az alváshiányos résztvevők 12 százaléka számolt be száraz bőrről, addig a 18-24 évesek körében ez az arány 20 százalékra ugrott. Ráadásul e korcsoport majdnem egyharmada tapasztalt szem alatti karikákat egy rosszul eltöltött éjszaka után, szemben az átlagos 20 százalékos aránnyal. Az idősebb résztvevők esetében a sötét karikák voltak az alvásmegvonás fő mellékhatása. 

Ezen eredmények alapján a kutatók mesterséges intelligencia segítségével alkották meg, hogyan néznének ki a különböző korú férfiak és nők, ha rendszeresen nem alszanak eleget. 

"Az elégtelen alvás, különösen hosszú időn keresztül, károsíthatja mind az elmét, mind a testet, és még a bőrre is hatással lehet, függetlenül a kortól" - mondta Lisa Artis, a Simba jótékonysági partnerének, a The Sleep Charitynek a vezérigazgató-helyettese. 

"Bár a genetika szerepet játszik abban, hogy idősebb korunkban hogy fogunk kinézni, a rendszeres alváshiány még rosszabbá teheti a helyzetet" - tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés